• 1

Piramide u Gizi jesu najpoznatije, ali ne i najstarije. Čuveni arheolog dr Zahi Havas na predavanjima u Beogradu ekskluzivno otkriva najveće tajne egipatskog peska

U beogradskom Madlenijanumu 7. i 8. decembra dr Zahi Havas će govoriti o najnovijim otkrićima nekropole u Sakari, kao i drugim iskopinama koje donose važne odgovore

  • 1

Veliko antičko groblje Sakara, 30 kilometara južno od Kaira, čuva najstariju stojeću stepenastu piramidu na svetu. Sakara je bila važan kompleks za manje pogrebe sve do ptolemejskih i rimskih vremena, a stepenasta piramida koju je kralj Imhotep sagradio za kralja Džosera (oko 2667–2648. g. p. n. e.) u Sakari najstarija je potpuno očuvana kamena zgrada u istoriji.

Sakara čuva i piramidu Unasa, faraona iz Pete dinastije, u kojoj su najraniji poznati primeri piramidskih tekstova, natpisa-uputstava za zagrobni život, a autentičan spomenik Sakare je i Serapeum – galerija grobova izdubljenih u steni, u kojima su počivala mumificirana tela Apisovih bikova. Takozvane mastaba grobnice, plemičke grobnice u obliku zaobljene piramide još su jedna specifičnost drevne nektopole.

Foto: Miroslav Mikica Petrović

Uz Džoserovu piramidu postoji još 16 piramida, a najnovija iskopavanja donose sve više otkrića. O pronalasku novih grobnica u drevnoj nekropoli i o blagu koje su one krile dr Zahi Havas će govoriti na predavanjima 7. i 8. decembra u Operi i teatru Madlenijanum u Beogradu.

Tema predavanja biće i otkriće tajnih vrata unutar Velike piramide i oko Sfinge, otkriće mumije kraljice Hatšepsut i mumija članova Tutankamonove porodice, misterija smrti Ramzesa III, dugogodišnja potraga za grobnicom kraljice Kleopatre i Marka Antonija.

Karte za predavanja su u prodaji preko mreže Eventim. Studenti mogu kupiti karte sa popustom od 20%, a više informacija dobiće na telefon 061/25-17-288. Eventim ne prodaje karte sa popustom.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok