≫ 

Ne zna se da li će se ponoviti scenario sa Dedinja? Šta kaže autoprevoznik o pravom uzroku incidenta

"Ovo je slučajna nezgoda i nema razloga za brigu", kažu iz ovog preduzeća i ističu da nije reč o eksploziji, već da je pukao deo u unutrašnjosti autobusa

  • 19
Eksplozija autobusa na Dedinju, Dedinje Foto: Nikola Tomić

Nakon incidenta koji se dogodio 30. jula na Dedinju kada je u autobusu na liniji 78 povređeno nekoliko putnika, oglasio se i "Banbus". Iz ovog preduzeća tvrde da nije reč o eksploziji, već da je pukao deo u unutrašnjosti autobusa.

- Mnogi su pričali da je eksplodirao kompresor, što je potpuna neistina i glupost, svako ko se razume u mehaniku zna da se kompresor nalazi u motornom delu vozila, dakle van dela gde se nalaze putnici. Ovde je zakazao ventil visokog pritiska, pukao je, udario u staklo i isekao putnike. Ne može da se zna da li će se i kada će se desiti to što se desilo na Dedinju - rekao je Velimir Kovačević iz "Banbusa".

On je dodao i da ventil visokog pritiska ne podleže kontroli tehničkog pregleda.

Eksplozija autobusa na Dedinju, Dedinje Deo koji je pukao razneo je staklo; Foto: Nikola Tomić

- Taj ventil radi do jednog momenta, a ako u drugom momentu stane i pukne trebalo bi da ode na drugu stranu, tj. na desnu stranu unutrašnjosti krova, ali to se nije dogodilo i on je otišao u levu stranu stakla, polomio ga je i povredio putnike, nažalost - kaže Kovačević za naš portal.

Naveo je i da kompresor ne može da eksplodira, jer kao motor ima klipove - može samo da stane.

Eksplozija autobusa na Dedinju, Dedinje Unutrašnjost autobusa; Foto: Nikola Tomić

DA LI SU PROBLEMATIČNI AUTOBUSI IZ TURSKE?

Kako je reč o autobusu marke "AKIA" koji je stigao u Srbiju iz Turske, pitali smo Velimira da li je možda u pitanju fabrička ili serijska greška, on odgovara odrično.

- Nije fabrička greška, ti autobusi iz Turske su ovde od 2000. godine i ima ih puno na našem tržištu. Kod ovog konkretnog vozila je samo šasija "akiina", motor je "mercedesov". Ovakvi slučajevi se dešavaju jednom u milion slučajeva, ali dešavaju se, nažalost - objasnio je Kovačević.

Eksplozija autobusa na Dedinju, Dedinje Neke putnike je iseklo staklo; Foto: Nikola Tomić

NEMA RAZLOGA ZA BRIGU

Iz "Banbusa" kažu da ovaj incident nema veze sa tehničkom ispravnošću, jer su sva vozila tehnički pregledana i ispravna.

- Putnici nemaju razloga za brigu. Sporno vozilo je još tu, rekli su nam da ne diramo ništa u slučaju moguće ekspertize koju bi trebalo izvesti. Mi smo dostavili svu dokumentaciju u roku, kada je trebalo da se uradi, tehnički pregledi su urađeni. Incident sa linije 78 nije bilo prijatan ni za putnike, ali ni za vozača. Napominjem još jednom ovo je slučajna nezgoda i nema razloga za brigu - rekao je Kovačević.

Eksplozija autobusa na Dedinju, Dedinje Foto: Nikola Tomić

Da podsetimo, u Ulici neznanog junaka u Beogradu 30. jula nešto pre 11 sati dogodila se eksplozija u autobusu, a povređeno je šest osoba mahom starosti od 58 do 77 godina.

Mnogi su, kako su juče tvrdili očevici, otišli sa lica mesta sa brojnim ogrebotinama, ne želeći da sačekaju lekarske ekipe. Na teren su izašle tri ekipe Hitne pomoći.

Eksplozija autobusa na Dedinju, Dedinje Foto: Nikola Tomić

Kako se na fotografijama vidi, autobus je unutra potpuno uništen, sedišta su dignuta u vazduh, a bočna stakla su popucala. Sa krova autobusa otpali su delovi i pali na sedište.

(S. Čenad - s.cenad@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • I DALJE NE RADE KLIME

    1. avgust 2019 | 00:16

    Pisite ponovo o ovom problemu!I dalje u autobusima ne rade klime (npr. linije 23,56,59,53,37...)

  • Kiza

    31. jul 2019 | 18:37

    Prvo se unisti domaci Ikarbus koji je decenijama pravio sasvim solidne autobuse da bi se kupovali turski krsevi. Zamislite sasija turska a Mercedesov motor cudo jedno. Ikarbus je imao i Manove i Mercedesove motore na domacim sasijama. Za ove turske su bili Majbah. Pa oni Poljski Solaris autobusi su svemirsku brod u odnisu na ove turske krseve.

  • Crni

    31. jul 2019 | 17:05

    Izgleda da smo svi idioti samo je on pametan, ventil ne eksplodira nego oslobadja pritisak ako eksplodira nikada ga nisi proverio tj nije u funkciji dugo vremena a verovatno i na kompresoru sigurnosni ventil nije ispravan. Neznam koliki je pritisak u pitanju ali svi ventili visokog pritiska podlezu inspekciji i overi pitaj DMDM ako neznas. Kada bi tako sigurnosni ventili na tng eksplodirali pola Drzave bi bilo u bolnici. Sigurnosni ventil se aktivira kada pritisak dostigne kriticni nivo i smanji isti ispustanjem viska vazduha, nikada ne eksplodira sem ako je zardjao ili neispravan sto je retko Inace mercedes ne pravi sigurnosne ventile.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA