• 4

Beograd se sprema za veliki izazov: Kandidovaćemo se za zelenu prestonicu Evrope

Radojičić je rekao da se za tu nagradu kandidovalo 18 gradova iz deset zemalja

  • 4

Gradonačelnik Zoran Radojičić izjavio je danas da se Beograd kandidovao za zelenu prestonicu Evrope 2022. godine i dodao da očekuje da će glavni grad Srbije u narednim godinama uspeti da osvoji to prestižno priznanje.

Radojičić je za Tanjug rekao da se za tu nagradu kandidovalo 18 gradova iz deset zemalja - četiri grada iz Poljske, tri iz Francuske i Italije, a među njima su i veliki gradovi poput Budimpešte, Liona, Sofije, Zagreba, Beograda.

- Konkurencija je jaka, ali verujem da ćemo narednih godina dostići željeno priznanje da Beograd bude zelena prestonica Evrope - rekao je Radojičić.

Kako je naveo, ove godine zelena prestonica Evrope je norveški Oslo, a sledeće godine Lisabon, glavni grad Portugalije.

- Reč je o gradovima koji posvećuju dužnu pažnju ekološkom aspektu. Ljubljana je uspela da ponese ovu titulu posle deset godina učestvovanja u pripremi za dobijanje priznanja, nadam se da ćemo mi uspeti ranije - istakao je on.

Kako je naveo, kriterijumi za dobijanje priznanja su različiti, a među njima su, pre svega, kvalitet vode, vazduha i zemljišta, kao i drugi uticaji na klimatske promene i ekologiju, efikasno korišćenje energije, obnovljivih izvora energije, pitanje biodiverziteta.

- U pitanju su mnoge stvari koje se tiču zdravije sredine, zdravijeg životnog okruženja. Već naredne godine u okviru ovog takmičenja imaćemo niz aktivnosti posvećenih ekologiji u našem gradu. Meni je naravno važno da dobijemo ovu prestižnu titulu u godinama koje su pred nama, međutim, u ovom momentu mi je još važnije da smo ušli u ceo proces. Cilj je da naš grad bude zdraviji i zeleniji i verujem da ćemo uticati na poboljšanje kvaliteta života Beograđana - zaključio je gradonačelnik Beograda.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    Скакао онима који живе у предграђу БГ -Гроцка и немају канализацију?

  • Vule

    Ce prestavimo mi nas korov i prljavstinu .

  • Cecil

    Može samo kandidatura za najprljaviji grad! Gde živi gosp. Radojičić? U "zlatnom dobu", možda?

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima