Telegraf u epicentru beogradskog ludila: Štrajk taksista dva sata blokirao grad usred popodnevnog špica (FOTO I VIDEO SA LICA MESTA)

Telegrafov reporter javlja kakva je situacija sa lica mesta

Štrajk taksista zbog zloupotrebe digitalnih tehnologija i nelojalne konkurencije putem aplikacija počeo je u 16 sati ispred zgrade Vlade, no čak i činjenica da je bio najavljen, nije sprečila gužvu, koje u toku popodnevnog špica ima i bez štrajka. Najavljeno je da će trajati  do 18 časova, ali već oko 17.45 Nemanjina ulica bila je potpuno prohodna.

U užem centru grada gužve su počele oko 15.30 sati, javlja Telegrafov reporter sa lica mesta, a nezadovoljni taksisti su istakli da su prijavili skup za celu nedelju i da će, ako se ništa ne promeni, nastaviti proteste i narednih dana.

16.55 - NEMANJINA VIŠE NIJE U ZASTOJU

Taksisti su i dalje tu, ali saobraćaj u Nemanjinoj više nije u zastoju. Vozači su verovatno pronašli alternativne pravce, a tramvaji saobraćaju normalno.

Trenutno je tridesetak vozila, uglavnom regularnih taksista.

16.45 - TAKSISTI SVOJ ZAHTEV DONELI PREMIJERKI "NA RUKE"

Taksisti su zahtev doneli premijerki Ani Brnabić "na ruke". Traže zabranu rada aplikacija poput car:go i cammeo.

- Omogućavanje daljeg rada aplikaciji za divlje taksiste car:go je najgore izvrgavanje ruglu vladavine prava u Republici Srbiji i organizovana utaja poreza - navodi se u zahtevu.

Oni su dodali kako su aplikacije nelojalna konkurencija, te naveli da će ovakve proteste nastaviti sve dok se ne ugasi taksiranje bez dozvola.

Inače, ne može se govoriti ni o desetinama vozila regularnih taksi prevoznika, jer ih ispred same vlade ima tek 11.

U donjem delu Nemanjine ulice, kod Savskog trga, nalazi se još 20 vozila, a svega tri imaju table: dva "Gold", jedan "Žuti" i "Lux".

16.35 - KOLIMA NE KREĆITE KA GRADU

Kolima bolje da se ne usuđujete da idete ka Slaviji, jer jedva da prolaze između tramvaja i gužva na prilazu Nemanjinoj je ogromna. Tramvaji rade, ali usporeno i stvara se kolona od zgrade vlade do Savskog trga.

Prilazi gradu su blokirani; Foto: Mateja Beljan/Telegraf.rs

16.30 - U ČITAVOJ KOLONI SAMO DVA TAKSIJA SA KROVNOM OZNAKOM

Divljim taksistima priključili su se i oni legalni koji traže da se primenjuje doneti zakon i koji će svoje zahteve predati Vladi. Kako kažu, oni nemaju veze sa divljim taksistima koji traže dozvolu za rad i koji već neko vreme protestuju ispred Vlade.

Kada smo ih pitali iz kog su udruženja, kažu da je nebitno udruženje, već da je svaki taksista preduzetnik za sebe.

Sa druge strane, i iz Ugovorne privredne taksi komore Srbije, i iz Saveza udruženja taksista Srbije navode da ne stoje iza organizacije današnjeg protesta, da ga čak i ne podržavaju.

U čitavoj koloni samo dva taksija imaju krovnu oznaku. Jedan je "Aurora", drugi "Alfa bel", dok jedan ima belu taksi oznalu samostalnog preduzetnika sa grbom grada.

Pojedini taksisti danima stoje ispred zgrade Vlade; Foto: Mateja Beljan/Telegraf.rs

Nemanjina je blokirana ka gradu; Foto: Mateja Beljan/Telegraf.rs

16.17 - NEMANJINA ULICA U SMERU KA SLAVIJI BLOKIRANA

Blokirana je Nemanjina ulica ka gradu, policija propušta vozila preko šina. Šine su prohodne i tuda prolaze automobili i tramvaji.

Pojedini taksisti već nekoliko dana stoje iznad Vlade u znak protesta.

40-ak vozila za sada blokira grad; Foto: Mateja Beljan/Telegraf.rs

16.10 - PRVA KOŠKANJA

Povremeno se čuju čarke između taksista koji stoje i onih koji voze regularno. Naš reporter sa lica mesta javlja da se često čuje "Šta je, sad si regularac?"

16.00 - MALI BROJ VOZILA, BLOKIRANA SAMO JEDNA TRAKA

Još uvek nema vozila sa tablama, uglavnom su "divlji" taksisti i pričaju svoje tužne priče.

I dalje je samo jedna traka blokirana. U protestu za sada učestvuje četrdesetak vozila

Nije se veliki broj taksista odazvao; Foto: Mateja Beljan/Telegraf.rs

15.50 - "DIVLJI" TAKSISTI ZAUZIMAJU NEMANJINU

Taksisti, mahom divlji zauzeli su jednu traku i tako već usporili saobraćaj u Nemanjinoj ulici i pre vremena za koje je najavljen početak protesta.

Trenutno veći broj vozila koja se nalaze tamo uopšte nema "TX" table, niti krovne oznake, već su samo zalepili papir sa natpisom "taksi štrajk".

Kretanje ka centru grada otežano je iz svih pravaca.

Samo jedna traka u Nemanjinoj je blokirana; Foto: Mateja Beljan/Telegraf.rs

***

Iako je najavljeno da će na ovom protestu bunt iskazati svi taksisti iz svih relevantnih udruženja, a ne samo pojedinci koji kriju svoje identitete prekrivanjem tabli sa nazivima firmi, čini se da će sveopšta podrška i ovog puta izostati.

Boško Vukojević, predstavnik Privredne taksi komore, objašnjava za Telegraf da ni komora nije podržala štrajk i da za to ima više razloga.

- Prvo, smatramo da je štrajk preuranjen, jer je Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju tek usvojen i trebalo je dati nadležnima vremena da ga sprovedu, bar do polovine decembra. Ako se do tada ne reše gorući problemi taksista, ne samo da se ne bismo protivili protestu, već bismo ga mi inicirali i tada bi se odazvala sva udruženja i svi taksisti, na hiljade nas - objašnjava Vukojević.

(M. Beljan)

Komentari

  • Ljubica

    nekada smo bili svi jednaki eto nam sada zivimo kako nam odregjuju politicari

  • Горанче

    Одакле им идеја да су изнад осталих? Свако ради да за хлеб заради а они би да забране рад другима. Па јел су све трговине требале да штрајкују кад се појавио Lidl, јел требају телефонски оператери да штрајкују јер се користи Viber i WhatsApp? Таксисти, дозовите се памети и не малтретирајте народ. Ако вам смета конкуренција, пружите више него што она пружа и сви ће бити уз вас.

  • miki

    Strašno je da i oni koče saobraćaj!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima