Kada padne kiša, ovom beogradskom naselju ne može da se priđe od vode: Neplanska gradnja uzrok svih problema

Voda se toliko nakupi da saobraćaj biva obustavljen

  • 0

Pomoćnik gradonačelnika grada Beograda Aleksandar Marković rekao je da kritičnu tačku u Beogradu, posle jučerašnjeg dana sa intenzivnim pljuskovima i padavinama od preko 20 litara po kvadratnom metru u roku od nekoliko sati, predstavlja Ulica vojvode Vlahovića u naselju Padina na Voždovcu.

Marković je podsetio da je JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija“ imalo na terenu preko 20 mobilnih ekipa koje su intervenisale na kritičnim mestima, koja su poznata po zadržavanju vode na kolovozu, kao i na osnovu poziva koje građani upućuju preko gradskog kol-centra.

Obilne kiše u Banatu zaustavile život ratara: Pšenica polegla od oluje, ljudi strepe za prinose (FOTO SA LICA MESTA)

– U toku jučerašnjeg dana primili smo 93 poziva. Takođe, bili smo angažovani na tome da obezbedimo neprekidan rad kanalizacionih crpnih stanica, kako bismo predupredili izlivanje većih razmera. Kritična situcija bila je u ulici Vojvode Vlahovića u naselju Padina na Voždovcu. To je naselje u kojem je neplanska izgradnja dobila široke razmere, a nije izgrađena odgovarajuća kišna i fekalna kanalizaciona mreža pa postojeća fekalna kanalizacija ne može da prihvati svu količinu vode koja se skuplja u najnižoj zoni Ulice vojvode Vlahovića što dovodi do zaustavljanja saobraćaja - naglasio je Marković.

Poplava zbog nelegalne gradnje Foto: Facebook/VojvodeVlahovića

Prema njegovim rečima, jedino rešenje za ovu lokaciju je da Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izgradi kišnu i fekalnu kanalizaciju dovoljnog kapaciteta.

- Maj i jun su u Beogradu prepoznatljivi po ekstremnim pljuskovima. Kanalizaciona mreža nema u svim delovima grada dovoljan kapacitet da može trenutno da evakuiše kompletan protok vode koji se formira. Ovo je naročito karakteristično u zonama gde su izražene visinske razlike u kotama terena, pa je kocentracija protoka vode mnogo brža. U takvim situacijama dolazi do kratkotrajnog formiranja natpritiska vode i do izbijanja vode iz šahtova - dodao je Marković.

On je istakao da je danas na beogradskim ulicama isti broj ekipa koje dežuraju tokom 24 časa. Zbog najavljenih padavina, naveo je Marković, preventivno kontrolišemo poznata problematična mesta gde je dolazilo do izlivanja i zadržavanja vode.

Video: Voždovac pod vodom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA