≫ 

Prava istina o Norvežaninu koji je ostao bez pasoša na beogradskom aerodromu: Priznao krivicu, a onda u revoltu nije pokupio papire

Komunalna policija izvršila je kontrolu patrole koja je Norvežaninu oduzela pasoš

  • 28

Priča o Norvežaninu koji je prošlog vikenda ostao bez pasoša na Aerodromu "Nikola Tesla", jer je na zemlju bacio opušak upravo dovršene cigarete, obišla je ovih dana Srbiju i uznemirila mnoge duhove. Kako je moguće da smo tako nešto mogli da uradimo strancu i da li je komunalni policajac postupio izvan svojih ovlašćenja, pitanja su koja je javnost najčešće postavila.

Sušenje veša na terasi i bacanje opušaka na ulicu je zabranjeno, a evo koliko je ljudi zaista platilo kaznu za to (VIDEO)

Odgovori na njih stigli su iz Komunalne policije, gde je u međuvremenu izvršena kontrala rada pomenute patrole, kako bi se utvrdile sve činjenice slučaja.

Sve je urađeno po propisima, tvrde iz Komunalne policije Foto: Telegraf

- Zakoni Republike Srbije su jasni i oni moraju da se poštuju, bez obzira na rasu, pol ili nacionalnost prekršioca. Kada je komunalni policajac uočio čoveka koji na zemlju baca opušak, dakle prlja javnu površinu, on je zakonom bio obavezan da reaguje i sankcioniše taj prekršaj. Po postupku, komunalni policajac je gospodina legitimisao i izdao mu prekršajni nalog. U cilju izadavanja ovog naloga, norveški državljanin mu je predao identifikaciona dokumenta, tj. pasoš - objašnjava Ranko Šekularac, pomoćnik načelnika Komunalne policije.

Prljenje javne površine je prekršaj, bez obzira ko ga je počinio Foto: pixabay.com

Kako je interna kontrola utvrdila, sa norveškim državaljaninom bila je i jedna gospođa koja je pričala srpski jezik i koja je postupak policajca negodovala.

- Pokazivala je na druge opuške koji su tu bačeni, time aludirajući na potencijalno selektivno postupanje, što apsolutno nije tačno. Gospodin jeste izvršio prekršaj koji mu se stavio na teret i zakonski je procesiran. To što je on Norvežanin ne oslobađa ga krivice, niti je to bitno - kaže on.

Usled ispisivanja prekršajnog naloga i potvrde o privremeno zadržanom pasošu, Norvežanin je, kako kažu, samo uzeo uplatnicu sa stola i sa saputnicom se udaljio sa lica mesta.

Psoš je propisno zadržan, kažu iz Komunalne policije Foto: Wikipedia

- On je imao mogućnost da već tu, u jednoj od banaka na Aerodromu izvrši uplatu. Priznanicu bi pokazao komunalnom policajcu i pasoš bi mu bio odmah vraćen. Druga opcija je bila da podnese zahtev za sudsko odlučivanje, ukoliko se ne slaže sa navodima iz naloga. Ništa od toga nije učinio, a komunalni policajci su kasnije tokom dana dostavili privremeno zadržan pasoš u bazu u Makenzijevoj. Kako postupak nalaže, to su učinili s namerom da ga sutradan proslede Prekršajnom sudu na dalje postupanje. Sve je urađeno u skladu sa Zakonom o prekršajima i komunalni policajac je postupio apsolutno prema svojim ovlašćenjima - kaže Šekularac.

Zakon jasno propisuje postupak kada su u pitanju strani državljani, dodaje on.

- Pasoš se ne oduzima trajno, već privremeno uz odgovarajuću potvrdu.  Tu potvrdu on i gospođa nisu uzeli, baš kao ni prekršajni nalog koji je policajac napisao. Revolitirani, sa stola su podigli samo uplatnicu na kojoj je ispisan broj računa na koji treba uplatiti nova. Kazna za ovaj prekršaj prljanja javne površine iznosi 5.000 dinara ili 2.500 ako se plati u roku od osam dana. Plaćanjem, oni su ipak preuzeli svu odgovornost - tvrdi Šekularac.

Inače, i u Norveškoj je pušenje zabranjeno u unutrašnjosti svih javnih zgrada, kao i u blizini bilo kog prevoza, uključujući i aerodrome.

VIDEO Radnici EPS- a snimljeni u restoranu kako primaju mito:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gkc

    23. maj 2018 | 14:57

    Jedanput mora da pocne da se postuje zakon i propisi i u Srbiji. E sad sto je pocelo od Norvezanina, pa od nekoga mora! Samo da komunalci budu dosledni da bi se izbeglo ono selektivno kaznjavanje i bice sve u redu.

  • Zoran

    23. maj 2018 | 14:37

    Selektivno skoro sigurno jeste, jer nismo culi d aje iko platio kaznu za to a pikavaca gomila.

  • kim

    23. maj 2018 | 14:39

    Vi koji zivite u srbiji svaki dan pravite 100 prekrsaja i niko vas ne dira, stranac jednom a vi skacete na njega ko na jagnje. Losa slika, samo da mu uzmete pare. Sramota.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA