Sramota! U Beogradu uništene klupe, polupani dečji parkići, a čak je kradeno i cveće (FOTO)

Šteta koja je pričinjena na javnim zelenim površinama u 2018. godini je znatno veća u odnosu na prethodne godine

  • 17

U gradu koji ima više od 1.600.000 stanovnika, oštećenja zelenih površina i mobilijara na njima su neizbežna.

Najveća šteta, u finansijskom smislu tokom prošle godine nastala je usled otuđenja mobilijara i sadnica sa zelenih površina, bespravne seče stabala i uništavanja zaštite oko sadnica.

Stete na javnim zelenim povrsinama Foto: JKP Zelenilo Beograd

Tokom 2018. godine je ukradeno ili potpuno uništeno čak 22 cele klupe. Polomljeno je 23 nosača klupa i to najviše na Starom gradu. Stradali su i sportski i dečji rekviziti - 35 komada. Krađe nisu pošteđene ni sadnice drveća i cveća pa je tako tokom prošle godine ukradeno 58 stabala, a polomljeno 34.

Stete na javnim zelenim povrsinama Foto: JKP Zelenilo Beograd

Od ostalih oštećenja možemo izdvojiti krađu sezonskog cveća, 924 komada, kao i deset celih saksija sa cvećem sa stubova javne rasvete. Novčani iznos štete koja je pričinjena na javnim zelenim površinama u 2018. godini je 6.433.630 dinara, što je, na žalost, nešto više u odnosu na 2017. godinu kada je šteta iznosila 5.569.327 dinara.

Stete na javnim zelenim povrsinama Foto: JKP Zelenilo Beograd

Ipak, ako se uzme u obzir da je u 2014. godini ukupna šteta iznosila je oko 15.778.000 dinara, možemo reći da su stalni apeli JKP „Zelenila-Beograd“, Beograd sugrađanima da čuvaju svoje okruženje dali rezultate. Ipak, mora se istaći da se za iznos štete koja je pričinjena samo u prošloj godini moglo izgraditi jedno novo igralište za decu, sa gumenom podlogom i savremenim rekvizitima ili sanirati veliki broj pešačkih staza i stepeništa u naseljima.

Stete na javnim zelenim povrsinama Foto: JKP Zelenilo Beograd

Čuvarska služba JKP „Zelenilo-Beograd“, Beograd redovno obilazi i kontroliše stanje na zelenim površinama i podnosi prijave za pričinjenu štetu, ali da bi se one sačuvale potrebno je da pomognu i korisnici. Zbog svega navedenog, nadamo se da ćemo svi zajedno nastaviti da doprinosimo smanjenju šteta na javnim zelenim površinama u gradu, kako bi umesto popravke postojećeg mobilijara, sredstva, vreme i energiju upotrebili za poboljšanje kvaliteta uslova u kojima žive građani Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Remi

    15. maj 2019 | 14:23

    Što stotinak ljudi koji potpadaju u kategoriju stoke može da uništi, to hiljade ne mogu da poprave.

  • Niko

    15. maj 2019 | 15:54

    Da li je moguce da imamo toliki broj bolesnih? Da li se bolje osecaju kada ovo rade, verovatno jer nisu zdravi. Sve u Padinsku Skelu i tamo da rade za sebe.

  • Dusan

    15. maj 2019 | 15:29

    Poostriti zakone,uvesti kamere...ili drzava ima para na bacanje!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA