≫ 

Da li je Železnik "najjugoslovenskiji" kraj u Beogradu? Jedan ustaša umalo da mu pokvari reputaciju

U ovom kraju postoji čak i Jugoslovenska ulica

  • 25
Novi Železnik Foto: Google Maps/Pixabay

Prašina se digla kada je doneta odluka da se deo Ulice Stevana Filipovića u Železniku preimenuje u Emila Perške - čim se doznalo da je Perška, u stvari, bio ustaša, odluka je preinačena. Time je sprečena sramota u Železniku, koji se, inače, može smatrati "najjugoslovenskijim" krajem kada su u pitanju ulice.

Još dok prilazite ovom naselju iz pravca Žarkova i Belih voda, prolazite Ulicom Lole Ribara, Zagrepčanina koji je poginuo tokom Drugog svetskog rata, ali ne samo kao narodni heroj i hrabri ratnik, već kao jedan od organizatora ustanka u okupiranoj zemlji. Diplomirao je pravo u Beogradu 1939. godine i bio je istaknuti predratni mladi komunista. Sahranjen je na Kalemegdanu.

Ivo Lola Ribar Foto: Wikipedia/Javno vlasništvo

Dalje, ka ovom naselju možete nastaviti kroz Lole Ribara, ili pak skrenuti i u Ulicu radnih akcija, jednu od najznačajnijih u naselju.

Stjepan Stevo Filipović, Partizani, NOVJ, Drugi svetski rat, Antifašizam Stevan Filipović, Foto: Wikimedia/United States Holocaust Memorial Museum

Ona počinje, ali i završava se na raskrsnici sa Lole Ribara, a ako krenete dalje, ka Sremčici, proći ćete kroz Ulicu Stevana Filipovića. I ovaj mladić, obešen sa 26 godina, bio je odani komunista, a njegova slika na vešalima u Valjevu sa podignutim pesnicama postala je jedan od simbola otpora.

U Železniku postoji i Jugoslovenska ulica, koja sa svojih nekoliko krakova prolazi korz industrijsku zonu. Nije zaboravljen ni Josip Broz, koji ima svoju ulicu po imenu "Titova".

Još jedan Hrvat, pored Ribara, Filipovića i Tita dobio je ulicu u ovom naselju i to u centralnom delu Novog Železnika. U pitanju je Stjepan Supanc. Bio je vođa vukovarskog radničkog pokreta i nije dočekao 2. svetski rat, narodnooslobodičačku borbu i partizansku uniformu. Ubijen je 1921. godine i smatra se jednom od prvih žrtava "Obznane", koju je donela vlada Kraljevine SHS, a značila je sužavanje demokratskih prava građana "u nužnoj odbrani države", a pre svega odnosila se na suzbijanje komunizma.

Darinka Radović Darinka Radović, Foto: Wikipedia

I Darinka Radović, partizanka i narodni heroj ima svoju ulicu u Novom Železniku. Ona se pre rata nije interesovala za politiku, a partizanima se priključila 1942. godine, pošto su u njenu kuću počeli da dolaze borci. Ne samo da je njena kuća postala sigurno mesto za partizane.

Mučki je stradala od četničkog noža - kada su izvršili pretres njene kuće, a potom insistirali da im otkrije gde se krije ranjeni partizan. Pošto je ćutala, oni su zaklali najpre jednu, pa drugu njenu ćerku, a potom i Darinku. Zločin se dogodio u crkvenom dvorištu.

Tu su i druge ulice vezane za Titovu Jugoslaviju: Udarnih brigada, Žikice Jovanovića Španca, Petra Drapšina, 29. novembra...

Video: Slovenci počeli da se lože na Kraljevinu Jugoslaviju

(Mateja Beljan - m.beljan@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA