• 3

Beogradska tvrđava na spisku 14 najugroženijih lokaliteta evropskog kulturnog nasleđa

Stručnjaci iz "Evrope Nostre" u maju ove godine boravili u Beogradu kako bi procenili situaciju na terenu

  • 3

Beogradska tvrđava, na spisku je 14 ugroženih lokaliteta koji predstavljaju kulturno nasleđe Evrope. Spisak su sastavili stručnjaci koji predstavljaju evropsku organizaciju posevećenu očuvanju kulturnog nasleđa "Evropa Nostra" i Institut Evropske investicione banke.

Razlog iz kog se Kalemegdan našao među izdvojenim lokalitetima u Albaniji, Jermeniji, ali i Poljskoj, Sloveniji... jeste projekat izgradnje gondole Kalemegdan - Ušće.

- Beogradskoj tvrđavi, ikoničnom simbolu grada, preti opasan projekat žičare koji bi drastično ugrozio integritet lokacije. Beogradska tvrđava je jedan od najznačajnijih spomenika kulture u Republici Srbiji, a tvrđava i njen okolni pejzaž svedoče o prisustvu ljudi još od neolitskog perioda, što potvrđuju ostaci iz keltskog, rimskog, vizantijskog, ugarskog, perioda, srednjevekovne bugarske i srpske države, kao i Osmanskog i Habsburškog carstva.

Beogradska tvrđava i njeno rimsko arheološko nasleđe (stari Singidunum) nalaze se na listi UNESCO-a kao dela najveće panevropske imovine transnacionalne svetske baštine, granice Rimskog carstva. Park Kalemegdan, koji se nalazi na tvrđavi, veoma je voljen među građanima, a njegov izvanredan položaj koji gleda na ušće Save i Dunava nudi vidikovac izvanredne lepote - navode iz "Evropa Nostre".

Beogradska tvrđava, Kalemegdan, Kapije Beograda, Beogradske kapije, Beogradska kapija

Kralj-kapija, Beogradska tvrđava. Foto: Wikimedia Commons/Алексей Белобородов

Odabranih 14 ugroženih lokaliteta kulturnog nasleđa biće u užem izboru za Program "7 najugroženijih" 2020, koji spovode "Evropa Nostra" i Institut Evropske investicione banke, a konačna lista sedam najugroženijih biće objavljena u martu 2020. godine.

Odabir će biti napravljen na osnovu njihovog istorijskog značaja i kulturnih vrednosti, kao i stepena ugroženosti. "Evropa Nostra" se više od 50 godina bori za očuvanje kulturne baštine u Evropi, pre svega kroz program ​"7 najugroženijih", a delegacija stručnjaka te organizacije boravila je u Beogradu u maju ove godine kako bi analizirala projekat gradnje žičare.

Beogradska tvrđava, Kalemegdan, Kapije Beograda, Beogradske kapije, Beogradska kapija

Sahat-kapija sa Sahat-kulom, Beogradska tvrđava. Foto: Wikimedia Commons/Jorge Láscar/Thesupermat2

Iako program ne pruža direktno finansiranje, on podiže svest, priprema nezavisne procene, predlaže izvodljive akcione planove za mobilizaciju javne i privatne podrške.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Srki

    Koja je srbija na spisku ugrozenosti?

  • Zadnje vreme

    Objasnite vi to Vesiću...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima