≫ 

Moju ćerkicu od 10 meseci doktorka je jedva primila: Posle skandala u Domu zdravlja u Kragujevcu, javila nam se majka iz Beograda

Ona je neprijatno iskustvo u Domu zdravlja Zvezdara doživela kada je njena ćerka imala 10 meseci

  • 16

Ni dva dana nakon što je objavljen snimak iz Doma zdravlja u Kragujevcu, u kojem se vidi kako doktorka navodno neće da pregleda bolesno dete, strasti se ne stišavaju. Dok jedni brane majku koja je snimila video, drugi, među kojima su i lekari, stali su u odbranu doktorke. Bilo kako, ovaj snimak pokazao je da u našem zdravstvu ipak nije sve savršeno, a našoj redakciji javila se majka iz Beograda, koja tvrdi da je sličnu scenu doživela u jednom beogradskom Domu zdravlja. Njeno dete su pregledali, ali, kako ona ističe, pregled nije trajao nikada kraće.

Video iz Doma zdravlja ustalasao je srpsku javnost. Dok se i dalje ne zna šta se tačno desilo i ko je zapravo kriv u celoj ovoj situaciji, javljaju se i drugi roditelji koji tvrde da su imali slična iskustva sa doktorima.

Našoj redakciji javila se majka dvogodišnje devojčice iz Beograda, čiji je identitet poznat redakciji. Kako kaže, ona je neprijatno iskustvo u Domu zdravlja Zvezdara doživela kada je njena ćerka imala 10 meseci.

Posle incidenta iz Doma zdravlja u Kragujevcu sručilo se drvlje i kamenje na lekare, a onda je pola Srbije za 5 minuta promenilo mišljenje (ANKETA)

- To mi je prvo dete i do tada nisam znala da postoje određena pravila kod lekara. Pošto sam uglavnom bila sama sa bebom jer je muž radio, čim je dobila prvu temperaturu naravno da sam se uplašila i odmah sam je odvela kod lekara - kaže ona, dodajući da neki roditelji ne znaju ali i ne žele da sami leče svoju decu, jer, prema njenim rečima, "za to valjda postoje doktori".

Naša sagovnrica je odmah pozvala Dom zdravlja i pitala kada radi doktorka devojčice. Rekli su joj da je ove nedelje pre podne.

Foto-ilustracija: Profimedia

- Bio je ponedeljak, moja ćerka je tokom cele noći imala temperaturu, ne baš visoku, ali je ujutru imala preko 38,5. Odmah sam je stavila u auto i uputila se u Dom zdravlja. Kada smo stigle tamo, videla sam da njene doktorke nema na spisku. Već sam pomislila kako ću početi da urlam na sestru jer mi je dala pogrešnu informaciju, a onda sam saznala da njena doktorka ipak radi, ali danas samo sa zdravom decom - priseća se naša sagovornica.

Tada je saznala da doktori samo određenih dana rade sa bolesnom decom, na primer, utorkom i četvrtkom, kao što je bio u njenom slučaju, a da ostalih dana primaju samo zdravu decu.

- Kako ja da znam kada će se moje dete razboleti? Da li to znači da danas niko neće da je pregleda? - upitala je majka sestru dok je sve vreme na rukama držala klonulu bebu, koja se borila sa visokom temperaturom.

Tada su joj sestre rekle da će neko drugi pregledati dete, ako je hitno.

- Pa naravno da je bilo hitno! To joj je bila prva visoka temperatura i ja nisam smela da se sa njom vratim kući pre pregleda - kaže ona.

Posle skoro sat vremena čekanja, dok je njena ćerkica postajala sve nervoznija, doktorka ih je najzad prozvala. Kako je rekla, kod nje se nisu zadržale ni pet minuta.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Naypong, freeimages.com/Carin

- Nije joj ni temperaturu izmerila, bacila je pogled na nju i jedva da je poslušala. Mislim da smo se zadržale kod nje dva, tri minuta. Prepisala joj sirup i dala nam karton - prepričava ova majka svoje iskustvo.

Iako ovaj način rada možda smanjuje gužve, prema njenom mišljenju nije dobar jer nikada ne znaš kada će ti se dete razboleti.

- I danas kad se razboli ja moram da gledam koji je dan i da pitam da li rade pre ili posle podne, da bih znala kada mogu da je odvedem. A ako ona tog dana ne radi sa bolesnom decom, onda mi jedino ostaje da je odvedem kod nekog privatnog lekara, on će joj bar posvetiti više pažnje nego doktor koji je pregleda u Domu zdravlja, jer nije nihov pacijent. A to odmah znači još 4.000 najmanje za pregled. I posle se pitate što smo kivni na lekare? Možda nisu oni krivi, jednostavno sistem je takav da uopšte ne funkcioniše, kao i sve u našoj zemlji - ističe naša sagovornica.

Šta vi mislite o ovom načinu rada u Domovima zdravlja? Da li ste imali neko slično iskustvo?

Pišite nam u komentarima.

VIDEO: Čudo iz blizine: Ovako je izgledala transplantacije rožnjače kod malog Aleksandra starog samo deset dana

 

(A. Marković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan

    21. oktobar 2018 | 18:46

    Poštovani, moju ćerku učenicu trećeg razreda I kragujevačke gimnazije u domu Zdravlja Stanovo ti puta su je vraćali zbog potvrde za odlazak na ekskurziju. Sestra na šalteru je tri puta vraćala uz izgovor da je gužva I da nije hitan slučaj tako da je tek iz četvrtog puta uspela da dobije potvrdu. Po povratku sa ekskurzije ćerka se prehladila i imala je problem sa grlom. Odlaskom u Dom zdravlja sestra na šalteru je vratila sa izgovorom da ako nema temperature dođe kasnije za oko 3h. Sistem koji postoji a važi za besplatno socijalno I te kako nas mnogo košta jer da bi nešto završio mora da si nezapošljen da ides po vise puta kad to odgovara osoblju doma zdravlja ili da ides kod privatnog lekara i sve platiš pa onda čemu plaćanje socijalnog osiguranja - svodi se da imamo najskušlje besplatno socijalno osiguranje plaćamo ga i državi I privatnicima.

  • Pacijent

    21. oktobar 2018 | 18:42

    Samo nastavite ljudi da se bunite,ako mozemo malo da poboljsamo,neljubaznos zdastvenih radnika jer od njih neznas sta te ceka jer su umisljeni da su nedostizni u svemua dobro znaju da na trzistu doktori i sestre cekau svoj posao

  • Vota

    21. oktobar 2018 | 17:18

    Posto se radi o dz Zvezdara moram da prokomentarisem ovo.Tamo se uvek zna kad koji doktor radi.Ako vas radi sa zdravom decom obavezno vas primi drugi na stranu gde su bolesna deca.To sto ste cekali mozda ste primetili da i drugi cekaju i da su i njihova deca bolesna inace ne bi bili tu.Doktorka vidi detetu grlo to traje pet sekundi i poslusa pluca dva minuta ne vidim zasto bi vas duze zadrzavali.Kad ima potrebe salje vas na orl ili po krvnu sliku.Meni su se deca tamo lecila sad troje unucica sve pohvale sestrama i doktorkama.Ako niste u stanju da upamtite raspored rada vase doktorke zapisite ili se informisite telefonom.Mislite malo i na tudju decu pa na zdravu stranu ne idite sa bolesnim detetom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA