≫ 

Beograđani godinama hrle na svoje more, kažu da je čudesno: To nije blato, to je zlato! Ali, neko je zacementirao lekoviti izvor (FOTO) (VIDEO)

Kako kaže žena koja se bori za izvor, u njenom nastojanju da dođe do nekog ko je nadležan, ispada, kaže, da niko nije, jer svi peru ruke

  • 12

Sa prvim lepim danima koji mirišu na proleće, većina nas razmišlja i gde bi mogla ovog leta na odmor. Neki među Beograđanima nemaju tu dilemu, godinama već, a pojedini i decenijama letuju u kaljavoj banji u palilulskom naselju Ovča

Ako neko i ima da ne zna kakva je to banja u glavnom gradu, a nije Višnjička, reč je o jednoj blatnjavoj, kažu, lekovitoj bari. Dođete do samog centra Ovče, gde je i crkva, pa na raskrsnici skrenete levo. Tom ulicom možda 500 metara, dok ne dođete do jednog naoko praznog placa. Nekad je tu stajala i tabla koju je vreme pojelo, kao i mnogo šta oko "banje". Nema posađenih tuja, većina klupa je razlupana, ostala je cela jedna i po, kao i tuš kabine...

Voda je duboka ne više od 70 cm, Foto: Telegraf

U stvari, nije ih vreme potrošilo, već, sumnjaju neki, prvi komšija kome smetaju sva ta gungula i kupači. Tako bar tvrdi Dušanka, nezvanični portparol ovog kupališta. Žena koja pokušava da ga oživi i brine o tome sad kad je nova sezona kupanja na pomolu. A najveća briga koji mori sve kupače je zacementiran izvor i voda koja više ne ističe. Cev iz koje je isticala voda neko je zacementirao.

DA SAM JA NEKA VLAST

Ko, ne zna se. Komadom gumenog creva, Dušanka pokazuje gde počinje "blokada".

- Ja to nisam videla, ali da sam ja neka vlast, prvo bih pozvala njega (komšiju) na odgovornost. Čak je i sopstveno drveće isekao da mi ne bismo sedeli pod hladovinom - dok zabrinuto posmatra cev iz koje je do nedavno isticala voda pita se da li će tu biti od koristi neka bušilica.

Cev iz koje izvire voda, Foto: Telegraf

IGRAJU SE S VAMA

Kako kaže Dušanka, ništa nije shvatila, jer u njenom nastojanju da dođe do nekog ko je nadležan za izvor, ispada, kaže, da niko nije jer svi peru ruke. Pitali su me "zar ne vidite da se malo igraju s vama?".

Nema toga što već nije rečeno o ovom izvoru, sa, kažu, 27 minerala. I da leči i da ga ne bi menjali ni za kakvo more i da se osećaju kao preporođeni svi koji na njega dolaze redovno. Dušanka dolazi već 18 godina. Koliko je vremena prošlo, vidi se samo po deci koja rastu, stariji kao da su ostali isti.

Dušanki je mnogo stalo do izvora lekovite vode, Foto: Telegraf

OVO JE VELIKI ZLOČIN

- Poenta je u blatu, kao što kaže otac Pajsije "to nije blato, to je zlato". Ovaj izvor zaslužuje da bude sređen, ovde bi u suprotnom bila deponija. Ovo je oaza, naše skriveno mesto. Ovde dolaze isključivo bolesni, nepokretni, ali ovde dolaze s radošću. Zato je ovo veliki zločin - kaže Dušanka koja smatra da će priroda naći način da pobedi zlo odnosno da će voda već naći svoj put kroz cev do bazena.

U vodi i na obalama malog jezera ima plastike, flaša i druge ambalaže. Ima i komadića stakla. Malo dalje, u travuljini, leš psa. Kanal koji protiče odmah pored bare je zatrpan smećem, posebno plastikom. Dušanka to naravno vidi, ali gleda drugim očima, jer priroda se, kaže, baš potrudila.

Pored bare je i kanal, prepun smeća, Foto: Telegraf

- Evo sad kad smo dolazili videli smo rodu koja je doletela, pa pogledajte ovu prirodu, pa tu crkvu, kad se zvona oglase, milina jedna - priča Dušanka.

Suprug je imao diskus herniju i, pošto nisu mogli sebi da priušte da idu dvaput godišnje u banju Kanjiža na terapije, predložila mu je da dolaze u Ovču. Kaže, bilo mu je sve bolje.

SAMO TRIVAN

Nema kome se ona nije obraćala, pa sada, kako kaže, veruje da samo ministar zaštite životne sredine Goran Trivan može da im pomogne.

- U ime mnogih dobrih ljudi koji ovde godinama dolaze. To je naša poslednja šansa - smatra ona.

Ovako je nama bilo prošlog leta u "čudesnoj banji"/ Foto: Marko Jovanović

VIDEO: Upao je u živo blato, a posle spašavanja mogao je samo slabašno da se osmehne:

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Drago

    18. mart 2019 | 08:48

    Öd boga dato a neiskoristeno velika steta da neko nedodje da napravi za starke osobe sa obolelim bolestima

  • Svašta

    18. mart 2019 | 08:38

    Kaže gospođa" Vidite tu prirodu, taj cvrkut ptica, crkvena zvona...." A potočić prepun haosa, đubreta.... Koje su, ti isti kupači ostavili za sobom....Strašno.....

  • Anja

    18. mart 2019 | 09:00

    Cudan je nas narod,nismo ni svesni koliko sami unistavamo sami svoje prirodne resurse.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA