14

Nastavak haosa u zemunskoj školi, snimci navodnog nasilja nisu jedini: Nastavnik naplaćivao deci fotografije, kolege i roditelji napadaju direktora (FOTO)

Roditelji dece koji pohađaju "Petar Kočić" ustanovu, javili su se Telegrafu sa aferom koja se dogodila prošle godine

Nasilje, osnovna škola Petar Kočić, Zemun, vrsnjacko nasilje
Printskrin: Youtube/Sultan Sultanović, Privatna arhiva

Nakon snimaka "dečije" igre u osnovnoj školi "Petar Kočić" u Zemunu, javnost je bila revoltirana. Dok su jedni ovaj potez dečaka osuđivali i apelovali na roditelje i nastavnike da reaguju, jer ono ne može biti igra, drugima je pak bilo smešno, te su govorili "ljudi, pa ovo je šala".

Ipak, izgleda da problemi ove osnovne škole nisu bazirani samo na nemirnoj deci, već i na nastavnicima. Nastavnici škole "Petar Kočić", javili su se Telegrafu zbog kako oni kažu, afere njihovog kolege iz iste ustanove, koja se dogodila prošle godine.

Naime, tražili su da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izvrši inspekcijski nadzor zbog tvrdnje da je nastavnik likovne kulture i rukovodilac sekcije "digitalna fotografija", Milan A, obavljao generacijsko fotografisanje učenika, naplaćujući 100 dinara po fotografiji.

- Što se tiče novca, mi nismo mogli ni da sanjamo da nas nastavnik potkrada, jer smo imali poverenje u instituciju škole, kao obrazovne ustanove. A kada je reč o odnosu direktorovog ponašanja prema nama, jednostavno čovek ignoriše svaku našu primedbu i radi mimo zakona - rekli su nam iz Saveta roditelja ove škole.

Foto: Privatna arhiva

Za 600 učenika, koliko ima u toj školi, po dve fotografije, roditelji ukupno plate školi 120.000 dinara. Roditelji su, tražeći od ministarstva želeli da dokažu sledeće stvari:

- da li je dozvoljeno školi da bez fiskalnog računa naplaćuje roditeljima fotografisanje učenika

- da li je dozvoljeno da nastavnik ostvaruje dodatne poslove u redovno radno vreme u školskim prostorijama

- da li nastavnik prima nadoknadu kroz platu za dve sekcije

- u koju namenu je potrošena zarađen novac, s obzirom na to da se radi o roditeljskom dinaru.

- da li su fotografisanje mogli da obave učenici koji su članovi foto-sekcije

- da li je nastavnik koji je rukovodilac foto sekcije i član školskog odbora imao odobrenje direktora i školskog odbora za ovu dopunsku aktivnost

- da li je fotografisanje učenika i naplata proširena delatnost škole

- da li je školski odbor doneo odluku o proširenoj aktivnosti.

Prilikom vršenja vanrednog inspekcijskog nadzora, direktor ove škole, Darko Drobnjak, izjavio je da u vezi sa ovom radnjom nastavnika Milana Atanackovića, nije sprovedena procedura i da sa njom nisu upoznati ni Savet roditelja, ni Školski odbor, ali da se ni ranijih godina (pre njegovog mandata koji traje od 1.9.2017. godine) nisu bavili fotografisanjem učenika.

Foto: Privatna arhiva

On je tom prilikom dodao i da "nije imao bilo kakvu korist u vezi sa fotografisanjem učenika".

Prosvetni inspektor koji je radio na ovom slučaju, utvrdio je da je direktor "Petar Kočić" škole znao da ne postoji ugovor za fotografisanje učenika, kao i da nije utvrdio odgovornost Atanackovića za način prikupljanja sredstava bez fiskalnog računa.

Takođe, utvrđeno je i da direktor savetodavnom organu roditelja i dalje nije dao na razmatranje namenu sredstava od fotografisanja učenika, što predstavlja osnov za njegovo lišavanje ove funkcije.

Kada je davao izjavu inspektorima, Milan Atanacković, nastavnik likovnog kojeg su roditelji optužili da je uzeo novac od fotografisanja dece, rekao je da fotografisanje nastavio i preuzeo od kolega koje su otišle u penziju, a da to radi iz entuzijazma i ljubavi prema fotografiji.

Atanacković je naveo i da je više puta donirao i stavljao na raspolaganje školi opremu za snimanje i fotografisanje, kako bi ih upravo učenici koristili. On tvrdi da je od prikupljenih sredstava svake godine kupovao neko nastavno ili sredstvo druge prirode.

DIREKTOR "VIDEO" POLA MEJLA KOJI SMO MU POSLALI

Telegraf je kontaktirao direktora škole "Petar Kočić" u Zemunu, Darka Drobnjaka, a u upućenom mejlu poslali smo mu pitanja i o slučaju "simulacije nasilja i igre", ali i ovom koji je vezan za rad nastavnog osoblja. Međutim, kompletan odgovor nismo dobili.

Direktor nije želeo da odgovori na sva naša pitanja; Foto: Printskrin Youtube/Sultan Sultanović, Vikipedija

- Sa ovim slučajem odmah smo upoznali sve nadležne institucije, obavili razgovor sa učenicima u prisustvu njihovih roditelja i sazvali hitan sastanak Tima za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Imajući u vidu da postoji sumnja da nije reč o vršnjačkom nasilju, već o neumesnoj šali učenika i potencijalno nebezbednom ponašanju, stupili smo u kontakt sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bismo efikasnije rešili situaciju i preduzeli dalje korake - napisao nam je Drobnjak.

On je dalje nastavio - radi utvrđivanja kompletne istine, kao i zaštite najboljeg interesa dece, škola će nastaviti da sarađuje sa svim nadležnim institucijama i da preduzima zakonom predviđene mere. Roditeljima i učenicima želimo da pošaljemo jasnu poruku da nasilje nikako ne može da bude igra niti šala, već toj temi moramo svi zajedno kao društvo svi odgovorno da pristupimo.

Na drugi deo našeg mejla, koji se tiče afere nastavnika likovnog i direktora škole, koji je znanjem, a ćutanjem prekršio zakon, Drobnjak nam do završetka ovog teksta nije odgovorio.

Darko Drobnjak, direktor škole/ Foto: ospetarkociczemun.rs

MINISTARSTVO: IMA GODINU DANA DA SE DOKAŽE

Ministarstvo prosvete dobilo je krajem 2018. Zapisnik o vanrednom inspekcijskom nadzoru u OŠ "Petar Kočić" kojim je utvrđeno da je direktor propustio da sankcioniše nepropisno naplaćivanje fotografisanja učenika, pa smo istu instituciju upitali o daljim merama.

- U skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ministar je doneo odluku da direktor te škole Darko Drobnjak, ima rok od godinu dana da se dokaže na toj funkciji ili će u protivnom da bude razrešen. Direktor je novopostavljen i način na koji će da reši slučaj vršnjačkog nasilja u toj školi, odnosno navodnog vršnjačkog nasilja, u zavisnosti šta bude utvrđeno, biće test da li će ta ostane na toj funkciji ili će da bude razrešen - rečeno nam je ministarstvu.

Kako dalje u istom odgovoru navode, u toj situaciji direktor je za sada bio veoma kooperativan i preduzeo je sve bitne mere kako bi se otkrile tačne okolnosti u vezi sa nedavnim slučajem nasilja.

- Ministarstvo je upoznato sa činjenicom da u pojedinim školama ima različitih akvizitera, odnosno da nastavnici, kao u OŠ "Petar Kočić", fotografišu decu i prodaju te fotografije mimo propisa. U ovom trenutku takvo postupanje direktora koji dozvoljavaju takvo ponašanje ne smatramo teškim prekršajem koje zaslužuju skidanje sa funkcije, ali slučaj OŠ „Petar Kočić“ je poslednja opomena, kako Drobnjaku, tako i ostalim direktorima, da prestanu sa takvim aktivnostima - rečeno je za Telegraf iz ministarstva.

Oni su dodali i da je "ključni faktor u reformi obrazovanja jeste uvođenje licenci za direktore, koje će omogućiti da na čelu obrazovnih ustanova bude najbolji, profesionalni kadar. Licenciranje direktora će prekinuti sve te negativne pojave, jer nepoznavanje zakona neće moći nikoga da amnestira", stoji u odgovoru Ministarstva prosvete.

VIDEO: Ova deca postaju žrtve nasilja

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Tagovi: darko drobnjak, direktor škole, fotografisanje đaka, nastavnik likovnog, osnovna škola petar kočić zemun

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (14)
Poređaj komentare:
 • N
  Nenad

  Ta deca koja ne znaju,da se brane.Roditelji treba,da ih motivisu za borilacke vestine.

 • M
  Mica

  Bože čime se ljudi bave? Najgore je biti moralni patuljak koji pored svega što nam se dešava blati nekoga zbog slike od 100 dinara.Po sistemu dok selo gori, baba se češlja.

 • N
  n

  Ovde je u pitanju osveta protiv kandidata za direktora

Nasilnici koja je brutalno mučila baku (79) u Zemunu preti zatvor: Žena je puštena sa lečenja, ima podlive i rane po celom telu i prestravljena je (FOTO) (VIDEO)

10 minuta više nije po ceni punog sata: Parking u Beogradu možete da plaćate manje, a evo u čemu je caka

Pometnja na nebu iznad Beograda: Avion prinudno sleteo, haos na aerodromu

"Profesorka biosa, da se prebije", "povoljno p... + oralni završetak": Ogavne poruke beogradskih srednjoškolaca na zidu srama (FOTO)

Noćas oduzet automobil divljem taksisti u Beogradu: Vesić najavio oštru borbu protiv prevoznika koji ne budu poštovali proceduru (FOTO)

Poslednji parfemdžija u Srbiji još čuva tajne starog zanata: Iz njegovih epruveta šire se mirisi koji su obarali naše bake i deke s nogu (FOTO) (VIDEO)

Narod koji se ne seća svoje istorije ne može da planira budućnost: Odata počast srpskim vojvodama i generalima Prvog svetskog rata (FOTO)

Čudna situacija na Dorćolu: Vozač džipa i jedan tata su se podžapali, devojčica je plakala, a onda su komšije počele da šamaraju

Godišnjice smrti srpskih vojvoda: Venci za Petra Bojovića, Živojina Mišića i Pavla Jurišića Šturma na Novom groblju

Da li još jedno pakleno leto čeka Beograd? Od redovnih tramvajskih linija ostaju samo dve, a trole dobijaju novu okretnicu nasred Terazija

Uznemirujući snimci napada na staricu u Zemunu: Žena udara i šutira baku Bosu, a u jednom trenutku joj glavu nabija na zid (FOTO) (VIDEO)

Bebi vrt, najtužnije mesto... mali spomenici, anđeli i igračke: Ovde počivaju bebe kojima sudbina nije dala da dobiju imena, ovde su sahranjene sve nade (FOTO)

Beograd dobija rasvetu po ugledu na Moskvu: Ovo je ekološki prihvatljiviji način osvetljenja i velika ušteda u energiji

Kada se okrenuo, svi su gledali u poruku na njegovim leđima: Ovom istetoviranom momku na plivanju za časni krst niko nije smeo da priđe

Jovana ima 18 godina, pobedila je rak i zaslužila je ovaj krst: Novu pobedu posvetila je svima koji se bore, ali i onima koji su izgubili bitku (FOTO) (VIDEO)

Neustrašiva Jovana (12) bila je najmlađa plivačica na Adi Ciganliji, a sebi je zadala veliki cilj na Bogojavljenje (VIDEO)

Drama u Beogradu, žena umrla u autobusu 88: Samo jedna osoba je mogla da joj pomogne, ali to nije bilo dovoljno

Ako niste platili kartu, nemate prava da se žalite! Novi način obračuna sa švercerima u gradskom prevozu

Noćas tri nesreće i troje lakše povređenih u Beogradu: Niko od njih nije morao u bolnicu

Rezultati hitnog ginekološkog pregleda u Domu zdravlja na Starom gradu čekaju se 30 dana: Da li su validni posle toliko vremena?

Od početka godine divljim taksistima oduzeto 21 vozilo: Samo danas pet nelegalnih automobila manje na ulicama (FOTO)

"Ustanite kad se već švercujete": Kontrolor smislio neverovatnu kaznu za devojčice u autobusu 31, a da li je bio u pravu? (ANKETA)

Beograd više neće tolerisati ni kvadrat bespravne gradnje: Zabrana prometa bespravnim objektima

Automobil na Ceraku osvanuo prekriven ljubavnim porukama: Hoću da se udam za tebe, da ti rodim decu i da ti kuvam svaki dan (FOTO)

Radost u Hitnoj pomoći zbog posete Putina: Dogodila se neverovatna stvar, zaposleni veruju da je to zahvaljući predsedniku Rusije

Uzvikivali su "Putine" i prosto je morao da se javi: Predsednik Rusije prekršio protokol da bi se rukovao sa narodom (VIDEO)

Neverovatne fotografije Beograda koji je slavio danas: Građani Putinu priredili bakljadu, vijorile se srpske i ruske zastave (FOTO)

180.000 Srba nije htelo da pusti Putina iz Beograda: Ovako izveštavaju ruski mediji o poseti njihovog predsednika (VIDEO)

Prelepa Sandra iz okoline Prizrena došla je u Beograd da bi videla Putina i ima poruku za njega večeras (FOTO)

Policija reagovala zbog sumnjivog automobila sa albanskim tablicama: Diplomata napravio pometnju ispred Hrama Svetog Save

Putin i Vučić mazili Pašu, a onda se kuca zbunila ko joj je gazda (VIDEO)

Miša Vacić se slikao sa devojkom koja nosi Putinovu masku u centru Beograda (FOTO)

Putin sreo svog Pašu, psa kog je dobio na poklon u Srbiji: Raznežio se čim ga je ugledao, pa je odmah prišao da ga pomazi (FOTO) (VIDEO)

U svakom od Putinovih automobila se nalazi ista ikona (FOTO) (VIDEO)

Prazne ulice, magična duga i suveniri sa likom Putina: Kako izgleda Beograd u danu posete ruskog predsednika (FOTO)

Prvi snimak "Putinomobila" na beogradskom aerodromu: Ova zver je pravi bunker na točkovima čije se tehničke karakteristike čuvaju kao tajna (VIDEO)

Ovaj oglas na auto-putu kroz Beograd je zbunio vozače: Čega izdaja - Kosova, placa ili 40 dana?

Beograđanin je 3 godine držao leš majke u podrumu u Železniku jer nije imao para za sahranu: Opštine pozajmljuju pare za pogreb

Preusmerene trase, zabranjeno parkiranje: Velike izmene saobraćaja zbog posete predsednika Rusije Vladimira Putina

U Beogradu 250 crnih tačaka u zonama škola: Predstavljena studija o povećanju bezbednosti u saobraćaju (FOTO)

Velika tajna u srcu Beograda: Šta to krije Malo ratno ostrvo?

Zbog Putinovog dolaska sutra neće raditi ni pojedine škole, a u onima koje će držati nastavu poručuju samo jedno

/
<% galerijaAlt %>