Usred noći jedno biće svratilo je na Karaburmu, a stručnjaci su sigurni da će se tu i vratiti

Posle divljih svinja, Beograd je dobio još jedne šumske goste - lisice

  • 1
Lisica karaburma Printskrin: TV Prva

Fotografije životinje koja je snimljena kako po mraku šeta Karaburmom bacile u u razmišljanje stanovnike ovog kraja: da li je to neobično biće lisica, pas ili čak i šakal, zapitali su se mnogi, analizirajući dužinu repa i visinu nogu.

Kada je konačno potvrđeno da je reč o lisici, pojavilo se drugo pitanje - otkud to da, posle divljih svinja i lisice, šetaju po glavnom gradu? Da i ne spominjemo vučicu Coku koja je odgajana kao kućni ljubimac...

Zoran Kocić iz Lovačkog udruženja Beograd za TV Prvu je otkrio o čemu je reč.

- Lisica je veoma pametna i lukava životinja. Ona živi i na Ada Huji, poluostrvu koje je veliko, ali i dosta neuređno. No to je njeno prirodno okruženje. Pretpostavljam da je došla za hranom - kaže Kocić.

S obzirom da je viđena u blizini tržnog centra, on pretpostavlja da je lisica svratila na besplatnu večeru kojom se napune kontejneri iz restorana tog centra.

- Lisica je jako lepa, pametna i bezopasna životinja. Ona jeste vrsta predatora, ali neće nikoga da ugrozi. Jedino je prenosnik besnila, a lako se raspozna je li zaražena. Naime, lija beži od čoveka, jer je prirodno plašljiva. Kada mu prilazi, kada hoće da se mazi, ona je verovatno besna - kaže on.

Lisica, lija Lukava, a plašljiva lija Foto: Pixabay

Lija će znati sama da se vrati u životinjski svet.

- Građani ne treba da je maze i diraju. Ukoliko je građani primete, najbolje je da pozovu Zoo higijenu, jer je u pitanju mali predator - kaže on.

(Telegraf.rs/Prva)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    16. novembar 2019 | 09:47

    Одувек је по нека залутала.Нико није драмио због тога.Поуздано знам већ 60 година.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA