• 2

Divlja gradnja predstavlja opasnost i ugrožava bezbednost: Inženjerska komora Srbije podržava sprečavanje nelegalno podignutih objekata

- Nezakonito izgrađeni objekat najčesće ne ispunjava osnovne uslove u pogledu nosivosti, bezbednosti, seizmičke stabilnosti i zaštite od požara i kao takav ugrožava bezbednost korisnika i okoline - navodi se u saopštenju

  • 2

Inženjerska komora Srbije saopštila je danas da u potpunosti podržava nastojanja Grada Beograda, drugih državnih organa i lokalnih samouprava u sprečavanju nelegalne gradnje.

"Tiršova 2" će doneti novi koncept, deca će provoditi vreme kao u igraonici, a primati terapiju: Evo kako će izgledati dečija bolnica

- Bespravnom, u osnovi nekvalitetnom gradnjom, neodgovarajućim pozicioniranjem, dimenzionisanjem i oblikovanjem građevina, bespravnim priključenjem na komunalnu infrastrukturu, urušavaju se postojeće i stvorene vrednosti i znatno narušava uspostavljeni red i način funkcionisanja naselja - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nezakonito izgrađeni objekat najčesće ne ispunjava osnovne uslove u pogledu nosivosti, bezbednosti, seizmičke stabilnosti i zaštite od požara i kao takav ugrožava bezbednost korisnika i okoline.

- Bespravno građeni objekti se grade bez učešća stručnih lica. Ukoliko stručno lice, licencirani inženjer, učestvuje u bespravnoj gradnji suprotno zakonu, profesionalnim standardima i normativima, biće procesuirano pred Sudom časti Inženjerske komore Srbije - ističe se u saopštenju.

Nezakonito izgrađeni objekat ne ispunjava osnovne uslove i kao takav ugrožava bezbednost-Foto: Pixabay/Michael Gaida

Dodaje se da bespravna gradnja nosi visoki rizik rušenja, jer investitor nije imao nameru da stanuje u tom objektu ili da ga na drugi način koristi nakon njenog završetka, već je isključivo građen u svrhu sticanja profita, pa izostaje briga o postizanju kvaliteta građevine.

- Građani koji kupuju objekte koji nisu izgrađeni po pravilima, normama i propisima, preuzimaju u potpunosti rizik, jer se za nelegalni objekat ne može garantovati bezbednost, sigurnost i kvalitet, kao ni pravna i finansijska sigurnost. Primena mera kojima se suzbija bespravna gradnja i umanjuju posledice dosadašnje bespravne gradnje na društveno prihvatljiv način je jedna od legitimacija pravne države i uslov u procesu priključenja Evropskoj uniji - dodaje se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG 2

    Bezbednost ljudi je ugrožena kad nemaju krova nad glavom,legalno ili nelegalno se ne prepoznaje kada pada kiša,sneg ili duva vetar,sve je isto.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima