≫ 

"Ustanite kad se već švercujete": Kontrolor smislio neverovatnu kaznu za devojčice u autobusu 31, a da li je bio u pravu? (ANKETA)

Da li odobravate ovakav postupak kontrolora?

  • 40

Kada je danas u autobus na liniji 31 ušla kontrola, dve devojčice su, umesto da pokažu busplus karte izgovorile "Srednja škola", ispričala je jedna koleginica koja je prisustvovala ovoj sceni.

I to bi bilo jedno uobičajeno izvlačenje, kakvo viđamo svakog dana u gradskim autobusima, da kontrolor nije odlučio da ih kazni na nesvakidašnji način.

- Pošto već ne plaćate kartu, onda nemojte da sedite u autobusu, ustanite! - govorio je on.

A devojčice mu nisu ostale dužne: "Dogovorite se, pa nam dajte busplus kartice, a ne da nas ponižavate".

Foto: Petar Lazović

Ipak, imale su sreće da bez karte barem ostanu u autobusu. Kontrolori po pravilu izbegavaju da ulaze u raspravu sa srednjoškolcima, jer su im, kada je kažnjavanje u pitanju, vezane ruke.

Srednjoškolci, pak, misle da to što su maloletni ili makar tako kažu, znači da ne moraju da plaćaju kartu.

Pitam se kako bi reagovao kondukter u nekom manjem gradu, gde đaci uredno kupuju markice, da mu neko odgovori "Ja sam srednjoškolac i neću da plaćam kartu".

Dan ranije i sam sam prisustvovao sceni u kojoj gomila mladića i devojaka govori "Srenja škola, srednja škola". Kada je jednoj od devojčica kontrolor rekao "Pa, reci lepo švercujem se" ona je počela da se čudi.

Foto: M. Beljan

Da li je u redu da ja jedini imam kartu među 15 putnika koji su okupirali zadnji deo autobusa? Pitao sam to na sav glas, a mlada švercerka je ostala zbunjena.

Karta za učenike srednje škole košta od 1.090 do 1.730 u zavisnosti od zone, odnosno do 2.510 za obrenovački "ekspres".

Cena doplatne karte je 2.000 dinara, ali kontrolor ne može da im je naplati, jer maloletnici obično nemaju lične karte. Isto važi i za kaznu.

Da li je komtrolor na liniji 31, kada je već bio nemoćan da devojčicama naplati kartu, pravilno postupio kada im je rekao da moraju makar da ustanu sa sedišta? U svakom slučaju, ta kazna nije po "pravilniku". Ostavite nam komentar.

VIDEO: Ovakvi autobusi se kotrljaju po Srbiji

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoka

    18. januar 2019 | 16:48

    Videla sam dosta devojaka koje imaju preko 20 godina i nisu srednjoskolke. Kada naidje kontrola kazu da su srednjoskolke. To nije u redu. I nezaposleni nemaju od cega da kupe kartu pa im se ne oprasta.

  • Ana Borča

    18. januar 2019 | 16:46

    Bilo bi lepo da ne sjede čak i da plaćaju kartu, jer kad su trudnice ili sa na malom djecom svi MORAMO da ustane i, a sad o tom ne razmišljaju. Moja deca su 90 tih morala da imaju kartu, a djevojčice su i inače bezobrazni je od dječaka, oni hoće ustati starijima Sve je to valjda kućni odgoj, nažalost. Kontrolor je postupio ljudski, nije rekao da moraju ustati.

  • Jagodinka Simonović

    18. januar 2019 | 16:31

    Naravno da treba da im karta bude besplatna, kao i za nezaposlene. Po čemu je penzioner u goroj novčanoj situaciji od negog ko je na NSZ-u ili srednjoškolac kojeg izdržavaju roditelji?! Godišnja karta im je 500 dinara. Dok sam bila nezaposlena i u evidenciji NSZ-a mesečna karta mi je bila 1100 dinara. NSZ mi je samo služio za izdavanje potvrde za GSP, posao sam sama našla.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA