Studenti Pravnog fakulteta porazili Berkli i Harvard: Svima su nam osvetlali obraz na prestižnom međunarodnom takmičenju (FOTO) (VIDEO)

Postići veliki uspeh nije bilo nimalo lako. Sama priprema trajala je šest meseci, a stajali su rame uz rame sa najboljim univerzitetima na svetu

  • 19

Ništa lepše nego kada vam kroz vrata redakcije prođe grupa od osmoro mladih, pametnih, punih znanja ljudi i kada izgovore rečenicu: "Mislim da za nas nema boljeg mesta osim ovde u Srbiji. Što više inostranstva vidimo, to nam je naša zemlja bliža i shvatamo da smo tu najviše dobrodošli".

Teodora, Una, Mila, Matija, David, Ljubiša i dva Stefana - tek što su se vratili iz Beča sa prestižnog takmičenja iz oblasti arbitraže i međunarodnog prava Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot. Tamo su kao predstavnici Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu osvetlali obraz svima. Ne samo fakultetu na kom su stekli znanje iz prava, već i celoj zemlji. U nadmetanju su se s punim pravom našli ispred Berklija i Harvarda.

Kod nas u goste došli su kao grupa studenata koja je među najboljima na svetu. Plasirali su se u finalne runde, a uz odličan timski plasman - David Vučinić i Stefan Stanimirović pobrali su lovorike kao jedni od najboljih govornika. David je u konkurenciji od 2.500 učesnika osvojio drugo mesto, dok je Stefan dobio pohvalnu nagradu koju je ove godine osvojilo svega tri odsto učesnika.

Studenti koji su nam osvetlali obraz/ Foto: Telegraf

Odmorni i sveži, ali i puni utisaka, objašnjavaju mi da ovo takmičenje nazivaju i Olimpijadom međunarodnog privrednog prava. Sve počinje još u oktorbu kada se pojavi "problem". Studenti narednih šest meseci rade na ovom slučaju i pripremaju svoja izlaganja na engleskom. Najpre se piše tužba, pa odgovor na tužbu, a na kraju su usmene runde u Beču, kada se ekipe bore za najprestižniju titulu.

Nimalo lako, zar ne? Naročito ne kada stanete rame uz rame sa najboljim fakultetima na svetu. Ali je zadovoljstvo još veće kada ih pobedite, kao što su naši pravnici uspeli.

- Bili smo ispred Berklija, Harvarda i mnogih drugih poznatih univerziteta i može se reći da smo osvetlali obraz, s obzirom na to da smo ušli u TOP 64 najbolja tima na takmičenju, što je veliki uspeh, s obzirom na to da je učestvovalo 387 ekipa iz 85 različitih država. Oni svi dolaze iz različitih pravnih sistema i mi smo uspeli da se pokažemo tamo, da iznesemo svoje argumente na pravi način i budemo ispred svih tih velikih imena - kaže mi ponosno jedan od članova srpskog tima, Matija Savović.

Ova ekipa ušla je u TOP 64 najbolja tima na svetu/ Foto: Marko Jovanović

- Mnogo je prijatno kada čujete svoje ime među 64 najbolja fakulteta na svetu, pogotovo kad ostavite iza sebe takva imena. Opet, to ne bi bilo ništa tako vredno da iza ovog ne stoji šestomesečni rad svih nas ovde - nadovezuje se Matejin kolega i drugar iz ekipe, Ljubiša Vulić.

Kada ih pitam kako to da je Srbija imala samo jednog predstavnika, dok su ostale zemlje imale i više ekipa, Una Draganić mi kroz osmeh odgovara:

- Verovatno Pravni fakultet u Beogradu ima najbolje studente.

Objašnjavaju mi i da su organizatori ovog značajnog takmičenje ove godine izašli iz kalupa kada je u pitanju slučaj koji su zadali.

Una Draganić/ oto: Marko Jovanović

- Da, bio je malo specifičan taj problem, pa su nam zadali da se bavimo prodajom konjskog semena, konkretno, najpoznatijeg trkačkog konja te izmišljene države i semena za veštačku oplodnju trkačkih konja u susednoj državi - kaže Stefan Stanimirović.

Dok su se bavili traženjem rešenja za gorući problem u arbitraži, ova vesela grupa studenata morala je i da redovno polaže ispite na fakultetu.

S leva na desno: Matija, Stefan, Una i Ljubiša/ Foto: Privatna arhiva

- Bilo je izazovno, ali je nama prioritet bilo takmičenje i čitanje literature za takmičenje. Upsevali smo, ipak, da u nekim slobodnim trenucima (kojih nije bilo mnogo) spremamo i neke ispite, a sada se nadamo da ćemo privesti kraju svoje studije - kaže jedna od tri dame u timu, Teodora Vujošević.

Beogradski Pravni fakultet već 17 godina učestvuje na ovom takmičenju i posle svih uspeha koje su njegovi studenti nizali - sada se nalazi u TOP 10 ekipa. Da bi ušli u ovaj prestižan tim, postoje kriterijumi koje studenti treba da ispune.

Teodora Vujošević/ Foto: Telegraf

- Imamo profesore i trenere koji su merodavni da odluče ko će ući u tim i u njemu ostati. U nekom trenutku se pitate da li je svako od nas vredan da bude u ekipi, a na kraju kad dobijemo tu krunu uspeha u Beču, pitamo se da li smo mi stvarno tako dobri. Međutim, sama ta potvrda da smo bolji od svih tih velikih univerziteta je pokazatelj da zaista jesmo dobri studenti, pametni i vredni i da zaslužujemo sve to što smo na kraju dobili - iskren je Stefan Petrović.

Da zaista jesu tako dobri, i da su na samom vrhu svetske pravne elite, dokazao je David Vučinić, osvojivši drugo mesto u besedništvu u konkurenciji od 2.500 učesnika.

- Mnogo truda treba za to. Prethodne godine sam ostvario i određeni uspeh na takmičenju na Pravnom fakultetu, da bih ove godine samo još jednom potvrdio kvalitet te škole koju naš fakultet baštini već 26 godina - kaže mladi budući pravnik.

Foto: Telegraf

Veliku zaslugu za sve što su postigli duguju prof. dr Mileni Đorđević, docentu na Pravnom fakultetu u Beogradu, koja ih je spremala za ovo veliko takmičenje.

Dok sede tako na okupu, jasno mi je da će svako od njih za nekoliko godina biti jedan od ključnih igrača u bilo kom sudu, korporaciji, bilo kojoj državi. Jer kada se spoje znanje i samoopuzdanje, ne može biti drugačije.

Kompletan intervju sa mladim pravnicima pogledajte u VIDEU na početku teksta.

(Jasmina Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jedan čovek

    29. april 2019 | 13:44

    E sad da je država pametna, kao što nije, da tim mladim ljudima obezbedi posao, to bi bilo idealno. Oni vole našu zemlju ali izgleda naša zemlja ne voli njih. Državo osvesti se MOLIM TE!!

  • dragana

    29. april 2019 | 15:54

    Bravo deco! Zivi bili!

  • Natali

    29. april 2019 | 15:27

    SVAKA ČAST MLADI LJUDI! 👏👏👏 PUNO USPEHA U DALJEM ŽIVOTU!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA