Krovovi prokišnjavaju, liftovi ne rade, fekalije se izlivaju, a stanari neće da plate popravke: A najviše takvih je u "krugu dvojke"?!

Stanari koji ne žele da se izvrše neophodni radovi, naročito u slučaju kad krov prokišnjava ili kad se izliva kanalizacija moraju da budu svesni da ti kvarovi uništavaju imovinu njihovih komšija

  • 10

Krov koji prokišnjava, kanalizacija koja se izliva, liftovi koji ne rade su problemi sa kojima se svakodnevno bori sve veći broj stanara u Beogradu. Za njih je u najvećoj meri zaslužna nesloga među komšijama i nedovoljno novca da se kvarovi poprave. Ali, u opštinama poput Starog grada, Vračara i Savskog venca, dela Palilule, kiša i fekalije uništavaju stanove jer vlasnici ne žele da prihvate da imaju obavezu da plate radove.

Javno preduzeće "Gradsko stambeno" posluje na deset beogradskih opština. Zgrade koje se nalaze u njihovom sistemu održavanja njima prijavljuju kvarove. Nakon toga ovo preduzeće šalje ponudu za izvođenje većih radova. Njihovo iskustvo pokazuje da se prihvatanje i odbijanje ponuda ne razlikuje mnogo od opštine do opštine, već da zavisi od drugih stvari.

Komšije stipse zarobile bračni par na 6. spratu zgrade: Invalidi su, ne mogu ni do lekara, a prošli dom im je izgoreo u požaru (VIDEO)

- Odnos prema ponudama za izvođenje investicionih, radova velikog obima i vrednosti, zavisi od mnogo faktora, pre svega sloge i solidarnosti u zgradi, ali i imovnog stanja samih vlasnika stanova. Svakako da postoje i oni sugrađani koji ne poznaju, ili ne žele da prihvate članove Zakona o stanovanju i održavanju zgrada, koji jasno kažu da su vlasnici stanova ujedno vlasnici i svih zajedničkih delova zgrade, te su shodno tome, dužni i da finansiraju njihovo održavanje.

Može se reći da je tendencija neprihvatanja takve zakonske obaveze nešto prisutnija u centralnim gradskim opštinama - kažu za Telegraf.rs  iz Javnog preduzeća "Gradsko stambeno".

Stanari ne plaćaju izvođenje radova zbog raznih razloga Foto: Wikimedia/Sonjabgd

RAZLOZI ZA ODBIJANJE PONUDA ZA IZVOĐENJE RADOVA

U centralnim opštinama, kao što su Stari grad, Vračar, Savski venac, deo Palilule, nalaze se zgrade koje su stare i više od sto godina. Na velikom broju njih su propale fasade, a unutrašnjost zgrada je u veoma lošem stanju. Kao takve zahtevaju daleko više ulaganja nego one koje se nalaze u "mlađim" opštinama.

Stanari ovakvih zgrada treba da izdvoje nekoliko miliona dinara kako krovovi ne bi prokišnjavali, a liftovi radili.

- Nama lift ne radi osam godina. Sad je velika cifra koja treba da se izdvoji da bi se izvršili radovi. Dok smo se dogovarali da se započnu radovi stanari se nisu žalili da neće da plate nego je u pitanju bila materijalna situacija ljudi. To je bio problem. U zgradi ima penzionera koji žive sami od jedne penzije. Neki od njih žive u manjim stanovima, neki žive u 65 kvadrata - objasnila je za Telegraf.rs Jelena Petrović iz zgrade koja se nalazi u Ulici 27. marta broj 31.

Stanari centralnih opština najviše odbijaju plaćanje popravki Foto: Shutterstock

Pored stanara koji ne mogu da plate popravke, jer nemaju dovoljno novca postoje i oni koje kvarovi ne dotiču, pa ne žele da se izvode radovi.

Neretko stanari iz prizemlja nisu previše zainteresovani za popravke lifta i krova, dok oni sa viših spratova naglašavaju da ih se ne tiču problemi u suterenu i podrumu - objasnili su iz Javnog preduzeće "Gradsko stambeno".

Stanari koji ne žele da se izvrše neophodni radovi, naročito u slučaju kad krov prokišnjava ili kad se izliva kanalizacija moraju da budu svesni da ti kvarovi uništavaju imovinu njihovih komšija. Ne smeju pred takvim problemima da zatvaraju oči jer se nalaze na spratu do kog voda ne dolazi.

Pored ovoga i liftovi koji ne rade prave veliki problem. Naročito starim ljudima kao i osobama sa malom decom. Neophodno je da oni rade, a oni koji žive u prizemlju ili na nižim spratovima ne smeju da razmišljaju da neće da plate popravku jer ga ne koriste.

Moraju da shvate da su kupovinom stana postali i vlasnici zajedničkih delova zgrade, i da je njihova obaveza da ih održavaju.

VIDEO: Sporna zgrada u Vojvode Stepe 105

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna Rovčević

    22. avgust 2018 | 23:21

    U SFRJ je osam zaposlenih izdvajalo sredstva u stambeni fond da bi JEDAN dobio stan. Oni koji su "kupili" stanove 90tih u iflaciji za par desetina maraka trudili su se da kupe što veće stanove. Tako da prema popisu iz 2011 u Srbiji ima ~360 hiljada stanova u kojima svaki stanar ima više od 60m2 po članu. Srbija je u "privatizaciji" ostala bez 200 milijardi vrednosti nekretnina, koje će sve da propadnu jer oni koji su ih "kupili" za par maraka, ne pada na pamet da održavaju zgrade.

  • Rastko

    19. jun 2019 | 06:26

    NECE da plate ni redovno a kamo li vanredno odrzavanje a HOCE da se pitaju i koriste zajednicke prostorije MOREEEEE !!!

  • Čika Jova

    23. avgust 2018 | 06:51

    To su beograđani. Stalno kukaju da bi sve lepo bilo da se ne naseljavaju iz unutrašnjosti. Ma znate li bre šta su za nji Šumadinci, Nišlije, Vranjanci, Ere..., ljudine bre. U mojoj zhradi svi se znamo, jedan drugom kažemo dobar dan, pitamo za zdravlje, pomažemo se i u dobru i u nevolji, pazimo decu. Zgrada i posle 31. godine izglefa super. Bio sam nebrojano puta u goste u Beograf i kod sestara i kod drugars i kod kolega, vi se u zgradama i ne poznajete, jedan drugom ni zdravo a kako ćete onda da sanirate kvarove?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA