≫ 

Nastavak haosa u zemunskoj školi, snimci navodnog nasilja nisu jedini: Nastavnik naplaćivao deci fotografije, kolege i roditelji napadaju direktora (FOTO)

Roditelji dece koji pohađaju "Petar Kočić" ustanovu, javili su se Telegrafu sa aferom koja se dogodila prošle godine

  • 14

Nakon snimaka "dečije" igre u osnovnoj školi "Petar Kočić" u Zemunu, javnost je bila revoltirana. Dok su jedni ovaj potez dečaka osuđivali i apelovali na roditelje i nastavnike da reaguju, jer ono ne može biti igra, drugima je pak bilo smešno, te su govorili "ljudi, pa ovo je šala".

Ipak, izgleda da problemi ove osnovne škole nisu bazirani samo na nemirnoj deci, već i na nastavnicima. Nastavnici škole "Petar Kočić", javili su se Telegrafu zbog kako oni kažu, afere njihovog kolege iz iste ustanove, koja se dogodila prošle godine.

Naime, tražili su da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izvrši inspekcijski nadzor zbog tvrdnje da je nastavnik likovne kulture i rukovodilac sekcije "digitalna fotografija", Milan A, obavljao generacijsko fotografisanje učenika, naplaćujući 100 dinara po fotografiji.

- Što se tiče novca, mi nismo mogli ni da sanjamo da nas nastavnik potkrada, jer smo imali poverenje u instituciju škole, kao obrazovne ustanove. A kada je reč o odnosu direktorovog ponašanja prema nama, jednostavno čovek ignoriše svaku našu primedbu i radi mimo zakona - rekli su nam iz Saveta roditelja ove škole.

Foto: Privatna arhiva

Za 600 učenika, koliko ima u toj školi, po dve fotografije, roditelji ukupno plate školi 120.000 dinara. Roditelji su, tražeći od ministarstva želeli da dokažu sledeće stvari:

- da li je dozvoljeno školi da bez fiskalnog računa naplaćuje roditeljima fotografisanje učenika

- da li je dozvoljeno da nastavnik ostvaruje dodatne poslove u redovno radno vreme u školskim prostorijama

- da li nastavnik prima nadoknadu kroz platu za dve sekcije

- u koju namenu je potrošena zarađen novac, s obzirom na to da se radi o roditeljskom dinaru.

- da li su fotografisanje mogli da obave učenici koji su članovi foto-sekcije

- da li je nastavnik koji je rukovodilac foto sekcije i član školskog odbora imao odobrenje direktora i školskog odbora za ovu dopunsku aktivnost

- da li je fotografisanje učenika i naplata proširena delatnost škole

- da li je školski odbor doneo odluku o proširenoj aktivnosti.

Prilikom vršenja vanrednog inspekcijskog nadzora, direktor ove škole, Darko Drobnjak, izjavio je da u vezi sa ovom radnjom nastavnika Milana Atanackovića, nije sprovedena procedura i da sa njom nisu upoznati ni Savet roditelja, ni Školski odbor, ali da se ni ranijih godina (pre njegovog mandata koji traje od 1.9.2017. godine) nisu bavili fotografisanjem učenika.

Foto: Privatna arhiva

On je tom prilikom dodao i da "nije imao bilo kakvu korist u vezi sa fotografisanjem učenika".

Prosvetni inspektor koji je radio na ovom slučaju, utvrdio je da je direktor "Petar Kočić" škole znao da ne postoji ugovor za fotografisanje učenika, kao i da nije utvrdio odgovornost Atanackovića za način prikupljanja sredstava bez fiskalnog računa.

Takođe, utvrđeno je i da direktor savetodavnom organu roditelja i dalje nije dao na razmatranje namenu sredstava od fotografisanja učenika, što predstavlja osnov za njegovo lišavanje ove funkcije.

Kada je davao izjavu inspektorima, Milan Atanacković, nastavnik likovnog kojeg su roditelji optužili da je uzeo novac od fotografisanja dece, rekao je da fotografisanje nastavio i preuzeo od kolega koje su otišle u penziju, a da to radi iz entuzijazma i ljubavi prema fotografiji.

Atanacković je naveo i da je više puta donirao i stavljao na raspolaganje školi opremu za snimanje i fotografisanje, kako bi ih upravo učenici koristili. On tvrdi da je od prikupljenih sredstava svake godine kupovao neko nastavno ili sredstvo druge prirode.

DIREKTOR "VIDEO" POLA MEJLA KOJI SMO MU POSLALI

Telegraf je kontaktirao direktora škole "Petar Kočić" u Zemunu, Darka Drobnjaka, a u upućenom mejlu poslali smo mu pitanja i o slučaju "simulacije nasilja i igre", ali i ovom koji je vezan za rad nastavnog osoblja. Međutim, kompletan odgovor nismo dobili.

Direktor nije želeo da odgovori na sva naša pitanja; Foto: Printskrin Youtube/Sultan Sultanović, Vikipedija

- Sa ovim slučajem odmah smo upoznali sve nadležne institucije, obavili razgovor sa učenicima u prisustvu njihovih roditelja i sazvali hitan sastanak Tima za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Imajući u vidu da postoji sumnja da nije reč o vršnjačkom nasilju, već o neumesnoj šali učenika i potencijalno nebezbednom ponašanju, stupili smo u kontakt sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bismo efikasnije rešili situaciju i preduzeli dalje korake - napisao nam je Drobnjak.

On je dalje nastavio - radi utvrđivanja kompletne istine, kao i zaštite najboljeg interesa dece, škola će nastaviti da sarađuje sa svim nadležnim institucijama i da preduzima zakonom predviđene mere. Roditeljima i učenicima želimo da pošaljemo jasnu poruku da nasilje nikako ne može da bude igra niti šala, već toj temi moramo svi zajedno kao društvo svi odgovorno da pristupimo.

Na drugi deo našeg mejla, koji se tiče afere nastavnika likovnog i direktora škole, koji je znanjem, a ćutanjem prekršio zakon, Drobnjak nam do završetka ovog teksta nije odgovorio.

Darko Drobnjak, direktor škole/ Foto: ospetarkociczemun.rs

MINISTARSTVO: IMA GODINU DANA DA SE DOKAŽE

Ministarstvo prosvete dobilo je krajem 2018. Zapisnik o vanrednom inspekcijskom nadzoru u OŠ "Petar Kočić" kojim je utvrđeno da je direktor propustio da sankcioniše nepropisno naplaćivanje fotografisanja učenika, pa smo istu instituciju upitali o daljim merama.

- U skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ministar je doneo odluku da direktor te škole Darko Drobnjak, ima rok od godinu dana da se dokaže na toj funkciji ili će u protivnom da bude razrešen. Direktor je novopostavljen i način na koji će da reši slučaj vršnjačkog nasilja u toj školi, odnosno navodnog vršnjačkog nasilja, u zavisnosti šta bude utvrđeno, biće test da li će ta ostane na toj funkciji ili će da bude razrešen - rečeno nam je ministarstvu.

Kako dalje u istom odgovoru navode, u toj situaciji direktor je za sada bio veoma kooperativan i preduzeo je sve bitne mere kako bi se otkrile tačne okolnosti u vezi sa nedavnim slučajem nasilja.

- Ministarstvo je upoznato sa činjenicom da u pojedinim školama ima različitih akvizitera, odnosno da nastavnici, kao u OŠ "Petar Kočić", fotografišu decu i prodaju te fotografije mimo propisa. U ovom trenutku takvo postupanje direktora koji dozvoljavaju takvo ponašanje ne smatramo teškim prekršajem koje zaslužuju skidanje sa funkcije, ali slučaj OŠ „Petar Kočić“ je poslednja opomena, kako Drobnjaku, tako i ostalim direktorima, da prestanu sa takvim aktivnostima - rečeno je za Telegraf iz ministarstva.

Oni su dodali i da je "ključni faktor u reformi obrazovanja jeste uvođenje licenci za direktore, koje će omogućiti da na čelu obrazovnih ustanova bude najbolji, profesionalni kadar. Licenciranje direktora će prekinuti sve te negativne pojave, jer nepoznavanje zakona neće moći nikoga da amnestira", stoji u odgovoru Ministarstva prosvete.

VIDEO: Ova deca postaju žrtve nasilja

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Retro

    11. januar 2019 | 16:28

    Pa bilo ko da je slikao slike bi trebalo platiti. Ne znam da li je cena adekvatna ali moja deca su slike redivno placala i niko se nije ljutio. Ovde je osveta u pitanju.

  • fix

    11. januar 2019 | 16:42

    Kukate bednici bedni za 100din.

  • Srbo Brodarac

    11. januar 2019 | 16:22

    Vidi se da je vidjen za direktora ali na nekom splavu ili klubu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA