≫ 

Prvi smo se provozali tramvajem preko Mosta na Adi: Snimak iz ugla vozača (FOTO) (VIDEO)

Ovom trasom će za početak saobraćati dve tramvajske linije, 11 i 13, da bi se kasnije dodalo još linija

  • 35

Preko Mosta na Adi jutros je obavljena prva test vožnja tramvajskim šinama, da bi se saobraćaj preko te važne tramvajske deonice kojom će se Čukarica i Rakovica povezati sa Novim Beogradom počeo odvijati za mesec dana, od 5. jula.

Ova linija će znatno rasteretiti saobraćaj u tom delu grada, a radovi na deonici su trajali skoro godinu i po dana i koštali su skoro 1,6 milijardi dinara.

U prvoj test vožnji bili su zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski funkcioneri, predsednici opština, predstavnici gradskih preduzeća, predstavnici medija...

Oni su se provozali trasom između dva nova tramvajska stajališta - "Blok 42" i "Petlja Radnička".

Tramavaj, Most na Adi Foto: Beoinfo

Vesić je istakao da je Beograd čekao 35 godina da sugrađani imaju još jednu tramvajsku vezu za dva različita kraja u gradu i dodao da su od danas i Čukarica i Rakovica, posredno i Savski venac, direktno povezani sa Novim Beogradom i građani koji putuju sa ovih opština moći će veoma brzo da dođu u drugi deo grada.

- Ovaj posao trajao je skoro godinu i po dana i uloženo je skoro dve milijarde dinara. Postavljeno je 2,7 kilometara novih tramvajskih šina, a urađene su i nove  šine prema Ulici Đorđa Stanojevića na Novom Beogradu, kao i na silazu prema Radničkoj ulici. Takođe, urađene su i dve potpuno nove stanice dužine 75 metara, kao i jedna nova ispravljačka stanica i četiri potporna zida - rekao je zamenik gradonačelnika i precizirao da je jedan potporni zid prema Topčiderskom brdu, a da su tri prema Banovom brdu.

Tramavaj, Most na Adi Foto: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika je izrazio zadovoljstvo jer je, kako kaže, na ovaj način pokazano da Grad Beograd ispunjava obećanja.

- Pre nekoliko godina smo rekli da ćemo povezati Novi Beograd sa Čukaricom i Rakovicom tramvajskom mrežom i to smo uradili. Zahvaljujem i kompanijama „Energoprojekt” i „Kolos” koje su ovaj projekat uradile u roku, koji je bio do noćas u ponoć - rekao je Vesić.

Ovom trasom će za početak saobraćati dve tramvajske linije, 11 i 13, da bi se kasnije dodalo još linija.

Sledeći na redu je novi savski most na mestu starog, kojim će takođe saobraćati tramvajske linije.

Tramavaj, Most na Adi Foto: Beoinfo

Prvi i jedini put u Beogradu tramvajskim šinama premošćena je reka Sava 1984. godine kada su spojeni Novi Beograd i stari deo grada, a danas je posle 35 godina u srpskoj prestonici Sava premošćena tramvajskim šinama i to onim koje su postavljene na Mostu na Adi.

U videu na početku teksta pogledajte kako je izgledala prva vožnja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • gradjanin

    5. jun 2019 | 11:50

    Manite se ljudi politike ali ovo je dobro ma ko tome doprineo. Pozdravljam to i samo neka se nastavi ulagati i raditi na boljem gradskome prevozu.

  • Rastko

    5. jun 2019 | 10:52

    Lepo im stoji tramvaj

  • Rastko

    5. jun 2019 | 10:49

    Kad se Vesici voze tramvajom bus plus kontrolora NIGDE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA