• 15

Malo falilo da "Pobedniku" otpadne mač: Otkrivena kritična tačka na simbolu Beograda

Naime, rđa je do te mere oslabila vezu između sečiva i drške mača da je postojala opasnost da taj deo statue potpuno otpadne

  • 15

Stručnjaci koji rade na restauraciji beogradskog "Pobednika" u Smederevu otkrili su kritično oštećenje koje je moglo da dovede do katastrofe.

Naime, rđa je do te mere oslabila vezu između sečiva i drške mača da je postojala opasnost da taj deo statue potpuno otpadne.

- Tokom radova otkrivena je još jedna kritična tačka - veza između sečiva i drške mača koja je potpuno korodirala, pa je postojala opasnost da ovaj deo skulpture otpadne. Takođe, veza mača i bronzanog postolja je usled oštećenja bila prekinuta - piše na Tviter profilu beogradskog simbola.

Simbol Beograda dug 4,25 metra i težak oko 1.000 kilograma svašta je preživeo za više od devet decenija koliko je bdio nad prestonicom. Čelične sajle su bile labave, skoro istrulile, bukvalno se držao na nekoliko šrafova koji su potpuno zarđali. Postojala je velika opasnost od urušavanja usled vremenskih nepogoda, a bilo je i rupa od metaka.

Obnova, za koju je zadužen vajar Zoran Kuzmanović, potrajaće još nekoliko meseci, a negde u martu "Pobednik" će ponovo osvanuti na Kalemegdanu.

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Komentari

  • Igor

    Neka mu naprave novi nos. Ne možeš biti pobednik sa surlom na glavi.

  • Rastko

    Pobednici su samo oni koji zive zivot sad i odmah a porazeni su svi kojima zivot prodje u iscekivanju boljitka i svetlije buducnosti BEZ obzira koja je politicka garnitura na vlasti tako da BEZ obzira ko je doprineo rdjanju pobednikovog maca a ko ga danas glanca i obnavlja zadnjica je raji UVEK pozadi i tu se nista i ne moze i nece promeniti niti SAD niti IKAD !

  • Rastko

    Odlicno mi vidimo ko su pobednici oko nas ali smo i kilavi i nemocni da ih u tome sprecimo.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima