≫ 

Kako je izgledao prvi dan u OŠ "Josif Pančić" nakon smrti nastavnice: Svaki čas počeo je ovom pričom, a đaci su odrasli preko noći

Shvatili smo da decu moramo suočiti sa realnošću, priča direktor Milan Bajić

  • 33

Mnogi osnovci, srećom, ne dožive da se tako rano suoče sa gubitkom bliske osobe. Za đake OŠ "Josif Pančić" to, nažalost, ne važi. Oni su izgubili nastavnicu fizičkog Milicu Belaćević i to dok su bili na uskršnjem raspustu.

Milica je tragično nastradala kada ju je, na pešačkom prelazu kod Ade Ciganlije, udario "audi". Nakon udara, nastavnica je još davala znake života, ali je preminula po prijemu u Urgentni.

Đaci su već sledećeg dana čuli strašnu vest. Šok je usledio i za ceo kolektiv škole. Kako razgovarati sa đacima? Kako se suočiti s onim što se dogodilo? Direktor i nastavnici odabrali su najdirljiviji mogući način. Oni su prvog dana škole početak svakog časa posvetili priči o nastavnici Milici.

OŠ Đaci OŠ "Josif Pančić", Foto: www.osjosifpancic.rs

- Žena je ostavila veliki trag u ovoj školi. Milica je rođena na Banovom brdu, tu je završila školu i tu je radila. I dalje smo zatečeni zbog svega što se dogodilo. Kao da smo je izgubili preko noći, a i jesmo... - priča direktor OŠ "Josif Pančić" Milan Bajić.

Shvatili su, kaže, da decu moraju nekako da suoče sa realnošću, ma koliko bila teška.

- Sve se desilo iznenada. Deca su odjednom izgubila svoju nastavnicu. Zato smo prvog dana škole na svakom času pričali sa njima o Milici. Oni su imali priliku da ispričaju neko svoje sećanje, da podele sa drugima šta osećaju - navodi Bajić.

OŠ Oproštajne poruke dece, Foto: Telegraf.rs

Šokirani što je njihova koleginica poginula nasred pešačkog prelaza, nastavnici su deci govorili i o bezbednosti u saobraćaju.

- Da, napomenuli smo da moraju da paze, da uvek pogledaju više puta levo-desno. Naša škola se nalazi uz Požešku ulicu koja je veoma prometna, ali čak i da se ne nalazi, decu stalno treba podsećati da budu oprezni u saobraćaju - napominje Bajić.

Podsetimo, deca su odmah nakon tragedije, ostavljala oproštajne poruke na društvenim mrežama. "Počivajte u miru. Hvala vam za sve", jedna je od potresnih poruka osnovaca sa Banovog brda.

Đaci su se u njima prisetili i poslednjih lekcija koji su od Milice dobili za raspust. Jedan domaći zadatak bio je s vijačom - 50 puta obe noge, 25 jedna. A jednoj učenici Milica je sastavila dijetu i rekla joj da trči pet krugova oko Ade, baš kod mesta gde je nastavnica nekoliko dana kasnije izgubila život.

VIDEO: Ovo je jedan od najvećih udesa u istoriji auto-puteva

(M. Leskovac)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sl.đ.bijelić

    7. maj 2019 | 21:31

    Osim što je predavala mojoj starijoj kćerki, jednog leta vodila je na letovanje obe moje kćerke i ostavila nezaboravan utisak na njih. “Stara škola”, je izraz koji najlepše priliči.... I naša porodica je,te, 2001.godine otišla preko okeana, ali nismo zaboravili “Josif Pančić”, niti simpatičnu i duhovitu Milicu Belaćević, Radu Vlaev ili, recimo, Ljiljanu Janković..... Počivaj u miru, dobra i draga naša Belaćevićko...

  • vladimir

    7. maj 2019 | 21:15

    Nisam vas poznavao,ali po tekstovima vidim da ste bili dobra osoba cim pisu o vama.laka vam crna zemlja

  • Banjac Miroslav

    7. maj 2019 | 21:58

    Saučešće porodici. Semafor kod Ade Ciganlije je tako (ne) regulisan da defavorizovani pešaci moraju da trče (zeleno svetlo kratko traje),pa favorizovani automobilisti mogu ubiti još ljudi. Krajnje je vreme da nadležni regulišu ovaj semafor tako da deca, stariji i slabo pokretni bezbedno pređu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA