• 10

Od Hitlera "s ljubavlju": Poklon koji je Firer dao Beogradu i dalje postoji i često mu se divimo

Poklon se nalazi na Avali i vidimo ga svaki put kad odemo na ovu planinu

 • 10

Šetnja Avalom skoro uvek se završava kod Spomenika neznanom junaku. Svi već znaju da je autor ovog dela Ivan Meštrović, da je zdanje podignuto za pale vojnike u Velikom ratu, kao i da se nalazi na mestu nakadašnjeg grada Žrnova. Ipak, sa jednom važnom činjenicom malo ko je upoznat.

Put koji vodi od podnožja do vrha Avale prekriven je listopadnom šumom koja se na samom vrhu, kod spomenika od mermera i kamena, nastavlja na niz četinara.

Poražavajuće fotografije spomenika vojnicima uništenog na stogodišnjicu proboja Solunskog fronta: Od skulpture Svetog Đorđa ostali samo šrafovi (FOTO)

Predivni visoki čempresi poklon su koji smo dobili od Adolfa Hitlera koji je, u ime Vlade Nemačke, a u znak dobre volje i pomirenja posle Prvog svetskog rata poslao sadnice mladog čempresa Kraljevini Jugoslaviji. Baš ta pošiljka je odlukom Dvora posađena u okolini spomenika Neznanog junaka.

Četinari su poklon od Hitlera, Spomenik neznanom junaku na Avali, remek-delo Ivana Meštrovića. Foto: Wikipedia/Ujambor

To nije jedinstven slučaj da zemlje koje su u ratu bile na suprotnim stranama jedne drugoj šalju poklone za vojne komplekse, ali jeste kuriozitet u smislu da su ti četinari jedna od retkih stvari koje su ostale posle Hitlera, a vidljiva je i danas.

"Hitlerova" šuma okružuje osam momumentalnih karijatida, od kojih je svaka visoka po četiri metra i koje predstavljaju ujedinjene nacionalnosti Jugoslavije. Imena su im Srbijanka, Južnosrbijanka, Vojvođanka, Crnogorka, Dalmatinka, Hrvatica, Bosanka i Slovenka. Ovih osam večno mladih žena čuvaju palog, neznanog junaka, ali ga od nemačkih sadnica nisu sačuvale.

VIDEO: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Vladimir

  A što se tiče borova, bor simbolično znači NEPOKOLEBLJIVOST u Istočnoj Aziji, DUGOVJEČNOST, BRAČNU SREĆU...

  0
  0

  Podelite komentar

 • Vladimir

  Smiješna analiza. Ulazak u Troji pakt nije značio rat Jugoslavije na Istoku, jer da jeste 22. Jua 1941.bi Njemci krenuli grupama armija Sjever, Centar, Jug i sa okupirane Jugoslavije, što nije bio slučaj, već preko Bugarske, Rumunije i Mađarske se išlo. Jugoslavija je unutar Pakta trebala biti samo kao sigurnost Rajha od Engleza. Ne bi Pavle potpisao Pakt da je bilo predviđeno da jurišamo na SSSR. Hitler se dodvoravao Beogradu. To što smo najebalo zahvalimo englezu Dušanu Simovicu i knezu što je pod pritiskom MI6 1939.makao Stojadinovica ali ne Simovica u vojsci. Slučajno? Ne. Da je knez Pavle još početkom 1940.ugasio Jugoslaviju i tajnim sporazumom dao Sloveniju i neku minijaturnu Hrvatsku Hitleru a stvorio Srboslaviju, Srbi bi možda bili mirni kao Švajcarska. Barem do Staljingradske bitke 1943. I bilo bi manje stradanja, jer bi se možda svađom sa Hitlerom i prelaskom na stranu "saveznika" od 1943.stvotila NDH prekasno da bi išta uspjela. Ili bi samo Hitler probao puč u Beograd, kao što je Hortiju 1944.napravio u vladi Pešte da bi dobio mađarske Jevreje za uništenje.

  6
  0

  Podelite komentar

 • Nikolas

  U SVAKOM SLUCAJU DA NIJE BILO PRIJATELJS ENGLEZA KOJI NAS GURNUSE U RAT UZ POMOC JOSKE BROZA FERDINANDA -ENGLESKOG AGENTA MI BI DANAS IMALI VELIKU SRBIJU SA 10MILIONA VISE SRBA I NEBI NAS BILO BAREM 5MILIONA U INOSTRANSTVU!!! MI NISMO SVAKAKO POBEDILI HITLERA A SLOBODU SU NAM DONELI SOVJETI!!

  68
  9

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima