• 3

Brodolom kod Ade Huje: Teretnjak naleteo na potopljenu baržu, potonuo za pola sata

Sreća je da su svi članovi posade spaseni, uz pomoć lokalnih ribara koji su priskočili u pomoć

  • 3

Samohodni teretnjak Salajka potonuo je kod Ade Huje, nakon udara u neobeleženu potopljenu baržu koja godinama stoji na desnoj obali Dunava.

Barža stoji potopljena na tom mestu već nekoliko godina, a sada je usled niskog vodostaja Dunava uzrokovala probijanje i potonuće broda.

Brod je u četvrtak uveče potonuo za manje od pola sata, a sreća je da su svi članovi posade spaseni, uz pomoć lokalnih ribara koji su priskočili u pomoć.

Istraga će utvrditi kako je došlo do tako brzog potonuća i da li je brodski trup već bio oštećen, a Udruženje profesionalnih lađara Srbije se nada da će odgovorni za tako veliki propust biti pronađeni, kao i otkloni omaška u sistemu koja je uzrokovala nesreću.

Ranije je to mesto bilo obeleženo s dve bove, koje su posle uklonjene, kao i sa obalnim znakom, ali on je zaklonjen od pogleda istovarnim postrojenjem.

Zbog nedostatka plovnih oznaka mnogi su navigatori bili u zabludi da je barža izvađena i da je ta plovidbena prepreka uklonjena, upozorilo je Udruženje profesionalnih lađara Srbije.

Iz UPLS pozivaju inspekciju plovidbe da izda nalog za adekvatno obeležavanje tog kritičnog mesta.

Treba imati na umu da je navedena lokacija zvanično sidrište i mesto za pristajanje brodova gde često sidre i pristaju teretni tankeri.

Na isti način je moglo doći do probijanja i potonuća tankera sa nesagledivim ekološkim razmerama, ukazuje UPLS.

(Telegraf.rs/Fonet)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    Kad ce vlast vise da sredi tu obalu

  • Radoje

    Neobelezena tolika varza nz dnu reke. Aljkavost, sramota, neodgovornost, basibozluk, .....

  • zabrinuti

    A sto je nisu izvadili?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima