≫ 

Pripremite se za haos, taksisti protestuju danas za vreme najgoreg špica: U toku je borba za prevlast ili bitka protiv konkurencije?

Čini se da će podrška svih taksista i ovog puta izostati

  • 34

Haos ponovo počinje! Taman smo oprostili taksistima višednevno blokiranje grada sredinom maja, kad su stigle najave novog štrajka koji će od 16 do 18 sati izazvati potpuni haos u prestonici. Ovaj put na udaru je Nemanjina ulica, a parola protesta je, verovali ili ne - "Stop IT mafiji".

- Kolege, aplikacije za divlje taksiste, pod plaštom limo servisa, preotimaju nam delatnost. Čekali smo zakon, ali efekta nema - stoji, između ostalog, u najavi protesta.

Protest je najavljen u vreme najgoreg špica, od 16 do 18 sati, u vreme tokom kog je i bez štrajka gomile automobila prolazak kroz Beograd otežan. Za prolaz će biti zatvorena Nemanjina ulica, ali će gužva da se prenese na sve delove prestonice.

Iako je najavljeno da će na ovom protestu bunt iskazati svi taksisti iz svih relevantnih udruženja, a ne samo pojedinci koji kriju svoje identitete prekrivanjem tabli sa nazivima firmi, čini se da će sveopšta podrška i ovog puta izostati.

Prošli štrajk taksista, Foto: Tanjug/AP

U taksi krugovima šuška se da se iza protesta ustvari krije borba za prevlast između Saveza udruženja taksista i Taksi komore.

- Jedan deo taksista ne slaže se sa načinom na koji ih predstavlja Komora i ovo je način da opipaju da li ima kritične mase za stvaranje drugog, podjednako uticajnog udruženja taksista - objašnjava nam taksista jednog od većih taksi udruženja.

On napominje da niko iz njegovog udruženja neće danas protestovati u Nemanjinoj ulici.

- Ako se neko od naših taksista pojavi pod našim obeležjima, biće sankcionisan. Ali, takisti su svoje gazde, ne možemo da im zabranimo da se pojave bez obeležja i da se bore kako misle da bi trebalo. Iskreno, to nije način, samo iritiramo ljude - kaže sagovornik Telegrafa.

Boško Vukojević, predstavnik Privredne taksi komore, objašnjava za Telegraf da ni komora nije podržala štrajk i da za to ima više razloga.

- Prvo, smatramo da je štrajk preuranjen, jer je Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju tek usvojen i trebalo je dati nadležnima vremena da ga sprovedu, bar do polovine decembra. Ako se do tada ne reše gorući problemi taksista, ne samo da se ne bismo protivili protestu, već bismo ga mi inicirali i tada bi se odazvala sva udruženja i svi taksisti, na hiljade nas - objašnjava Vukojević.

Taksisti će zatvoriti Nemanjinu ulicu, Taksi /Printskin: TV kanal5

Ipak on smatra da je trebalo dati vremena nadležnima da odreaguju.

- Takođe, zahtevi su nedovoljno jasni. Ako protestujemo, hajde onda da protestujemo zbog svega što nam ometa poslovanje, od divljih taksista, preko različite cene vožnje, a ne samo zbog aplikacija koje spajaju nelegalne vozače sa korisnicima, za koje i mi smatramo da bi im trebalo stati na put - kaže Vukojević.

Taksi komora nije presrećna ni odabirom mesta za protest.

- Smatramo da Nemanjina ulica nije primerena za ovaj protest, jer su Vlada i državni organi doneli Zakon koji smo tražili i nema smisla da protestujemo ispred njihovih prostorija. Bar ne još - kaže Vukojević i dodaje da je trebalo sačekati da stručne službe primene zakon, pa da vidimo da li se vide rezultati.

Taksisti se bune protiv aplikacija, Foto: Marko Todorović/Wikipedia

Cilj taksista je da se aplikacije poput Car:Go uvedu u legalne tokove, da svi prevoznici imaju jedinstvenu cenu i da građani znaju koliko će ih koštati vožnja kada uđu u taksi.

I kompanija CarGo osudila je blokadu centralnih ulica Beograda.

- Apelujemo na taksiste da prestanu da prave kolaps, uznemiravaju građane Beograda i da umesto štrajkova izmire svoje obaveze prema državi, plate poreze i priključe se inovativnom prevozu, koji je budućnost Srbije - kažu u ovoj komapniji.

(G. Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • petarBG

    27. novembar 2018 | 11:56

    Pozdrska za taksiste!!!

  • Marko

    27. novembar 2018 | 15:11

    Podrška!!! Objasniti zasto se ne sprovodi zakon ako vec postoji?

  • Dr.Mr.

    27. novembar 2018 | 12:15

    Najgori ste i kao vozaci i kao osobe!! Zbog vas uvek trpe ostali. Zasto ne strajkujete tako sto necete voziti?? Radnici po preduzecima strajkuju tako sto nece da rade dok de dobiju sta zele!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA