≫ 

Beograđani će lomiti dve nikad bogatije česnice: U božićnim hlebovima biće više od 30 dukata

Pekarski paketići i krstići za najmlađe biće tradicionalno podeljeni

  • 1

Dve velike i nikad bogatije česnice lomiće ove godine Beograđani ispred Hrama svetog Save u ponedeljak, na Božić od 11.30 sati.

Kako je za Telegraf.rs potvrdio Zoran Pralica iz Unije pekara Srbije, česnice će biti neobično bogate, jer u ovoj godini proslavljamo osam vekova postojanja Srpske pravoslavne crkve.

Prošle godine česnica je bila oko 90 kilograma teška Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

- Jednu će mesiti Pekarski esnaf u pekari "Trimčević", a drugu Pekarska industrija "AS - Braća Stanković" iz Grocke. Pošto Srbija obeležava 800 godina Srpske pravoslavne crkve, stavićemo u njih više od 30 dukata, verovatno 33, kao simbol godina koje je Isus Hrist proveo na zemlji - rekao je on za Telegraf.rs.

Uz to, pekari će tradicionalno podeliti preko 2.000 paketića, kao i krstiće deci okupljenoj ispred Hrama. Lomljenje česnice uslediće nakon završetka liturgije.

Preko 30 zlatnih dukata u božićnom hlebu Foto: Telegraf

- Ispred Unije pekara Srbije, od građana Srbije, ovog Božića će i naši mališana na Kosovu i Metohiji biti obradovani sa 15 zlatnika. I oni će dobiti priliku da u česnici pronađu svoju sreću - rekao je on.

DANAS POČINJE "BOŽIĆNO SEOCE"

Praznični program "Božićno seoce" ispred Hrama svetog Save inače počinje danas, u petak u 19 sati, kada će patrijarh Srpske pravoslavne crkve podeliti deci paketiće, i trajaće sve do 28. januara.

Lomljenje česnice na Božić svakako će biti kruna manifestacije. Ovo će biti 28. put da se česnica lomi u Beogradu i drugi da se lomi ispred Hrama svetog Save, jer se sve do tada lomila na Trgu republike. 

Neko će biti naročito srećan Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

U međuvremenu će se  na platou kraj Karađorđevog parka održavati i nastupi dečijih i crkvenih horova, vožnja fijakerom, dramski program, a biće postavljene i kućice sa slatkišima i suvenirima.

Za doček Nove godine po starom kalendaru najavljen je vatromet i raznovrstan program.

Božićno seoce i ove godine ispred Hrama Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Video: Patrijarh Irinej: Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih reči

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA