≫ 

Hristos se rodi: Hiljade vernika na ponoćnoj liturgiji u Hramu Svetog Save

Brojni vernici okupili su se već pre ponoći pred Hramom

  • 3

Pravoslavni vernici, koji poštuju julijanski kalendar, danas slave najradosniji hrišćanski praznik Božić - rođenje Isusa Hrista.

Zvona sa Hrama Svetog Save u Beogradu i vatromet sa platoa označili su početak ponoćne liturgije za Božić. Liturgiji za najradosniji hrišćanski praznik prisustvuje više hiljada vernika u Hramu i ispred njega.

Ponoćnu liturgiju u Hramu služi vikarni episkop remezijanski Stefan.

Vernici su se okupili pre ponoći pred Hramom, a među njima je bilo i dosta mališana.

Božićnu svetu arhijerejsku liturgiju 7. januara u 9 časova u kripti Hrama Sv. Save služiće patrijarh Irinej uz sasluženje beogradsko-karlovačkog sveštenstva.

Patrijarh je u Božićnoj poslanici poručio da glavna poruka i ovogodišnjega Božića treba da glasi da pravoslavnu veru treba čuvati i sačuvati po svaku cenu.

Božić je, uz Uskrs, jedan od dva najveća hrišćanska praznika. To je dan kada hrišćanski svet slavi rođenje Hristovo i kada je, prema verovanju, duh Isusa sveprisutan među ljudima, donoseći im mir i praštanje.

Osim Srpske pravoslavne crkve, Božić se po Julijanskom kalendaru slavi i u Ruskoj, Gruzijskoj i Makedonskoj crkvi, Jerusalimskoj patrijaršiji, a obeležavaju ga i Kopti.

Video: Ceca Ražnatović na ponoćnoj liturgiji u Hramu Svetog Save

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 111

    7. januar 2020 | 00:42

    Da vas anđeo kroz život vodi, MIR BOŽIJI HRISTO SE RODI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA