Svaki dan prolazite tuda, a ne znate da Taš krije veliku tajnu: Tamo se pre 47 godina Beograd zauvek upisao u svetsku istoriju (FOTO)

Pre 47 godina u Beogradu je održana prva i jedina španska korida u Evropi van matične zemlje

  • 2

Na stadionu "Tašmajdan" u Beogradu 2. oktobra 1971. godine održana je prva španska korida. To je prvi i jedini put da se tako nešto organizuje u nekoj evropskoj državi van Španije.

Od nas su i Kinezi učili: Sedam decenija Građevinskog fakulteta u Beogradu

Glavna zvezda tog "krvavog spektakla" bio je Luis Migel Domingin, jedan od najboljih španskih matadora prošlog veka, čije je majstorije opisao Ernest Hemingvej u knjizi "Opasno leto".

Korida na Tašmajdanu, koju je organizovalo trgovinsko preduzeće "Zadrugar" iz Beograda, podigla je prašinu u ovdašnjoj javnosti još pre nego što je i počela.

Naime, organizatori su se, mesecima ranije, našli na udaru žestokih kritika Društva za zaštitu životinja koje je htelo da spreči "klanicu bikova".

Autobuska stanica na Tašmajdanu. Beograd, 1949. godine. Foto: Arhiva/Beobuild.rs

Dimitrije Kovačević, tadašnji upravnik Sportskog centra "Tašmajdan", u jednom trenutku je izjavio da će od svih onih koji se bune protiv koride, tražiti da mu donesu uverenja da su vegetarijanci! Prema proceni medija, u publici je tog dana bilo oko 5.000 ljudi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    6. jun 2018 | 11:31

    Otac mi je bio na Tasu i pricao o tome.... Samo ste zaboravili da kazete da je ceo Tas navijao za bika!

  • pop

    7. jun 2018 | 17:00

    Tacno svi smo navijali za bika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA