≫ 

Da li migranti treba da plaćaju prevoz? Nakon snimka iz autobusa 860 pokrenula se velika diskusija

Prihvatni kamp u Obrenovcu je tranzitni

  • 34

Snimak rasprave migranata sa vozačem autobusa na linije 860 na polaznom stajalištu Savski trg, a snimljen preksinoć kada je grupa migranata pokušala da uđe u autobus za Obrenovac bez plaćene karte, po tvrdnjii putnika za Portal Lokalne novine Obrenovac, koji je objavio snimak, po mišljenju direktora Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoša Ðurovića otvara pitanje uzroka ovakvih incidenata.

On smatra da bi pitanje prevoza migranata trebalo da reši Komesarijat za izbeglice koji, kaže, dobija sredstva za upravljanje migracijama, a s druge strane, Komesar za izbeglice Vladimir Cucić smatra da migranti, kao i svi drugi građani moraju da plate kartu kako bi se prevezli.

- Na snimku se vidi samo posledica, a ne i uzrok ovog verbalnog sukoba i bio bih vrlo oprezan sa zaključima kakve o ovom sukobu u svojim tumačenjima donose pojedini mediji - kaže Ðurovic i dodaje da migranti često zbog nedostatka novca pokušavaju da se prevezu do Obrenovca bez karte, a često idu i peške na ovoj relaciji koja nije mala.

On podseća da je kamp u Obrenovcu samo tranzitni i da ima više stotina ljudi u njemu koji su, kaže, zbog različitih razloga usmereni ka Beogradu.

- To sve stvara probleme o kojima mora da razmišlja država i Komesarijat za izbeglice. Ako oni dobijaju sredstva za upravljanje migracijama, to podrazumeva smeštaj, hranu, između ostalog i prevoz. Ne možemo da očekujemo da problem rešavaju vozači", rekao je Ðurović, uz objašnjenje da ništa od toga ne sme biti razlog za agresivno ponašanje migranata.

On smatra da bi Komesarijat trebalo da treba uvede jednu liniju za prevoz migranata do Obrenovca, navodeći da je ranije bilo takvih rešenja, ali da ona nisu bila dugoročna.

On objašnjava da migranti ne dobijaju novac za prevoz do centara u koje se upućuju, a to nekada mogu biti i Vranje i Pirot.

- Ne radi se o njihovom favorizovanju u odnosu na naše građane, ali ako ga se migrant šalje u neki kamp koji je udaljen 200 kilometara, onda mu treba obezbediti i neki prevoz. O tome mora da se razmišlja, ne samo zbog tih ljudi, već i zbog naših građana i eventualnih incidenata zbog njihovog nezadovoljstva, a često i očaja - rekao je Ðurović.

Migranti, Prihvatni Centar Obrenovac, Kriket Foto: Nikola Tomić

Komesar za izbeglice Vladimir Cucić rekao je danas da nema opravdanja za nasilničko ponašanje migranata koji nisu pištenu u autobus, jer kako kaže nisu platili kartu, a da su to dužni kao i svi drugi putnici.

- Kada je reč o prevozu, migranti su izjednačeni u pravima i obavezama sa bilo kojim drugim građanima. U obavezi su da plate prevoz. Ne znam koji je direktan povod rasprave, ali fotografija momka je prosleđena svim našim centrima da vidimo da li je on kod nas - rekao je Cucić za Tanjug.

On se osvrnuo i na broj migranata u Srbiji rekavši da ih je trenutno 3.200, od čega je 2.500 njih smešteno u 19 centara, od Preševa do Subotice.

To je broj koji je, kako kaže, očekivan za ovo doba godine, jer se toplo vreme koristi da idu u druge zemlje.

- Imamo upozorenje iz Grčke da daleko veći broj njih dolazi na ostrva i kopnenim putem. Vidimo da se taj broj povećava, ali to je sezonska pojava. Koriste toplo vreme, jer su gužve na granicama i granična policija ima više obaveza. Imate veći broj onih koji kroz zemlju samo prolaze - rekao je on.

Cucić kaže da se krajem oktobra i početkom novembra može očekivati povećanje broja migranata u samim centrima, i tako je, kaže, godinama unazad.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vuk

    31. avgust 2019 | 09:11

    to nisu emigrante nego teroristi..njih se nesme primiti u srbiji..sto da ih primimo..dosli iz rata da se dzabe vozikaju da prave haos na ulicama..nije djabe orban uveo ogradu i mi to trebamo..nek idu na zapad kod nas ni prolaz kamoli da odtanu..80% su muskarci od 18-40godine..gde su zene i deca jel oni vodi rat u siriju, libiju ili ko zna odakle dolaze..njih niko netreba, niti vole raditi niti su uredni i cisti..a ti na video samo trebaju dobre dobre batine..ogradu i niko u zemlju i onako imamo sami nasih domaci imigrante previse ko nista ne rade osim da prose ..

  • Zadnje vreme

    31. avgust 2019 | 08:59

    Šta ste nam napravili od Srbije... Što političari ne naprave privatni kamp isored svojih rezidencija?

  • haha

    31. avgust 2019 | 08:39

    Dajte im pare za klopu, dajte im prevoz, dajte knjige za skolu i jos mnogo stvari. 80% migranata radno i vojno sposobni, jel mene neko zajeb*va ovde? Boli vas uvo za srpski narod i decu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA