Beogradski bend koji ne zna nijednu notu, a zvuči čudesno: Osobe sa smetnjama u razvoju pariraju muzičarima i želimo da ih slušamo opet (VIDEO)

Prošle nedelje predstavili smo vam kafić Zvuci srca i njegove konobare. Danas zavirite u njegovu preteču koji upotpunjava čitav utisak, bend po kom je dobio ime

  • 1

Kada smo obišli trenutno najpopularniji kafić u Srbiji, rekli smo vam da za dve nedelje postojanja ima uveliko redovne goste. Polako i mi postajemo jedni. Vratili smo se posle nekoliko dana u Čubursku 12, gde je ovog puta svirao bend "Zvuci srca", po kom je kafić i dobio ime.

Pet minuta kašnjenja na najavljeno "džemovanje" košta mesta, ali brzo se snađete. Dupke puno, dok stariji slušaju i ispijaju kafu, devojčice iz osnovne škole crtaju, a razmileli dvogodišnjaci đuskaju sa nama, zakasnelom publikom.

Bend čine osobe sa smetnjama u razvoju i mogu da pariraju mnogim bendovima. Domaći pop-rok čak i sa ovakvim pažljivijim slušanjem godi uhu.

- Ne mogu da objasnim kako sviraju. Ne znaju nijednu notu, nisu školovani, a jednostavno zvuče čudesno - priča predsednik humanitarne organizacije za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju "Dečje srce", uz čiju pomoć je kafić i otvoren, Goran Rojević.

Slušaoci se s ispijenom kafom povremeno smene, a naši muzičari se kako vreme odmiče sve više uživljavaju. Osluškuju i oko sebe. Brže, jače, melodije idu u skladu sa bučnijim trenucima gostiju, a sporije kada se sve stiša.

BAJAGA NAŽELJENIJI GOST

Za klavijaturom na probi sedi starija od sestara Nikolić, Sanja (38). Povremeno opomene mlađu, Dunju (22) da prati takt koji daje svojim dairama, kaže bolje i peva.

- Ja sam samo sluhista. Ne mogu da kažem, ne znam kako sam naučila sa sviram, sama sam slušala kad sam bila mala. Sviđa mi se klavijatura. Super nam je u kafiću - priča Sanja, koja rado pomaže ostalima za šankom, u već nadaleko poznatom kafiću u kom rade osobe sa blagim smetnjama u menalnom razvoju.

Repertoar benda uglavnom se sastoji od muzike koju ona čuje na Jutjubu, a kao i ostali članovi jedno je sigurno - voli Bajagu i rado svira njegove pesme.

Sestra Dunja ugleda se na nju i prati je u muzičkim koracima korak.

- Naš tata je najveći fan. Volim da slušam Sanju kako svira pa sam i ja počela da sviram, naučila me je daire i pokazuje mi kako da udaram takt - rekla nam je Dunja, pohvaljena od starije sestre da lepo i peva.

Ilija Cvetković (21) počeo je da svira kad je bio mali.

- Osećam ritam u sebi i to je to - objašnjava jednostavno, a nastupio je instrumentom tarabuka. Kaže težak je, ali svira.

Jedan deo atmosfere, dok ne poslušate uživo "Zvuke srca", možete pogledati u videu na početku teksta.

(Milena Rodić - m.rodic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    22. februar 2019 | 02:51

    O ovome jedna vest a o Sabanu, Bubi, Juli po 20p vesti... E Srbijo mati.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA