ZBOG ULICA ISTOG IMENA: Hitne službe lutaju Beogradom!

Građani stradaju jer Hitna pomoć, vatrogasci ili policija često završe u potpuno drugom kraju prestonice zbog toga što mnogo ulica nosi isto ime! U Beogradu po 32 ulice imaju imena - Beogradska i Kosmajska!

  • 1

Građani u nevolji često ispaštaju, pa čak i stradaju samo zato što službe koje treba da im pomognu ne stignu tamo gde treba jer zalutaju iz krajnje bizarnog razloga - veliki broj ulica u Beogradu ima isto ime!

Primera radi, u srpskoj prestonici postoje čak 32 Beogradske ulice što su gotovo dve i po opštine. Inače, na svojih 17 opština Beograd ima 8.006 ulica, a njih 815 ima imena koja se ponavljaju u nekoliko krajeva grada. Komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Mile Jovičić  prepričava za "Informer" da je i sam prisustvovao zbrci zbog "duplikata" ulica.

- Ostalo mi je u sećanju da nam je neko tražio pomoć iz Surčinske ulice i u panici spustio slušalicu, pa nismo stigli da pitamo  o kojoj opštini je reč. Tog dana smo potrošili silno gorivo jer su dva vozila lutala terenom dok nisu našla ulicu, a za to vreme je jedno od njih na nekom drugom mestu moglo da spase još neki život - ističe Jovičić.

Iako je nedavano doneta odluka da sve zgrade i parcele moraju hitno da istaknu table s nazivom i brojem, a za neispunjavanje te odluke preti kazna od 10.000 do 15.000 dinara, službe Hitne pomoći i dalje kubure sa pronalaženjem mesta na koje treba da stignu.

Nada Macura, portparol Hitne pomoći, odavno je videla ovaj gradski problem, ali kaže da njihovi timovi predupređuju ovaj problem pitanjem: "Na kojoj se opštini nalazite?"

- Onaj ko pozove mora detaljno da objasni na kojoj teritoriji se pacijent nalazi, a dispečerima pomaže i identifikacija telefonskog broja s kojeg je stigao poziv. Vozači prolaze posebnu obuku u kojoj se proverava poznavanje ulica , a u nekim ambulatnim kolima je ugrađen i GPRS sistem. Od velikog broja ulica sa istim nazivom nama veći problem predstavljaju nejasni brojevi zgrada, pa se dešavalo da radio-vezom ponovo zovemo stranku i zamolimo je da nas sačeka ili da nam signalizira svetlom ako se nezgoda dogodila u toku noći - objašnjava Macura.

Stevan Blagojević, direktor Sigurnog taksija Beograda i potpredsednik udruženja taksista, tvrdi da su kroz godine prakse naučili koje su ulice sporne, pa od klijenata traže smernice. Veliki problem su i službeni nazivi onih ulica koje čekaju na dodelu  prigodnijeg imena.

- Hvala bogu, pa broj ulica čija se imena ponavljaju na različitim opštinama nije veliki, ali je generalno to veliki problem ovog grada. Iako sva naša vozila imaju navigaciju, često se srećemo s nebuloznim nazivima. Savršen primer je u Staroj Višnjici, gde se iz glavne ulice skreće u 114. novu A, 114. novu E i 114. novu I. Komisija tvrdi da je reč o novim ulicama, ali ja znam da često prođe i 10 godina dok se privremeni nazivi ne promene - kaže Blagojević.

Slobodan Stanimirović, predsednik Komisije za spomenike, nazive ulica i trgove, tvrdi da ovaj problem ne može da bude rešen preko noći, već je potrebno bar četiri godine da se sve izniveliše.

- Komisije ranije nisu pratile proces imenovanja ulica, pa su svi problemi ostali nama u nasleđe. S druge strane, poštujemo odluku Dragana Đilasa da se ne menjaju postojeći nazivi ulica, ali su izuzeci ulice s duplim nazivima i one koje čekaju zvanično ime - rekao je Stanimirović.

U Beogradu postoje 32 Kosmajske ulice, dok njih 26 nosi naziv Vuka Karadžića, 25 ih se zovu Karađorđeva, 25 Radnička, a 24 ih ima identično ime  Šumadijska.

(A. T. / Izvor: Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    16. avgust 2012 | 22:22

    Takav je slucaj i kod nas u Nisu.Radim u hitnoj pomoci ali samo se naglasi koj deo grada ili naselja i nema problema...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA