Blagoju Jovoviću, atentatoru na Pavelića ulica u Zemunu, Đuzi Stojiljkoviću spomen-ploča na Vračaru

Ime Blagoja Jovovića trebalo bi da dobije Zagorska ulica u Zemunu

  • 11
Blagoje Jovović Foto: Promo

Bragoje Jovović dobiće ulicu u Beogradu, odlučila je Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica, a time će biti usvojena inicijativa zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koju je podneo u svojstvu građanina.

U obrazloženju inicijative se navodi da je Jovović 10. aprila 1957. godine izvršio atentat na ozloglašenog čelnika ustaške Nezavisne Države Hrvatske Antu Pavelića, što se dogodilo na dan kada su ustaše u Argentini slavile osnivanja njihove nacističke države, tzv. Nezavisne Države Hrvatske.

- Kao heroj srpskog naroda, Blagoje Jovović izvršio je atentat na najvećeg zlotvora u srpskoj istoriji, ustaškog poglavnika Antu Pavelića. Stotine hiljada Srba ubijeno je na najmonstruoznije načine od strane Pavelićevih ustaša u NDH. Ovaj zlikovac osnovao je u Jasenovcu i logor za srpsku decu, kao i logore ne samo za Srbe već i za Rome, Jevreje, muslimane i antifašiste - objasnio je Vesić.

On je izrazio nadu da će ovaj predlog naići na odobravanje javnosti i da se neće naći "neki srpski istoričari koji će nas ubeđivati da Jovović, koji je izvršio atentat na jednog od najvećih ratnih zločinaca koje istorija pamti, nije heroj".

Preminuo 1999, posle prve i jedine posete Jugoslaviji

- Blagoje Jovović preminuo je 2. juna 1999. godine. Dvadeset godina kasnije, s vremenske i istorijske distance, smatram da je vreme da se Beograd i Srbija oduže Jovoviću te da dobije ulicu u Beogradu - naveo je Vesić.

Komisija je predložila da ime Jovovića dobije Zagorska ulica u Zemunu, a usvojila je i inicijativu Društva za ulepšavanje Vračara da se postavi spomen-ploča srpskom glumcu Vlastimiru Ðuzi Stojiljkoviću na fasadi zgrade u kojoj je živeo u Novopazarskoj ulici.

Vlastimir Đuza Stojiljković Foto: Facebook/Bez stepenika/ Без степеника/ No stair

Stojiljković je rođen 1929. godine u mestu Ražanj. Profesionalnu karijeru je započeo 1951. godine u Beogradskom dramskom pozorištu.

Često je gostovao u brojnim predstavama. Veliku popularnost je stekao filmom "Ljubav i moda" i ulogom Rodoljuba Petrovića u seriji "Pozorište u kući".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    24. decembar 2019 | 20:24

    Blagoje ruka ti se pozlatila.Citao sam o tome nije imao dobar pistolj inace krvnik bi odmah skoncao.Djuza legenda zasluzio je

  • Perjanik

    24. decembar 2019 | 20:37

    Blagoje, zlatnu si ruku imao!

  • Mako

    24. decembar 2019 | 21:24

    Zajedno sa Gavrilom Principom , rame uz rame stoji u Srpskoj Istoriji .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA