Deca sa Kefalonije - ambasadori prijateljstva gosti na slavi opštine Voždovac

Gradska opština Voždovac danas je obeležila svoju krsnu slavu - Sveti apostol Andrej Prvozvani. Svečanosti su prisustvovali brojni gosti, kao i đaci sa profesorima iz Liceja u Liksuriju, zajedno sa svojim domaćinima - učenicima Osme gimnazije, na čelu sa direktorkom Irenom Brajović

  • 0

Svečanost je počela u Hramu Svetog Preobraženja Gospodnjeg svetom arhijerejskom liturgijom, a nastavila se u holu Opštine, gde je obred rezanja slavskog kolača i osvećenje žita služio vladika Stefan, vikar Partijarha srpskog, uz protojereja Dragišu Jocića.

Foto: Promo/Opština Voždovac

Predsednik Opštine Aleksandar Savić i predsednik Skupštine Aleksandra Mirković čestitali su svim građanima Voždovca slavu, uz poruku da praštaju i da budu dobri i složni domaćini.

Na početku svečane sednice Skupštine opštine Voždovac, predsednik Skupštine Aleksandar Mirković je podsetio na odluke koje je su donete tokom 2018. godine, a posebno je istakao činjenicu da i pozicija i opozicija podržavaju predloge koji su dobri za građane. On se zahvalio za sve sugestije, ali i kritike koje su upućene na račun opštinskog rukovodstva, jer je time postignuto da se radi i više i bolje za Voždovac.

Foto: Promo/Opština Voždovac

Pozdravljajući prisutne zvanice, predsednik Opštine Aleksandar Savić podsetio je na rezultate koji su ostvareni tokom protekle godine i izrazio zadovoljstvo postignutim.

Istakao je da je Opština približena građanima kroz uspostavljanje dobre komunikacije sa pojedincima - kroz susrete, sastanke, razgovore, prijeme u Opštini, u mesnim zajednicama ili na terenu. „Taj način komunikacije je rezultirao odličnom saradnjom, jer smo na licu mesta mogli da uvidimo probleme građana i da na njih reagujemo i tako da ubrzamo neke procese koji su kočili funkcionisanje Opštine i realizaciju projekata“, rekao je Savić.

On je, takođe, pozdravio goste iz Grčke, napomenuvši da će deca sa Voždovca na proleće posetiti Grčku.

Foto: Promo/Opština Voždovac

Obrazlažući Odluku da se povelja počanog građanina ove godine dodeli Viktoru Ruhotasu, počasnom konzulu Srbije u Grčkoj, predsednik Skupštine Aleksandar Mirković rekao je da Viktor Ruhotas ima velike zasluge što je grčko-srpsko prijateljstvo danas na ovako visokom nivou.

Foto: Promo/Opština Voždovac

- Više od stotinu dece je zahvaljujući Ruhotasu, nakon stradanja tokom ratova 90-tih godina, boravilo na Kefaloniji i tamo se oporavljalo od preživljenih strahota. On je i inicijator demonstarcija protiv bombardovanja Srbije 1999. godine, inicijator bratimljenja opština Voždovac i Liksuri, a i danas aktivno radi na tome da naša saradnja ne bude samo na papiru, već u konkretnim rezultatima, što je pokazala i ova poseta srednjoškolaca sa Kefalonije našoj Osmoj gimnaziji - rekao je Mirković.

Foto: Promo/Opština Voždovac

On je naglasio da je Skupština jednoglasno usvojila predlog i izabrala Viktora Ruhotasa, inače beogradskog studenta, koji je nekada živeo u Ulici vojvode Stepe, za počasnog građanina naše opštine.

Foto: Promo/Opština Voždovac

Zahvalivši se na danas dodeljenoj tituli, gospodin Ruhotas obratio se rečima „Dragi moji sugrađani“, propraćenih velikim aplauzom. „Ova velika čast da budem građanin Voždovca pripada i narodu Kefalonije i Liksurija.Kefalonija je uvek bila uz srpski narod, sa kojim se solidarisala i pomagala u brojnim humanitarnim inicijativama“ , rekao je Viktor Ruhotas. On je posebno pozdravio i sve prisutne koji su u vreme bombardovanja 1999. godine značajno pomogli Srbiju i pružili višemesečno gostoprimstvo i prihvat oko 1000 srpske dece, ugroženih ratom, kao i bivšeg ambasadora Srbije u Grčkoj Dragomira Vučićevića, sekretara Udruženja grčko-srpskog prijateljstva Kefalonije Aleksandru Logar Kotsili, direktora Liceja i tadašnjeg gradonačelnika Liksurija Spirosa Katsivelisona. „Evo sada, naša deca su kod vas – to su ambasadori našeg prijateljstva!“, istakao je Viktor Ruhotas, dodavši da su sve inicijative građani Kefalonije zdušno prihvatali i rado pomagali srpskoj braći.

Foto: Promo/Opština Voždovac

U ime ambasadora Grčke u Srbiji Elijasa Elijadisa, Ruhotasu je čestitala Tamara Dedijer i poželela srećnu slavu čelnicima i radnicima Opštine.

Na kraju sednice, Aleksandara Mirković je saopštio da su se Odbornici GO Voždovac i ove godine odrekli naknada za svečanu sednicu, a novac su donirali porodici koja se posle izbeglištva vratila na Kosovo i Metohiju. Porodica Dimić, koja broji 10 članova, živi u selu Straža u opštini Gnjilane.

Foto: Promo/Opština Voždovac

Svečana sednica Skupštine počela je državnom himnom, a završila se pesmom „Tamo daleko“ u izvođenju hora „Bisenica“, učenica Škole za negu lepote.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA