• 29

Odlazi nam "Pobednik" na neko vreme: Sve je spremno za današnju akciju skidanja simbola Beograda

Predviđeno je da se operacija skidanja spomenika izvede uz upotrebu specijalne auto-dizalice, uz prethodno vezivanje skulpture sistemom gurtni

  • 29

Posle 91 godine, “Pobednik” će danas, uz direktan prenos, privremeno biti skinut sa postolja, izložen na Carigradskom drumu, a zatim prebačen u Smederevo gde će biti vršena njegova restauracija.

Kako su najavili iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda (ZZSKGB), Gornji grad Beogradske tvrđave biće zatvoren za posetioce do 13.00 časova, do završetka akcije skidanja jednog od simbola prestonice koja bi trebalo da počne u 11.00.

Svi zainteresovani građani imaće priliku da ceo događaj prate putem direktnog prenosa na Fejsbuku, na stranici ZZSKGB, a zatim i od 13.00 do 15.00, da uživo vide izloženog “Pobednika” na Carigradskom drumu Beogradske tvrđave (ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice).

Pobednik

Pobednik Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Tokom jučerašnjeg dana vršene su poslednje pripreme. Skele visoke skoro 20 metara postavljene su pre nedelju dana, radnici su počeli sa postavljanjem gurtni (izuzetno jakih sajli), spomenik je detaljno skeniran i pregledan, a na terenu je bilo više od 50 zaposlenih koji su imali najrazličitija zaduženja.

Detaljnim 3D skeniranjem otkriveno je da na spomeniku postoji tačno 30 rupa od gelera, uglavnom nastalih tokom Drugog svetskog rata. Najviše ih, čak 13, postoji na prednjoj strani. Takođe, utvrđeno je da je figura za postolje obezbeđena samo jednom čeličnom sajlom provučenom kroz noge. A u unutrašnjosti “Pobednika” pronađen je čak i - osinjak.

Pobednik

Brojna oštećenja Foto: Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda

Inače, predviđeno je da se operacija skidanja spomenika izvede uz upotrebu specijalne auto-dizalice, uz prethodno vezivanje skulpture sistemom gurtni, prema projektu koji je uradio Građevinski fakultet. Ovo je veoma “pipav” deo rekonstrukcije, pa je moralo da se vodi računa i o veličini auto-dizalice, odnosno njenoj težini, kako bi ona uopšte mogla da stigne do “Pobednika”, ali kasnije i sa njim preko mosta kod Sahat kapije napusti Beogradsku tvrđavu.

- Na osnovu informacija o raspoloživoj opremi na tržištu usvojena je upotreba auto-dizalice dovoljne nosivosti, gabarita koji omogućavaju prolaz kroz kapije, i težine same auto-dizalice koja je manja od maksimalnog dopuštenog opterećenja pri prelasku mosta kod Sahat kapije – objasnili su ranije iz ZZSKGB.

Spomenik pobednik

Bronzana figura je visoka 4,25 metra Foto: Mateja Beljan

Cela akcija je do detalja isplanirana.

Spomenik "Pobednik" podignut je 1928. povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Ukupna visina spomenika na Beogradskoj tvrđavi je 17,25 metara. Bronzana figura je visoka 4,25 metra, kameni kružni stub sa betonskim jezgrom i kamenim kapitelom 8,65m i kvadratni postament visine 4,35 metara.

Video: Ko je bio Branko Pešić

(Telegraf.rs)

Komentari

  • JonBonesJones

    Navucite mu gace,sramota sad pred zimu da mu se zmrzne cuna :)

  • Ja...RS

    "Steta" sto ga ne polomise da malo likuju ovi sto su prethodno pisali.

  • Aca BJ

    A pazi majstora što metalnim lotrama tuče po spomeniku i namešta ih da budu stabilne.

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima