≫ 

Niko nije tražio dozvolu, a ne bismo je ni dali: Nadležni za Telegraf o održavanju rejva na Avali

Traži se nova lokacija za događaj na kom treba da nastupi Denis Horvat

  • 4

Žurka zakazana na platou kod Groba neznanog junaka na Avali, a koje je podigla mnogo prašine u javnosti, ipak neće biti održana na tom mestu. Organizator događaja Time:Code objavio je da će događaj biti pomeren na novu lokaciju. Kako su naveli, posle savetovanja sa istoričarima, zaključili su da lokacija Spomenik neznanom junaku nije pogodna za manifestaciju tog tipa.

Kako su za Telegraf naveli iz Ministarstva kulture, članom 73. stav 2. Zakona o kulturnim dobrima propisano je da odobrenje za korišćenje naziva, imena i lika kulturnog dobra od izuzetnog značaja u komercijalne svrhe daje ministarstvo nadležno za poslove kulture.

NIJE NAM TRAŽENA DOZVOLA, A NE BI JE NI DOBILI

- To ukazuje da organizatori moraju Ministarstvu kulture i informisanja da se obrate za dobijanje dozvole i bez ove dozvole ne mogu organizovati planirani događaj. Organizatori to nisu učinili, a samo Ministarstvo, budući protiv takvog skrnavljenja spomeničke vrednosti ovog kulturnog dobra, sličnu dozvolu ne bi izdalo - navodi se iz nadležnog ministarstva i dodaje da rejv žurka koja je bila zakazana za 25. avgust na platou ispred Spomenika neznanom junaku na Avali neće biti održana na tom mestu.

Avala, Spomenik neznanom junaku, Ivan Meštrović

Spomenik neznanom junaku na Avali, remek-delo Ivana Meštrovića. Foto: Wikipedia/Ujambor

Kako je naveo organizator, imali su dobru nameru usmerenu ka promovisanju ovog istorijskog mesta.

- Ideja projekta je promocija kulturne baštine Srbije na neki drugačiji način kroz muziku i video. Žao nam je i izvinjavamo se ako smo nekoga uvredili izborom ove lokacije - navodi organizator.

SKANDAL

Kako je na svom Fejsbuk profilu napisao istoričar Dejan Ristić, da je žurka održana na tom mestu, bio bi to "skandal neviđenih razmera jer bi to značilo da smo dosegli i onaj stadijum ljudskog i moralnog sunovrata koji podrazumeva da ćemo igrati i pevati na nečijem grobu".

On je u međuvremenu napisao da su ljudskost i odgovornost, uprkos svemu, odneli prevagu.

- Hvala organizatorima ovog događaja koji su na pravi način odreagovali na apel javnosti. Verujem da ubuduće neće ponovo dolaziti na ideju da na ovakav način narušavaju kulturno nasleđe. Sa druge strane, ostaje nam da saznamo i to ko je dao dozvolu za organizovanje ovakvog događaja u okviru kompleksa Groba neznanog junaka.

SAGLASNOST DATA 7. JULA

Odgovor, doduše pomalo nejasan, stigao je od Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture - Beograd, u kom se navodi da je saglasnost data aktom od 9. jula 2019. godine.

- U skladu sa Zakonom o kulturim dobrima (1994), ovaj Zavod ima zakonske naležnosti da daje saglasnosti za preduzimanje mera tehničke zaštite na kulturnim dobrima, a Ministarstvo kulture i informisanja daje saglasnosti za upotrebu lika, naziva i imena kulturih dobara u vezi sa takvom vrstom javnih dešavanja - navodi se u odgovoru Zavoda.

NIJE NAJOBIČNIJI JAVNI SPOMENIK

Kako je široj javnosti objasnio istoričar u drugoj objavi, učestala je greška kojom se Grob neznanog junaka naziva Spomenikom neznanom junaku. Kako je naveo, radi se o veoma specifičnom tipu nepokretnog kulturnog dobra čija je osnovna funkcija ta da predstavlja mesto sahrane neznanog (nepoznatog) junaka i samim tim centralno mesto odavanja počasti ratnicima stradalim u svim ratovima u istoriji jedne države.

- Dakle, to nije najobičniji javni spomenik, već zaista jeste grob budući da neznani junak u njemu i počiva - objasnio je svima nama istoričar.

Avala, spomenik neznanom junaku

Tu počiva neznani junak, Foto: Petar Lazović

Grob neznanog junaka nalazi se na planini Avala. U pitanju je veličanstven mauzolej, rad istaknutog skulptora Ivana Meštrovića, u potpunosti izveden u crnom jablaničkom granitu, navodi Dejan Ristić u tekstu na portalu vitraz.net. Grob neznanog junaka je izuzetno reprezentativna građevina, puna simbolike. Sam grob, u kome počivaju posmrtni ostaci neznanog junaka, postavljen je na petostepenu piramidu što simbolizuje pet vekova ropstva Srba pod Turcima.

HITLER POSLAO ČETINARE

U vreme kada je građen Grob neznanog junaka (1934-1938.) i kada je pošumljavana Avala tačno određenim vrstama, došlo je do jednog neobičnog simboličkog susretanja dva nekadašnja ljuta protivnika – Jugoslavije (odnosno Srbije) i Nemačke. U želji da iskaže pijetet prema nekadašnjim junačkim protivnicima, nemački kancelar Adolf Hitler učinio je lični dar tako što je odredio da se Jugoslaviji pokloni odgovarajući broj četinara koje je trebalo zasaditi u neposrednom okruženju Groba neznanog junaka. Cilj je bio da se i na taj način manifestuje ideja koja je u čitavoj Evropi bila veoma prisutna u razdoblju nakon 1918. godne, a koja je glasila: ,,Protivnici u ratu – sjedinjeni u smrtiˮ.

Drugim, rečima, dok karijatide (okamenjene majke) bdiju nad grobom neznanog junaka, spokoj i dostojanstvo grobnog mesta tog mladića čuvaju i četinari koji su za tu priliku posebno dopremljeni iz Botaničke bašte u Minhenu, navodi se u tekstu na portalu vitraz.net.

(J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    16. avgust 2019 | 19:58

    Odluka je apsolitno ispravna bez obzira sto je taj grob simbol unistavanja srpske istorije od strane Aleksandra Karadjordjevica koji je naredio miniranje i rusenje srednjovekovnog srpskog grada Žrnova koji se tu nalazio i koji je bio veoma bitan za srpski narod i njegovu davnu istoriju.Morao je mason da unisti sto vise od Srbije pa je stvorio Jugoslaviju umesto veliku Srbiju koja mu je nudjena od strane velikih sila i pokusao je da ukine Cirilicu ali na srecu to nije uspeo.Svakako nema zurke na grobu,nismo sektasi.

  • Mila

    16. avgust 2019 | 20:08

    Tako je trebalo da reaguju i kad je onaj tražio dozvolu za otvaranje vrtića u logoru staro sajmište

  • kiza

    16. avgust 2019 | 20:08

    svadba i pijanka u ernološkom muzeju mi je hit.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA