Baka nas je pozvala jer ne zna kuda će sa teško bolesnim bratom, kaže da se lečio 50 godina u "Lazi". A evo šta odgovara klinika na to

"Obratila sam se klinici "Dr Laza Lazarević", moleći ih da ga hospitalizuju i odrede mu terapiju koja će delovati, ali tamo su mi rekli da pacijenti koji imaju preko 75 godina nemaju pravo tu da se leče. To me je dotuklo."

  • 5

Stevan V. (84) iz Beograda pati od paranoidne šizofrenije i veći deo svog života proveo je kao pacijent klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević", gde je i nekoliko puta i bolnički zbrinut. U poslednje vreme njegovo stanje se pogoršalo i on odbija lekove, a njegova sestra i starateljka Nada Rakić ne zna šta će sa njim, jer su joj u ovoj klinici rekli da ne hospitalizuju pacijente starije od 75 godina.

Kako Nada tvrdi, Stevan se 50 godina lečio u ovoj ustanovi.

Nada tvrdi da je njen brat odbijen zbog godina Foto: Marko Jovanović

- Priznali su mi jednom prilikom da je jako teško lečiti pacijente poput mog brata, jer je on zapravo veoma inteligentan i ume da prepozna terapiju. Veruje da je pronalazač i da psihijatri pokušavaju da ga lekovima osujete - kaže Nada.

Kako opisuje ova žena, koja je već 25 godina staratelj svog brata, njegovo stanje se u poslednje vreme naglo pogoršalo, jer Stevan uporno odbija da pije lekove i ne spava.

- Pokušali da mu lekove dajemo kroz hranu ili piće, no on je to prepoznao i odbio. Obratila sam se klinici "Dr Laza Lazarević", moleći ih da ga hospitalizuju i odrede mu terapiju koja će delovati, ali tamo su mi rekli da pacijenti koji imaju preko 75 godina nemaju pravo tu da se leče. To me je dotuklo. Molila sam i da ga upute u neku drugu ustanovu, u Padinsku skelu na primer, ali sam odbijena - kaže Nada i dodaje da je njen brat pokretan i inače zdrav.

Nada je tražila da njen brat bude hospitalizovan u klinici, kako je bio već slučaj nekoliko puta Foto: Marko Jovanović

LEČIMO GERIJATRIJSKU POPULACIJU I OČEKUJEMO DA JE BUDE SVE VIŠE

Njen slučaj ponovo je pokrenuo vrlo važno pitanje tretmana osoba sa psihičkim smetanjama u našoj zemlji.

Redakcija portala Telegraf.rs obratila se tim povodom klinici "Dr Laza Lazarević", gde su nam rekli kako i zbrinjavaju pacijente starije od 75 godina, i očekuju da će se u narednom periodu njihov broj povećati, jer je raste prosečna starost stanovnika Srbije.

Godine, kažu, nisu bitne, već i telesno stanje pacijenta Foto: Marko Jovanović

-  Kao i svi drugi pacijenti sa psihičkim smetnjama koji se obrate za pregled u Urgentnu psihijatrijsku službu, tako će i osobe starije 75 godina biti psihijatrijski pregledane uz preporuku za dalje postupanje. Ukoliko lekar specijalista tokom pregleda ustanovi da postoje psihijatrijske indikacije za hospitalnim tretmanom, pacijent može biti primljen na hospitalno lečenje bez obzira na starosnu dob - istakli su oni.

Problem se, ipak, javlja kada stariji pacijent, uz psihičke, pati i od telesnih bolesti.

- Kod gerijatrijske populacije se pristupa hospitalnom lečenju samo kada se proceni da je opravdano, uzimajući u obzir rizik od pogoršanja pridruženih telesnih bolesti koje su karakteristične za ovu starosnu dob. S obzirom na činjenicu da smo mi ustanova koja se isključivo bavi psihijatrijskim bolestima i da nismo u mogućnosti da na adekvatan način zbrinemo ove pacijente, iste upućujemo u nadležnu ustanovu u kojoj se najpre zbrinjava telesno stanje pacijenta i u kojoj takođe postoji konsulatativna psihijatrijska služba - dodali su iz ove klinike.

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eeee

    22. mart 2019 | 22:49

    Šta reći a ne zaplakati.. Zemlja u tranziciji ćemo biti do smaka sveta..

  • J....

    23. mart 2019 | 00:32

    Strasno ne mogu da ga telesno lece???kakvi su nam postali lekari???znaci ako je covek star ,,pustite ga niz vodu".to je slucaj i sa ostalim bolnicama npr cuprijska bolnica (ne radi se o psihijatriji)isto odbija starije pacijente da hospitalizuje.kao nesto ga zbrinu ....i vracaju kuci.

  • Јасмина

    23. mart 2019 | 09:15

    Да ли треба човек да лута по улицама и направи нешто!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA