Beograd dobio lokacijsku dozvolu za izgradnju gondole: Od Ušća do Kalemegdana stizaćemo za 5 minuta

Startna pozicija na Ušću bila bi postavljena na 75 metara nadmorske visine, dok bi izlazna kalemegdanske stanica bila visoka 106 metara

  • 4

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je danas lokacijsku dozvolu za gondolu koja će povezati Ušće i Kalemegdan, a koju zajedno grade Skijališta Srbije i grad Beograd, saznaje Telegraf.

Izdavanje lokacijske dozovole znači da građevinska dozvola može da bude izdata do početka aprila kada će moći da počne gradnja, a prema saznanjima Telegrafa očekuje se da gondola bude završena i puštena u rad do kraja 2019. godine.

Trasa gondole koja će povezati Kalemegdan i Ušće biće duga oko kilometar, stanica će se na jednoj strani nalaziti u blizini pristaništa i Beton hale, a na drugoj na mestu gde je sada skejt park. Startna pozicija na Ušću bila bi postavljena na 75 metara nadmorske visine, dok bi izlazna kalemegdanske stanica bila visoka 106 metara, a ukupna dužina trase u tom slučaju iznosiće jedan kilometar.

Gondola će prevoziti 3.000 osoba na sat u oba smera brzinom od 20-ak kilometara na čas, te bi vreme putovanja sa jedne strane reke na drugu iznosilo svega pet minuta. U planu je da žičara bude opremljena sa 30-35 kabina, a svaka od njih mogla bi da ugosti između 10 i 35 putnika. Prevoz bicikla i pristup osobama sa invaliditetom takođe će biti omogućeni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kik

    14. februar 2019 | 21:27

    Bravo! Bitno da turisti imaju sta da vide, kako smo šatro bogata zemlja.. A vi Srbi radite za 200e i gledajte kako se voze gondolom.

  • Aca

    14. februar 2019 | 21:42

    Cenim sve što vlast radi, ali da li mora da se ulaže isključivo u centar grada? U mnogim naseljima izvan kruga dvojke deca nemaju ni normalan park da se igraju, a o ostalom i da ne govorim. I mi izvan centra smo građani ovog grada, ali se ne tretiramo tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA