≫ 

Ljudi su u Beogradu godinama sekli svako stablo na koje su naleteli, a radili su to iz čiste obesti

Nelegalne seče, ali i plansko uklanjanje stabala ili pak odstranjivanje onih bolesnih, praćeni su negodovanjem javnosti

  • 2

Seča stabala na Kalemegdanu i na Ušću zbog izgradnje gondole podelila je Beograđane. Grad je, u zamenu za posečena stabla odlučio da posadi 300 novih stabala u ovoj zoni.

Foto: Tanjug/Filip Krajinčanić

Međutim, ovo nije prvi put da se zbog posečenih stabala podiže prašina. To se radilo što planski, što stihijski, što legano, što nelegalno, ali često uz velike proteste građana.

PETLOVO BRDO 2018

Zbog izgradnje obilaznice oko Beograda, tačnije petlji na ukrštanju sa Ibarskom magistralom bilo je u planu rušenje čitave jedne šumice, parka "Borići" u naselju Petlovo brdo.

Ova odluka podigla je stanare na noge, niko nije želeo da ostane bez omiljene zelene oaze i zaštite od buke. Zbog ovoga je napravljeno kompromisno rešenje, projekat je zaistavljen, jer je Evropska investiciona banka tražila dogovor sa građanima.

Rezultat je bio seča dela stabala prošle godine, a iako je plan bio da se umesto 1.652 ukloni 261 stablo, ni to nekim građanima, ipak, nije bilo po volji.

KOŠUTNJAK 2018

Koliko je svest o značaju šuma niska, potvrđuje i događaj od prošle godine, kada je grupa mladića iz zabave posekla stablo u Košutnjaku tokom proslave 1. maja.

Oni su odlučili da obore zdravo stablo kako bi zapalili vatru i još su se hvalili svojim činom. Uzeli su sekiru i uništili stablo, a ubrzo su dobili i krivične prijave za ovo nedelo protiv prirode.

Krivična prijava za "pustošenje šuma" podneta je protiv jednog momka od 20 i dvojice od 21 godine.

CRVENI PEVAC 2015

Centar grada je, prilikom rekonstrukcije platoa kod Crvenog petla, ostao siromašniji za 5 stabala koji su se nalazili u bašti istoimene kafane.

Tada su pala dva javora i tri japanska bagrema, koji su leti pravili lep hlad u kom su mnogi pešaci rado zastajali.

Sa proširenjem pešačke zone u centru grada sađena su i nova stabla, ali proteći će još mnogo vremena da i ona daruju prolaznicima tako prijatan hlad.

STUDENTSKI PARK 2015

Motorne testere zabrujale su 2015. godine u Studentskom parku, a građani su se tada uplašili da će ova zelena oaza praktično biti zbrisana. I sve je izgledalo tako: Stabla su sečena a gomila balvana, piljevine i grana bili su razbacani po parku.

Mnogi su mislili da se drveće seče zbog podzemne garaže, ali, u "Zelenilu Beograd" tada su objasnili da su stabla "bolesna i prestarela" i da će se umesto njih posaditi 52 nova.

ŠUMICE 2012

Seča šume u Šumicama, jednoj od malobrojnih zelenih oaza između Voždovca i Vračara, podigla je na noge građane Konjarnika i okoline. Zbog izgradnje balon hale nelegalno je posečeno sedam stabala javora kod Sportskog centra "Šumice".

Rezignirani građani su na mestu posečenih stabala ostavljali cveće i balone.

Ova stabla Javora bila su visoka preko 18 metara i stara 40 godina.

BULEVAR 2010

Jedna od najvećih seča stabala u gradu dogodila se 2010. godine prilikom rekonstrukcije Bulevara kralja Aleksandra.

Platani, koji su bili simbol Bulevara, posečeni su navodno zbog bezbednosti, jer je po proceni Šumarskog fakulteta njihovo stanje bilo loše.

Građani su se okupljali, protestovali, a na platane lepili poruke "Ne želim da umrem", jer je bilo planirano da se iseče više od 300 stabala.

I na kraju, Bulevar je ostao ogoljen, a potom je dobio drvored sačinjen od više od 400 sadnica već formiranih stabala, starih oko 18 godina, iz Belgije, koja su bila donacija raznih preduzeća i pojedinaca. Iako su bila papreno skupa, ona nisu mogla da zamene stara, velika stabla koja su decenijama nadvisivala zgradice u Bulevaru.

ZVEZDARA 2008

Zvezdarska šuma, pluća Beograda, 2008. godine ostala su bez 42 stabla u ilegalnoj seli. Tada je reagovala i poliicja, a "Zelenilo Beograd" podnelo krivične prijave. Međutim, Zvezdarci nisu imali mira i u kasnijem periodu borili su se za svako drvo koje je trebalo seći zbog nekakvog plana ili nečijeg hira.

Planovi su predviđali da se u ovoj zoni sagradi i neka nova saobraćajnica i to na štetu šume, odnosno, stabala.

Tada je formirano udruženje građana koje je ostalo aktivno do danas.

VIDEO: SzS najavljuje krivične prijave zbog gradnje gondole i seče stabala

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    15. mart 2019 | 20:17

    Kalemegdan Kulturno dobro, spomenik kulture..., a ne pisete o srnavljenju Velikh stepenica, zarad cega??? Para!!!😭😭😭😭😭

  • Milos

    15. mart 2019 | 22:34

    Sta je bre sa vama beeeogradjanima? Sada ste najasili na Sombor da kao gradite neku stazu za bicikliste pa da secete platane?! E pa prvo nam resite rupe na putevima i ulicama. Sram vas bilo !!! Dodjite malo u Vojvodinu da vidite ravnicu a sve rupa do rupe...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA