≫ 

Sto sa brojevima i na svakom po flašica: Ovo nije društvena igra, već ozbiljna laboratorija jednog doma zdravlja (FOTO)

Ovaj sistem uskoro će zameniti bar kod sa čitačem

  • 10

Na prvi pogled izgleda kao neka čudna društvena igra, ali veliki sto sa brojevima na kojima se nalaze flašice ustvari je deo laboratorije Doma zdravlja Kanarevo brdo, a u flašicama se nalaze - uzorci urina.

Ova fotografija izazvala je juče buru reakcija na društvenim mrežama, jer se naši uzorci u 21. veku razvrstavaju na način koji ne pripada ovom vremenu.

Brnabić: Radimo sve da zadržimo medicinsko osoblje, Klinički centar dobio je jednu od najmodernijih laboratorija u svetu (FOTO)

U Domu zdravlja su nam objasnili kako funkcioniše procedura. Flašica sa uzorkom ima na poleđini broj, isti onaj koji se nalazi na tabli i na uputu. Iako se ne koristi svemirska tehnologija, greške nema.

Dr Dobrila Vasić, direktor DZ Rakovica u okviru kog posluje i služba na Kanarevom brdu, objašnjava da su u poslednjih nekoliko godina krenuli u ozbiljnu rekonstrukciju zdravstvenih ustanova u ovoj opštini i da bi i laboratorije uskoro trebalo da stignu na red.

- Svesni smo da postoje mnogo napredniji sistemi od ovog našeg, ali oni koštaju, a imali smo mnogo prioritetnije probleme da rešimo. Naš dom zdravlja sada je u procesu akreditacije i sto za odlaganje uzoraka moraće uskoro da bude modernizovan, a zameniće ga savremeni bar kod sa čitačem - objašnjava dr Vasić i dodaje da će tada za svaki uzorak da se odštampa bar kod i da se zalepi na ambalažu.

Uzorci urina, Foto: Facebook/Retardirana Srbija

Ona objašnjava da je akreditacija dug proces, ali da bi trebalo da bude gotov do aprila sledeće godine.

- Svi mi želimo da radimo mnogo savremenije, ali za to potrebne finansije. Dok ne dođemo do novca radimo najbolje što možemo u skladu sa mogućnostima, a da ni na koji način ne oštetimo pacijente - objašnjava direktorka.

Iako sto za uzorke i dalje podseća na prošla vremena, mnoge druge stvari u ovom Domu zdravlja odišu savremenošću.

- Kompletno su promenjeni prozori stari 40 godina, rekonstruisnao je više od 40 mokrih čvorova, svi podovo, pa i u toj laboratoriji, zatim prilazi, stepenište, grejanje. Sredili smo plato, parking, krov, napravili novi objekat na Labudovom brdu, otvorili savetovalište za dijabetes i promenili ceo vozni park za kućnu negu koji je stradao u poplavama 2014. godine - objašnjava dr Vasić.

Ove doktore su zbog greške prebili:

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    26. jun 2018 | 17:29

    Kod nas u N. Sadu se na posude sa urinom zalepi broj koji je identičan sa brojem za vađenje krvi. Jednostavno i nema greške.

  • DD

    26. jun 2018 | 18:38

    I malo se pomeri neka flašica, slučajno ili namerno, pa zdravi ispadne bolestan a bolesni zdrav.

  • Sik

    26. jun 2018 | 17:49

    Ovo je delo nekog pijanog domara. Odštampajte brojeve...stavite staklo, čišćenja radi I gotovo. Za to ne treba novac. Bar da ličimo na nekog lidera u regionu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA