14

Nastavak haosa u zemunskoj školi, snimci navodnog nasilja nisu jedini: Nastavnik naplaćivao deci fotografije, kolege i roditelji napadaju direktora (FOTO)

Roditelji dece koji pohađaju "Petar Kočić" ustanovu, javili su se Telegrafu sa aferom koja se dogodila prošle godine

Nasilje, osnovna škola Petar Kočić, Zemun, vrsnjacko nasilje
Printskrin: Youtube/Sultan Sultanović, Privatna arhiva

Nakon snimaka "dečije" igre u osnovnoj školi "Petar Kočić" u Zemunu, javnost je bila revoltirana. Dok su jedni ovaj potez dečaka osuđivali i apelovali na roditelje i nastavnike da reaguju, jer ono ne može biti igra, drugima je pak bilo smešno, te su govorili "ljudi, pa ovo je šala".

Ipak, izgleda da problemi ove osnovne škole nisu bazirani samo na nemirnoj deci, već i na nastavnicima. Nastavnici škole "Petar Kočić", javili su se Telegrafu zbog kako oni kažu, afere njihovog kolege iz iste ustanove, koja se dogodila prošle godine.

Naime, tražili su da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja izvrši inspekcijski nadzor zbog tvrdnje da je nastavnik likovne kulture i rukovodilac sekcije "digitalna fotografija", Milan A, obavljao generacijsko fotografisanje učenika, naplaćujući 100 dinara po fotografiji.

- Što se tiče novca, mi nismo mogli ni da sanjamo da nas nastavnik potkrada, jer smo imali poverenje u instituciju škole, kao obrazovne ustanove. A kada je reč o odnosu direktorovog ponašanja prema nama, jednostavno čovek ignoriše svaku našu primedbu i radi mimo zakona - rekli su nam iz Saveta roditelja ove škole.

Foto: Privatna arhiva

Za 600 učenika, koliko ima u toj školi, po dve fotografije, roditelji ukupno plate školi 120.000 dinara. Roditelji su, tražeći od ministarstva želeli da dokažu sledeće stvari:

- da li je dozvoljeno školi da bez fiskalnog računa naplaćuje roditeljima fotografisanje učenika

- da li je dozvoljeno da nastavnik ostvaruje dodatne poslove u redovno radno vreme u školskim prostorijama

- da li nastavnik prima nadoknadu kroz platu za dve sekcije

- u koju namenu je potrošena zarađen novac, s obzirom na to da se radi o roditeljskom dinaru.

- da li su fotografisanje mogli da obave učenici koji su članovi foto-sekcije

- da li je nastavnik koji je rukovodilac foto sekcije i član školskog odbora imao odobrenje direktora i školskog odbora za ovu dopunsku aktivnost

- da li je fotografisanje učenika i naplata proširena delatnost škole

- da li je školski odbor doneo odluku o proširenoj aktivnosti.

Prilikom vršenja vanrednog inspekcijskog nadzora, direktor ove škole, Darko Drobnjak, izjavio je da u vezi sa ovom radnjom nastavnika Milana Atanackovića, nije sprovedena procedura i da sa njom nisu upoznati ni Savet roditelja, ni Školski odbor, ali da se ni ranijih godina (pre njegovog mandata koji traje od 1.9.2017. godine) nisu bavili fotografisanjem učenika.

Foto: Privatna arhiva

On je tom prilikom dodao i da "nije imao bilo kakvu korist u vezi sa fotografisanjem učenika".

Prosvetni inspektor koji je radio na ovom slučaju, utvrdio je da je direktor "Petar Kočić" škole znao da ne postoji ugovor za fotografisanje učenika, kao i da nije utvrdio odgovornost Atanackovića za način prikupljanja sredstava bez fiskalnog računa.

Takođe, utvrđeno je i da direktor savetodavnom organu roditelja i dalje nije dao na razmatranje namenu sredstava od fotografisanja učenika, što predstavlja osnov za njegovo lišavanje ove funkcije.

Kada je davao izjavu inspektorima, Milan Atanacković, nastavnik likovnog kojeg su roditelji optužili da je uzeo novac od fotografisanja dece, rekao je da fotografisanje nastavio i preuzeo od kolega koje su otišle u penziju, a da to radi iz entuzijazma i ljubavi prema fotografiji.

Atanacković je naveo i da je više puta donirao i stavljao na raspolaganje školi opremu za snimanje i fotografisanje, kako bi ih upravo učenici koristili. On tvrdi da je od prikupljenih sredstava svake godine kupovao neko nastavno ili sredstvo druge prirode.

DIREKTOR "VIDEO" POLA MEJLA KOJI SMO MU POSLALI

Telegraf je kontaktirao direktora škole "Petar Kočić" u Zemunu, Darka Drobnjaka, a u upućenom mejlu poslali smo mu pitanja i o slučaju "simulacije nasilja i igre", ali i ovom koji je vezan za rad nastavnog osoblja. Međutim, kompletan odgovor nismo dobili.

Direktor nije želeo da odgovori na sva naša pitanja; Foto: Printskrin Youtube/Sultan Sultanović, Vikipedija

- Sa ovim slučajem odmah smo upoznali sve nadležne institucije, obavili razgovor sa učenicima u prisustvu njihovih roditelja i sazvali hitan sastanak Tima za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Imajući u vidu da postoji sumnja da nije reč o vršnjačkom nasilju, već o neumesnoj šali učenika i potencijalno nebezbednom ponašanju, stupili smo u kontakt sa Ministarstvom unutrašnjih poslova kako bismo efikasnije rešili situaciju i preduzeli dalje korake - napisao nam je Drobnjak.

On je dalje nastavio - radi utvrđivanja kompletne istine, kao i zaštite najboljeg interesa dece, škola će nastaviti da sarađuje sa svim nadležnim institucijama i da preduzima zakonom predviđene mere. Roditeljima i učenicima želimo da pošaljemo jasnu poruku da nasilje nikako ne može da bude igra niti šala, već toj temi moramo svi zajedno kao društvo svi odgovorno da pristupimo.

Na drugi deo našeg mejla, koji se tiče afere nastavnika likovnog i direktora škole, koji je znanjem, a ćutanjem prekršio zakon, Drobnjak nam do završetka ovog teksta nije odgovorio.

Darko Drobnjak, direktor škole/ Foto: ospetarkociczemun.rs

MINISTARSTVO: IMA GODINU DANA DA SE DOKAŽE

Ministarstvo prosvete dobilo je krajem 2018. Zapisnik o vanrednom inspekcijskom nadzoru u OŠ "Petar Kočić" kojim je utvrđeno da je direktor propustio da sankcioniše nepropisno naplaćivanje fotografisanja učenika, pa smo istu instituciju upitali o daljim merama.

- U skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, ministar je doneo odluku da direktor te škole Darko Drobnjak, ima rok od godinu dana da se dokaže na toj funkciji ili će u protivnom da bude razrešen. Direktor je novopostavljen i način na koji će da reši slučaj vršnjačkog nasilja u toj školi, odnosno navodnog vršnjačkog nasilja, u zavisnosti šta bude utvrđeno, biće test da li će ta ostane na toj funkciji ili će da bude razrešen - rečeno nam je ministarstvu.

Kako dalje u istom odgovoru navode, u toj situaciji direktor je za sada bio veoma kooperativan i preduzeo je sve bitne mere kako bi se otkrile tačne okolnosti u vezi sa nedavnim slučajem nasilja.

- Ministarstvo je upoznato sa činjenicom da u pojedinim školama ima različitih akvizitera, odnosno da nastavnici, kao u OŠ "Petar Kočić", fotografišu decu i prodaju te fotografije mimo propisa. U ovom trenutku takvo postupanje direktora koji dozvoljavaju takvo ponašanje ne smatramo teškim prekršajem koje zaslužuju skidanje sa funkcije, ali slučaj OŠ „Petar Kočić“ je poslednja opomena, kako Drobnjaku, tako i ostalim direktorima, da prestanu sa takvim aktivnostima - rečeno je za Telegraf iz ministarstva.

Oni su dodali i da je "ključni faktor u reformi obrazovanja jeste uvođenje licenci za direktore, koje će omogućiti da na čelu obrazovnih ustanova bude najbolji, profesionalni kadar. Licenciranje direktora će prekinuti sve te negativne pojave, jer nepoznavanje zakona neće moći nikoga da amnestira", stoji u odgovoru Ministarstva prosvete.

VIDEO: Ova deca postaju žrtve nasilja

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Tagovi: darko drobnjak, direktor škole, fotografisanje đaka, nastavnik likovnog, osnovna škola petar kočić zemun

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (14)
Poređaj komentare:
 • N
  Nenad

  Ta deca koja ne znaju,da se brane.Roditelji treba,da ih motivisu za borilacke vestine.

 • M
  Mica

  Bože čime se ljudi bave? Najgore je biti moralni patuljak koji pored svega što nam se dešava blati nekoga zbog slike od 100 dinara.Po sistemu dok selo gori, baba se češlja.

 • N
  n

  Ovde je u pitanju osveta protiv kandidata za direktora

Autobus udario ženu na Dorćolu: Kada je Hitna pomoć stigla, ona je bila bez svesti

Rekonstruisan deo Ulice Pere Velimirovića: Vesić najavio radove na povezivanju Rakovice i Vidikovca sa Novim Beogradom (FOTO)

Savski venac u subotu bez vode zbog radova

Da mladi hirurzi ostanu u Srbiji: U Beogradu se održava Međunarodni simpozijum iz hirurgije stopala i skočnog zgloba

Prevrnuo se auto kod Pinosave: Vozač sedi nepomičan, Hitna pomoć odjurila na lice mesta

Motorista udario pešaka (58) u Žarkovu i pobegao sa lica mesta: Povređenog voze u Urgentni

Ako vidite malu Belu, dobićete 300 evra

Sudar automobila i traktora u Jakovu: Poljoprivrednik s povredama glave prebačen u bolnicu

Loša vest pred početak leta: Od Slavije do Terazija moraćemo pešice, a zbog izgradnje nove mreže biće isečeno još stabala

Šarčević: Nije bilo seksualnog zlostavljanja u OŠ "Karađorđe", to je neslana šala vršnjaka. Oglasila se i škola

Strašan udes u Bulevaru: Sudarili se smart i motocikl, devojka pomagala povređenom mladiću, saobraćaj blokiran (FOTO) (VIDEO)

Trkači iz Beograda pred velikim izazovom: Pozvani su na štraftu od Los Anđelesa do Las Vegasa dugu 550 km

Lopov u Mladenovcu krao kameru na pružnom prelazu, ali nije ni slutio da ga sve vreme snima još jedna (VIDEO)

Avalski toranj je sijao malo drugačije ovih noći i postoji veoma važan razlog za to (FOTO)

Sudari obeležili veče u Beogradu: U dva udesa povređene dve osobe

Batajnica do kraja godine dobija kanalizacionu mrežu (FOTO)

Kakve su muke beogradski "mangubi" zadavali Austrougarima u okupiranom Beogradu tokom Velikog rata

Završen deo radova u Knez Mihailovoj: Zamenjene su ploče kod Palate Albanija, a evo šta će tek da se radi

Danas je dan vrabaca: Oni su simbol Beograda, a mi im moramo pomoći

Beograđanin upecao soma na Adi Ciganliji: Kad je izvukao neman iz vode, video je da je pravi džin od preko 2 metra (FOTO) (VIDEO)

Još dve ulice asfaltirane u Borči: Leva obala Dunava polako počinje da liči na grad (FOTO)

Mesecima se pričalo o anoreksičnoj zgradi na Zvezdari: Čim se ispune svi uslovi, srušiće je

Reciklirajte sa "Parking servisom"

Puštena u rad 202 reciklažna podzemna kontejnera i 7 zvona za staklo (FOTO)

Dečak (10) tvrdi da su ga drugovi silovali motkom: Ministarstvo poslalo tim u školu "Karađorđe", direktor i dalje ćuti

Zapalila se stara Zastava 101 ispred Palate Srbija: Auto goreo nasred puta dok su vozila prolazila (FOTO)

Ovako je izgledalo svečano otvaranje Velikih stepenica na Kalemegdanu 1928. godine (VIDEO)

Haos u centru Beograda: Kran sa gradilišta pao na kuću

Stanari ovih ulica na Starom gradu, Voždovcu i Surčinu u sredu će biti bez vode zbog radova na mreži

Mnogi su se zabrinuli zbog razrovanog Velikog stepeništa na Kalemegdanu, a ovo je objašnjenje gradonačelnika Beograda

Beograđani godinama hrle na svoje more, kažu da je čudesno: To nije blato, to je zlato! Ali, neko je zacementirao lekoviti izvor (FOTO) (VIDEO)

Momak i devojka povređeni kod Ade u sudaru automobila i motocikla

Oni su naši heroji: Očistili Banjičku šumu zbog novog izazova, jedva su malo viši od kesa đubreta (FOTO)

Sokače rađa grešnike: Najuža ulica u Beogradu nije za one sa "krupnijim kostima" (FOTO)

Da li je ovaj pesnik bio najveći frajer u Beogradu u svoje vreme? Na Kalemegdanu za to postoji živi dokaz

FOTO-UBOD: Šta se to krčka u GSP-u? Putnici u busu nisu mogli da skinu ni poglede, ni noseve sa prtljaga ovog Beograđanina

Počelo uređenje pešačkih staza na platou ispred Hrama Svetog Save (FOTO)

Pijane devojčice bauljale i povraćale po beogradskom autobusu: Da li je strašnije što su ženskog pola ili što su tek završile osnovnu školu?

Počelo postavljanje ukrasnog zelenila između saobraćajnih traka na bulevarima (FOTO)

Događaj koji je šokirao Rakovicu: Prevareni muž Sava spaljivao posteljinu i nameštaj ispred kuće

Ljudi su u Beogradu godinama sekli svako stablo na koje su naleteli, a radili su to iz čiste obesti

Asfalt stiže u Mali Zbeg, do kraja godine na Paliluli više neće biti kaldrme

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima