Kupali se u ledenoj Savi uoči Svetog Nikole: Dušebrižnici nam kažu da nismo normalni, ali su oni ti koji su prehlađeni svake zime, ne mi (VIDEO)

Kada su ušli u reku, temperatura vode je bila samo tri stepena

  • 5

Grupa beogradskih mladića se svake zime kupa u hladnoj Savi. Za njih neki kažu da su ekstremni, nazivaju ih nenormalnim, a oni tvrde da im to pomaže da ostanu zdravi. Ne samo da ne vide ništa ekstremno u ovoj aktivnosti, već im je neverovatno da to ne rade i svi ostali. Za plivanje u ledenoj vodi ne treba im neka posebna priprema, osim što je za potpun doživljaj poželjno da ima snega.

- Najzanimljivije mi je da oni dušebrižnici koji se plaše da ćemo dobiti upalu pluća ili mozga sveke zime budu bolesni, a mi se ni ne prehladimo - kaže Marko, koji svake godine okupi prijatelje sa kojima se spusti u Savu. Ove godine, dan pred Svetog Nikolu, temperatura reke bila je tri stepena.

Objašnjava da je ova aktivnost normalna svuda gde ima zime, a da se samo mi ponašamo kao da smo juče došli sa Floride na ove prostore.

Podrazumeva se da bi pre svega trebalo da obavite kompletan zdravstveni pregled.

- Ono zbog čega mi ovo radimo svake zime je prvenstveno zbog zdravlja. Jednostavno, kada se redovno kupamo tokom zime, nema bolesti. Očvrsnu organizam, telo i duh - siguran je Marko.

Dao nam je i instrukciju šta treba uraditi pre ulaska u hladnu reku.

- Samo se treba smiriti. Mi se umereno zagrejemo, da nam bude taman. Treba naći ravnotežu, ne treba ući ni nezagrejan, a ni pregrejan. Ako trenirate pre toga, malo se primirite psihofizički, pa onda postepeno kvasite deo po deo tela, ne ulazite naglo. Ako ima snega, idealno je da se namažete prvo snegom po celom telu.

Ako vas je ovaj video naterao da se smrznete, zapamtite jednu stvar: što je napolju hladnije, to je u vodi toplije.

(J.S/ Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA