• 0

Deca drže bube u rukama, one gamižu i niko se ne plaši: Zavirili smo u vrednu kolekciju insekata

Poljoprivredni fakultet otvorio je vrata za posetioce i izložio kolekciju buba, vaši i leptira staru više od pola veka

  • 0

"Uzmi je u ruke, nije uopšte opasna, baš je lepa. Samo golica, osećaš je dok hoda", pričala su dva dečaka dok je u šaci jednog od njih migoljila velika buba neobičnog oblika.

Devojka kraj njih bojažljivo ju je uzela u ruku, a onda kazala "Jaoj, upiškila se". Na njenoj šaci ostale su dve kapljice vode.

- Jeste, upiškila se, dešava se to. Ponekad polože i jaja dok ih držimo u rukama - rekla je devojka koja ju je izvadila iz kaveza.

Insekti

Buba koja se upiškila, Foto: Mateja Beljan

Ovde su bube pravi kućni ljubimci, ali mi nismo bili u nekom egzotičnom pet-šopu, niti u Zoološkom vrtu, već na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu. Danas od 11 do 15 sati oni su po prvi put posetiocima pokazali svoju pozamašnu kolekciju insekata, staru i više od 50 godina, ali i neke svoje žive "ljubimce" koji su kod njih prava atrakcija.

Insekti

Ovi insekti lagano se kreću, Foto: Mateja Beljan

To su pre svega jedna vrsta insekta u obliku listova i druga u obliku grančica. Kada biste je sreli negde napolju, a to vam se može desiti na moru (reč je o mediteranskim vrstama) sigurno ih ne biste opazili sve dok se ne pomere. One se potpuno stapaju sa prirodom i šetaju u neobičnom ritmu, kao grančice nošene vetrom.

Insekti

Paličnjak, Foto: Mateja Beljan

- To su paličnjaci, fazmide... Imitiraju list ili grančicu, imaju izraženu mimikriju. Mogu se videti na Mediteranu, u Južnoj Americi. Hranimo ih listovima maslačka ili kupine. Dovoljno je samo da imaju kavez, dovoljno prostora i sveže hrane. Mi smo delili te insekte deci i roditeljima, pa ko voli može da ih čuva i kod kuće. Deca se tako uče odgovornosti, da ih redovno hrane, beru listove maslačka, a mogu da se igraju sa njima i da ih vade iz kaveza, jer su potpuno su bezopasni - ispričala nam je profesorka entomologije Draga Graora.

Insekti

Gužva u hodniku Poljoprivrednog fakulteta, Foto: Mateja Beljan

U hodniku se baš oko ovih insekata stvorila najveća guižva, dečica su ih prebacivala iz ruke u ruku, pele su im se do ramena. Kako kaže profesorka, neki su najpre bili i malo uplašeni, pa kada su videli svoje drugare, rado su ih i oni uzeli.

I ovo jesu pravi ljubimci fakulteta i atrakcija za sve njihove goste, ali za njih nemaju posebnu naučnu vrednost, jer niti žive kod nas, niti jedu naše voće, povrće i žitarice. Ono što je za studente važno, jesu štetočine. Njih takođe gaje u tamnim komorama, studenti ih najpre izučavaju, a potom na ispitima prepoznaju za ocenu.

Insekti

Bubašvabe, Foto: Mateja Beljan

Osim živih primeraka mnogo je značajnija ogromna kolekcija prepariranih, koje su i posetioci danas mogli da pogledaju. Razne ose, vaši, leptiri i bube predstavljeni su sa svojim latinskim imenima i u različitim fazama razvoja: larve, gusenice, lutke, leptiri...

Videli smo i bubamare, čuvenog jelenka, stršljena - svi oni odavno su bez života i probodeni čiodama generacijama i generacijama studenata izlagani su na vežbama, pa i ispitima.

Insekti

Stršljen, Foto: Mateja Beljan

Tu je i najveći insekt koji se može videti kod nas i veći je od šake. U pitanju je jedna vrsta noćnog leptira, koji može da dostigne raspon krila do 25 centimetara.

- Naša najveća vrsta je veliki noćni paunovac. Živi u šumama i on se često vidi, doleće na svetlost, često se vidi ujutro na zidovima kuća, ako je neka lampa ostala upaljena. Preko dana se ne viđa - kaže profesorka Graora.

Insekti

Najveći insekt u Srbiji, Foto: Mateja Beljan

Međutim, tu su i neki zanimljivi i ne baš prijatni egzotični insekti, poput najveće bube na svetu.

- U kutijama imamo i egzotičnih primeraka, koje smo dobijali iz Afrike i Azije kao poklon i čuvaju se kao kurioziteti, ali ih studenti ne uče - priča profesorka.

Insekti

Najveća buba na svetu: golijat, Foto: Mateja Beljan

Ono što studenti Poljoprivrednog fakulteta moraju da izuče jesu insekti koji nam čine štetu, uništavaju useve, lišće, plodove, ali i hranu koju skladištimo. Moraju da znaju da ih nacrtaju i prepoznaju, a oni koji se po prvi put susretnu sa njima na vežbama ponekad su i uplašeni.

- Naša zbirka insekata je stara preko 50 godina. Ona je oformljena kao učilo za naše studente i tu su uglavnom izložene najznačajnije štetočine u poljoprivredi. Dosta insekata je u kutijama u depoima i iznose se po potrebi. U našoj laboratoriji gajimo mnogo insekata, pogotovo onih koji oštećuju prehrambene proizvode - kazala je profesorka.

Insekti

Leptiri, skakavci, bube... Foto: Mateja Beljan

Gužva u hodniku ih je iznenadila, pa je izložba bila uspešna. Cilj je, kako kaže profesorka, da se razbije neopravdan strah koji imamo prema insektima, da se oni približe ljudima, ali i da se sa onim što ima fakultet upoznaju i neki budući studenti.

- Vrlo smo iznenađeni i obradovani. Došlo je mnogo ljudi i dece svih uzrasta, a svi su imali milion pitanja - priča profesorka Graora.

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima