≫ 

Borča se digla na noge zbog pokazivanja albanskog orla: Revoltirani građani ispred pekare "Roma" pevali patriotske pesme, vijorile se srpske zastave (VIDEO)

Sledeći korak im je, kažu, da naprave plakate koje će da polepe po čitavoj Borči

Nekoliko desetina žitelja Borče protestovalo je danas ispred pekare "Roma" u jednoj od centralnih ulica ovog beogradskog naselja. Njihov revolt izazvala je fotografija jednog od vlasnika ove pekare objavljena na Fejsbuku na kojoj se vidi kako u samom centru Beograda širi prste preko grudi u znak orla, simolba tzv. Velike Albanije. 

Kroz protest koji je počeo u 10 sati u Ulici bratstva i jedinstva prošlo je više desetina građana koji su, noseći srpske zastave i pevajući patriotske pesme, pokazali vlasniku pekare šta misle o njegovom potezu.

Protest je najavljen kao nenasilan, a u takvom maniru je i protekao, iako ga je obezbeđivao veliki broj policajaca.

Izlog pekare, Foto: Nikola Tomić

- Pogledajte, sve su ostavili otvoreno - pokazuje jedan od organizatora protesta na vrata zastaklene bašte ispred pekare.

- I to je provokacija, nadali su se da ćemo da porazbijamo inventar, da uništimo stolove, da polupamo staklo, pa da mi ispadnemo problem, a ne oni. Vidite, sve je na svom mestu, niko ništa pipnuo nije. Nismo mi lopovi i huligani, mi smo porodični ljudi iz Borče koji brane svoj kraj i svoju zemlju - kaže jedan od nezvaničnih organizatora.

Protestanti, Foto: Nikola Tomić

Oni objašnjavaju da će svojoj deci da kažu da više ne kupuju ništa u ovoj pekari.

- Ne mogu oni na takav način da skrnave našu zemlju simbolima velike Albanije i to usred Knez Mihajlove. Slikajući se sa znakom orla pokazali su šta misle o nama i kako se odnose prema ovoj državi u kojoj zarađuju i u kojoj su poreski obveznici, a preko toga ne sme da se pređe - kažu oni za Telegraf.

Okupljeni stanovnici Borče priznaju da ranije nisu imali problema sa ovim mladićima.

Sporna fotografija, Printskrin: Facebook

- Ovo je prvi ovakav incident, ali dolazi u najosetljivem trenutku za našu državu i pokazuju bahat odnos prema našoj državi i prema svima nama od kojih oni žive - priča jedan od protestanata.

Dok se ispred pekare "Roma" ore patriotske, mahom kosovske pesme, vlasnici pekare su, navodno, u njoj.

Tri prsta ispred pekare Roma, Foto: Nikola Tomić

- Tu su, tu su. Nećemo mi da ih diramo. Drago nam je što su tu, mogu a vide šta mislimo o njihovom ponašanju. Koliko ja znam, oni žive iznad pekare i pekara je spojena sa tim stanom, tako da su verovatno gore. Neka gledaju.

Sledeći korak im je, kažu, da naprave plakate koje će da polepe po čitavoj Borči.

- Hoćemo da ukažemo svima da ne kupuju više u ovoj pekari. Ne samo u ovoj, nego ni u druge njihove dve pekare - kaže jedan od revoltiranih građana.

Slika sa Fejsbuka na izlogu pekare, Foto: Nikola Tomić

Protestu koji je trajao više od dva sata podršku je dao veliki broj ljudi, a sirenama su ga podržali i skoro svi vozači automobila koji su prošli ovom prometnom ulicom u ovom periodu.

Organizatori su se zahvalili svim građanima koji su došli ma protest i pokazali na miran način nezadovoljstvo i borbu.

Policajci su obezbeđivali protest, Foto: Nikola Tomić

- Takođe, hvala onima koji su bili sprečeni da zbog praznika da istom prisustvuju, a pružili su podršku. Na ovome se nećemo zaustaviti, daljih akcija i mirmih protesta će biti i dalje... Dok dotični ne napuste naše naselje i zemlju! Ne dozvolimo da arnautski divljaci naseljavaju našu zemlju i dalje. NEMA PREDAJE! KOSOVO JE SRBIJE! DOGODINE U PRIZRENU! - napisali su oni na Fejsbuk grupi koja okuplja žitelje ovog naselja.

Pre mesec dana u Dolovu kod Pančeva izbilo je ogromno nezadovoljstvo kada su meštani saznali da im njihove komšije Albanci, od kojih su svakog jutra kupovali hleb, iza leđa pokazuju simoble Velike Albanije i poziraju s puškama u njihovom mirnom selu. Vlasnik koji je dotada izdavao lokal Albancima otkazao im je zakup, a oni su se spakovali i preko noći nestali iz okoline Pančeva.

(G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rastko

    27. april 2019 | 13:13

    I vi hocete pomirenje sa Albancima ha ha ha ha ha.....

  • DK

    27. april 2019 | 13:40

    Može tri prsta,a ne može Albanski orao.Koliko je Albanaca zbog toga najureno iz Srbije.Polupali im inventar i izloge,gde su tu prava nacionalnih manjina,a puna su im usta kada se Srbima to dešava van Srbije.Sramota za Borču!

  • Milan

    27. april 2019 | 13:13

    Koga oni hlebom hrane, Tom zivota dugo nema. Ko I'm je I dao dozvolu da se bavr tako delikantnim poslom. Njega treba u bajbuk na 10 good. Iduci potez moze da bude trovanje stanovnistva

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA