• 6

Taksisti uskoro neće moći da voze bez ove nalepnice na vetrobranu: Sistem već zaživeo na Aerodromu

Taksisti bez nalepnice ne mogu da pokupe stranke sa dolaznog terminala

  • 6

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" od 15. oktobra počeo je da se primenjuje sistem identifikacionih vetrobranskih nalepnica koje taksisti moraju da poseduju da bi ušli na taj aerodrom, kažu u Sekretarijatu za javni prevoz i dodaju da će se to ubuduće primenjivati i na teritoriji čitavog grada.

- Da bi radili u našem sistemu, taksisti moraju da poseduju identifikacionu vetrobransku nalepnicu koja u sebi sadrži RFID tag pomoću kojeg sistem funkcioniše na aerodromu. Mogu oni da dovezu stranke bez nalepnice, ali ne mogu da se ukucaju na taj sistem, odnosno ne mogu da pokupe stranke sa dolaznog terminala - rekao je za Tanjug načelnik odeljenja u Sektoru za auto-taksi prevoz Sekretarijata Mark Čuturilo.

To će se ubuduće primenjivati na teritoriji celog Beograda, najavio je i pojasnio da je nalepnica samo deo taksi isprava i oznaka, te da taksisti koji je ne budu imali neće izgubiti dozvolu zbog toga, već će biti kažnjavani.

Čuturilo je naveo i da se nalepnice vezuju za vozilo što, pojasnio je, znači da će taksista morati da nabavi novu ukoliko promeni vozilo, ili mu napukne šoferšajbna, ili promeni vetrobransko staklo.

Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju i Odlukom o taksi prevozu propisano je da taksi prevoznik u toku obavljanja delatnosti, između ostalog, mora da poseduje važeću taksi dozvolu za vozača, važeću taksi dozvolu za vozilo, vetrobransku nalepnicu i krovnu oznaku.

U Sekretarijatu za javni prevoz ističu da su nalepnice uvedene u cilju poboljšanja kontrole taksi prevoznika od strane saobraćajne inspekcije i komunalne milicije, kao i rada taksi prevoznika na aerodromu "Nikola Tesla".

Cena nalepnice određena je Odlukom o lokalnim administrativnim taksama i iznosi 1.264 dinara, a plaća je taksi prevoznik (privredna društva za svoja vozila i preduzetnici).

Finansiranje izdavanja nalepnica neće biti deo najavljenog "paketa subvencionisanja" taksi udruženja, a u Beogradu će biti obavezne za 6.453 vozila, koliko ima izdatih odobrenja za obavljanje taksi prevoza.

U Sekretarijatu za javni prevoz dodaju i da se nalepnice izdaju samo vozilima koja ispunjavaju zakonom određene uslove i koja prođu "godišnji pregled" kod tog sekretarijata, koji podrazumeva ispitivanje pogodnosti i klasifikaciju taksi vozila.

Video: Sukob na protestu taksista

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja...

    Nisam taxista, ali.... gade mi se svi oni koji putuju na razne destinacije avionom i potroše hiljade evra, a onda je problem da se plati taxi i prtljag 2-3 crvene!!!

  • Wtf

    I neki zakon da cene budu iste za sve od aerodroma do grada a ne kako kome neko 1000 din neko 2500 din kao meni što naplatili

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima