Dani slobode! Beograd obeležava i čuva od zaborava dva važna datuma (FOTO)

Godišnjica oslobođenja Beograda, kako je rekao, uvek je nekako bila nepravedno u senci, pa su gradske vlasti odlučile da se ove godine ovaj datum obeleži, kao i 20. oktobar – Dan oslobođenja Beograda u Drugom svestkom ratu.

  • 2

Grad Beograd će ove godine po prvi put obeležiti dva važna datuma, dan oslobođenja Beograda u Prvom i Drugom svetskom ratu manifestacijom „Dani slobode”, koja će se održati od 19. oktobra do 1. novembra, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

Velika priznanje: Beograd domaćin Samita ministara transporta Kine i 16 zemalja Evrope

Predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević istakao je da je ove godine organizovana jedna malo drugačija manifestacija kojom se obeležava dan oslobođenja grada Beograda i u Prvom i u Drugom svetskom ratu.

- Pre nekoliko godina te datume Beograd nije zvanično obeležavao i ti događaji su skoro bili izbrisani iz sećanja. Naša želja je bila da obnovimo sećanje na te herojske dane i ljude koji su dali svoje živote za slobodu ovog grada. Pre nekoliko godina doneli smo odluku da se 20. oktobar – Dan oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu ponovo obeležava kao datum od izuzetnog značaja za grad Beograd, a ove godine smo napravili još jedan iskorak, s obzirom na to da su ovi datumi relativno blizu, tako da ćemo od ove godine to obeležavati manifestacijom „Dani slobode” - rekao je Nikodijević.

On je najavio da će se u toku tih desetak dana, između 20. oktobra i 1. novembra, održati veliki broj različitih manifestacija koje treba da pokažu sećanje na herojske dane iz naše istorije. Kako je rekao, ne sme se dozvoliti da ti važni dani padnu u zaborav.

- Svaki od dana biće posvećen jednoj zemlji koja nam je bila saveznik u borbi nekom specifičnošću koju je ta zemlja imala u odnosu sa Srbijom u toku Prvog i Drugog svetskog rata - rekao je Nikodijević, najavivši da će sve početi 19. oktobra multimedijalnim spektaklom Ljubiše Ristića u Šećerani pod nazivom „Oslobođenje Beograda”.

Foto: Beoinfo

Prema njegovim rečima, tradicionalno će 20. oktobra biti održan defile ulicama grada zajedno sa predstavnicima SUBNOR-a, zatim svakog dana manifestacija sa drugom zemljom saveznikom, dok će 1. novembra ispred Skupštine grada biti posebna manifestacija posvećena oslobođenju Beograda u Prvom svetskom ratu.

- Verujem da će veliki broj građana učestvovati u „Danima slobode” i pozivam sve da se pridruže - rekao je Nikodijević, koji je zahvalio svima koji su radili na pripremi ove manifestacije kako bi ovi veliki datumi iz naše istorije bili obeleženi na pravi način.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić podsetio je da je pre pet godina ova gradska vlast donela političku odluku da se dostojanstveno obeleži dan osobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu.

- Posebno smo ponosni na 20. oktobar. Uveli smo Marš pobednika, koji će se održati i ove godine. Pored toga, uveli smo još niz manifestacija kojima obeležavamo dan kada je Beograd oslobođen od fašističke okupacije. Naša zemlja i Beograd su dali veliki doprinos u borbi protiv fašizma. Nikada mi nije bilo jasno što su se neke prethodne vlasti stidele toga - rekao je Vesić.

On je naglasio da se ove godine navršava 100 godina od završetka Prvog svetskog rata. Godišnjica oslobođenja Beograda, kako je rekao, uvek je nekako bila nepravedno u senci, pa su gradske vlasti odlučile da se ove godine ovaj datum obeleži, kao i 20. oktobar – Dan oslobođenja Beograda u Drugom svestkom ratu.

Foto: Beoinfo

Prema Vesićevim rečima, moramo da se odužimo našim precima jer su Srbija i Beograd imali velike žrtve i dali veliki doprinos pobedi saveznika.

- Želim u ime grada da zahvalim svim institucijama koje su se uključile u „Dane slobode”, od Vojske Srbije, MUP-a, do svih ministarstava. Ovo je velika proslava, mi slavimo važne dane. Posebno sam ponosan što će se u školama 19. oktobra i 1. novembra čitati poseban proglas. Deca će slušati šta za ovaj grad znači 20. oktobar i 1. novembar. Važno je da znaju šta se tih dana dogodilo jer su ove velike pobede iz 1918. i 1944. omogućile da Beograd danas bude slobodan grad - naglasio je Vesić.

On je zahvalio reditelju Ljubiši Ristiću, koji će ove godine režirati manifestaciju, multimedijalnu predstavu na prostoru nekadašnje šećerane, na Čukarici.

Kako je rekao, Beograd ima velike planove za Šećeranu, a da nije bilo Ljubiše Ristića i KPGT-a, taj prostor bi bio devastiran.

- Ristić je održavao i sačuvao taj prostor, a plan je da ga Republika Srbija i Grad Beograda u narednom periodu otkupe jer je ovaj kompleks pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Želimo da na tom mestu budu objekti kulture, IT industrije, kreativne industrije kako bi u Šećarni svakodnevno dolazilo hiljade mladih, kreativnih ljudi. Ristićeva predstava je uvod u ono šta će se dešavati na ovom prostoru - rekao je Vesić.

Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika pozvao je sve Beograđane da uzmu učešće u svim manifestacijama koje grad organizuje tokom „Dana slobode”.

- Ovo što radimo je odgovor svima koji pokušavaju da urade reviziju istorije i da poražene strane izjednače sa pobednicima, da oni koji su ubijali, držali logore i sprovodili holokaust budu nevini. Revizija istorije je nemoguća dok budemo organizovali ovakve manifestacije, razgovarali sa mladim ljudima i bili uporni da čuvamo sećanje na sve ono što se desilo tokom Prvog i Drugog svetskog rata. Sa ponosom moramo da ističemo da smo mi u tim ratovima bili na pravoj strani - zaključio je zamenik gradonačelnika.

Pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović rekao je da će program povodom obeležavanja Dana oslobođena u Prvom i Drugom svetskom ratu biti veoma složen.

- Kada je u pitanju Drugi svetski rat, scenario će biti gotovo isti kao prethodnih četiri, pet godina. Za dane posle 20. oktobra, u svetlu sto godina od završetka Prvog svetskog rata, važno je da i Beograd da svoj doprinos i da na taj način stanemo u red zemalja koje će se na pravi način osvrnuti na sve događaje od jednog veka. Srbija je tada bila na strani pobednika, o našem narodu i našoj zemlji se pričalo u svim delovima sveta. Mi smo podneli veliku žrtvu i zbog toga je i važno da se sto godina kasnije podsetimo koliko je ta žrtva bila velika i šta je sve obeležilo Veliki rat. Tako jedan deo programa nosi naziv „Odužujemo se saveznicima” i tu su uključene ambasade Francuske, SAD-a, Ruske federacije, Švajcarske, Velike Britanije i Grčke. Program će se završiti 1. novembra ispred zgrade Starog dvora, a tada će u tom zdanju, u saradnji sa Ambasadom Francuske, biti priređena i izložba - precizirao je Mladenović.

Foto: Beoinfo

Vršilac dužnosti sekretara za kulturu Ivan Karl istakao je da, ako se ima zdrav odnos prema istoriji, lakše se razume sadašnjost i spremnije čeka budućnost.

- Gradska uprava upravo to radi i ovaj kulturno-umetnički pasaž, koji spaja dva najbitnija datuma iz novije istorije Beograda, neka je vrsta simboličnog povezivanja herojske kraljevske srpske vojske u Prvom svetskom ratu i herojske narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda u Drugom svetskom ratu. Sekretarijat za kulturu sa ponosom podržava rad umetnika i svih onih koji su uključeni u predstojeća događanja u Beogradu, a tu će biti i Vojska Srbije, ministarstva i Vlada Srbije, Arhiv grada, Dadov, Beokom servis, Muzej automobila, Dvorana kulturnog centra i kompanija „Lukoil” - kazao je Ivan Karl, naglasivši da je trud svih veoma važan kako za istoriju tako i za identitet svih koji žive u Beogradu.

Reditelj Ljubiša Ristić istakao je da su 20. oktobar i 1. novembar dani hrabrosti, žrtve, pobede i slave. On je ukazao na značaj Šećerane u istoriji Beograda kao objekta koji je prošao kroz sve faze osvajanja i oslobađanja u svojoj istoriji, najavivši predstavu u pet slika kao svojevrsnu šetnju kroz Šećeranu.

O manifestaciji „Dani slobode” govorili su još pukovnik Vojske Srbije Slađan Ristić i Vladan Đurković iz Pozorišta „Dadov”.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Satanista 1.

    15. oktobar 2018 | 19:18

    Dan oslobođenja iz 2.sv.rata i ne treba slaviti jer se heroji i oslobodioci ne spominju jer su partizani,komunisti koje baš ne volimo,jedino se Rusi pominju.

  • Vrati se kući u Kraljevo

    15. oktobar 2018 | 17:34

    E moj Beograde, šta si dočekao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA