≫ 

Predstavnici grada i Ruskog doma položili vence u parku Aleksandrov

U ovom parku će biti izgrađena mala muzička fontana, s koje će posetioci tokom određenog doba dana moći da čuju numere koje izvodi hor "Aleksandrov" - rekao je pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović

  • 0
Goran Vesić

Foto: Skupština grada

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i rukovodilac ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov" Genadij Sačenjuk danas su, povodom obeležavanja 75. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, položili vence u parku Aleksandrov.

Vesić, koji je u ime Grada Beograda venac položio zajedno sa predsednikom gradske skupštine Nikolom Nikodijevićem i pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem, najavio je da će u tom parku biti izgrađena mala muzička fontana, s koje će posetioci tokom određenog doba dana moći da čuju numere koje izvodi hor "Aleksandrov".

- Tada će ovaj park dobiti pun smisao i svakog dana podsećati Beograđane na vezu koji imaju Beograd i hor Aleksandrov - rekao je Vesić.

On je dodao da je Beograd zahvalan Crvenoj armiji, "našoj ruskoj braći", na pomoći u oslobođenju grada pre 75 godina, ističući da prestonica Srbija jedina u svetu ima park Aleksandrov i da jedini ima posebnu vezu sa istoimenim ansamblom.

Goran Vesić

Foto: Skupština grada

Podsetio je da je, posle teške avionske nesreće u kojoj su skoro svi članovi hora Aleksandrov poginuli 2016. godine, doneta odluka da park, koji se nekada zvao Devojački park, dobije ime po tom ansamblu.

- To je imalo smisla da uradimo jer je Aleksandrov veoma popularan u Beogradu. U parku se nalazi i spomenik caru Nikolaju, a na ovom mestu nalazilo se rusko poslanstvo tokom 19. veka. Tako da je ovaj park na više nacina posvecen Rusiji - rekao je zamenik gradonačelnika i dodao da je zahvalan članovima ansambla "Aleksandrov" što svake godine dolaze u Beograd, kao i da da će Beograđani i danas moći da ih na otvorenom čuju što se ne dešava često ni u Rusiji.

Rukovodilac ruskog ansambla "Aleksandrov" rekao je da je za članove tog hora velika čast, ali i odgovornost, da prisustvuju proslavi 75-ogodišnjice oslobođenja Beograda.

- Uvek smo imali posebne odnose između hora Aleksandrov i Srbije - ocenio je Sačenjuk.

Goran Vesić

Foto: Skupština grada

On je, u ime ansambla i članova porodica njihovih kolega koji su poginuli tokom avionske nesreće 2016. godine, zahvalio Gradu Beogradu i Srbiji da ovaj park ponese ime po tom ansamblu.

- Najvrednija stvar koju imaju ljudi su pamćenje i vera. To su dve stvari koje objedinjavaju naše narode - rekao je Sačenjuk i dodao da je za članove tog hora velika čast što mogu danas da nastupe na Trgu republike.

Koncert ruskog vojnog ansambla "Aleksandrov" biće održan danas u 12.30 časova na Trgu republike. Polaganju venaca u parku Aleksandrov prisustvovala je i direktorka Ruskog doma Nadežda Kuščenkova.

Otkrivena spomen-ploča crvenoarmejcima na Trgu

 

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević i zamenik gradonačelnika Goran Vesić zajedno sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan Harčenkom i zamenikom ministra inostranih poslova Rusije Aleksandrom Gruškovim prisustvovali su danas svečanom otkrivanju spomen-obeležja crvenoarmejcima na Trgu republike.

Spomen-ploča

Foto: Facebook/Горан Весић

Kako je tom prilikom podsetio Vesić, na današnji dan Beograd zajedno sa ruskim prijateljima obeležava 75 godina od oslobođenja u Drugom svetskom ratu.

- Za tu veliku pobedu živote je dalo 940 Crvenoarmejaca i skoro tri hiljade pripadnika Narodno-oslobodilačke vojske. Sećamo se svih njih i teško stečene slobode. Njihove žrtve nas opominju da slobodu ljubomorno treba da čuvamo i da pazimo da je nikada više ne izgubimo. Ne postoji ništa gore niti teže od ropstva - rekao je Vesić.

On je ocenio da je oslobođenje Beograda zajednička pobeda nas i Rusa.

- Prilikom rekonstrukcije Trga republike predvideli smo postavljanje obeležja na mestu gde se od 1944. do 1954. nalazilo groblje Crvenoarmejaca, da bi potom tela bila preneta na Groblje oslobodilaca gde počivaju zajedno sa svojom braćom partizanima sa kojima su zajedno branili Beograd. Obeležje će sećati građane na te velike dane i zajedničku pobedu - istakao je Vesić.

Goran Vesić

Foto: Skupština grada

Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko je ukazao na posebnost današnjeg dana, čestitajući srpskom narodu na pobedi koju su zajedno izvojevali sa Rusima.

- Na ovom trgu bile su najteže borbe. Rezultat, između ostalog, i tih borbi jeste oslobađanje Beograda i vraćanje slobodarske tradicije. Spomen-ploča je još jedno obeležje naše zajedničke borbe i čuvaće sećanje na naše heroje. Istovremeno, biće podsticaj za budućnost i suprotstavljanje falsifikovanju i reviziji istorije - rekao je Bocan Harčenko.

On se osvrnuo na jučerašnju posetu premijera Rusije Srbiji i zahvalio predsedniku Srbije na organizaciji tog događaja.

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović. Na Trgu republike predstoji koncert ansambla Aleksandrov, a Dadov je za ovu priliku organizovao izložbu fotografija pod nazivom „Ratnici, građani, građanke – smešak”.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA