≫ 

Pobesnele vrane napadale Beograđanina 15 minuta: Kidisale, graktale, kidale grane, on sve snimao

Vrane mogu da nanesu povrede kljunom ili kandžama, a osim klasičnog previjanja rane, obavezno je da pacijent primi i tetanus

  • 26

Napadi vrana najčešći su u periodu oko maja i juna. To je iskusio i jedan Beograđanin, koji se mirno šetao parkom, onako, da nikome ne smeta, ali one sa grana uporne su bile da započnu kavgu. Provociraju, što bi se reklo, a da im nije ni na koji način skrenuo pažnju.

Izgleda da su pomalo ljute što više nema izolacije, pa one više nisu glavne u zelenilu, već su se ponovo pojavili ljudi.

Na snimku se jasno vidi kako vrane kidišu, grakću, šire se, i kako lete za čovekom koji se kreće kroz park. U jednom trenutku ptica se spustila gotovo do njegove glave, ali je ipak pobegla na sigurno, odakle je nastavila da se buni.

Iz besa je čupala grančice sa drveća i lišće, širila krila, nervozno letela.

I kako kaže autor snimka, ovaj napad trajao je oko 15 minuta. Vrane su toliko bile uporne da su ga pratile sve do automobila, a sedam osam-puta imale su "niski nalet" oko njegove glave, koji nije nimalo prijatan.

Razlog za ovakvo ponašanje ptica jeste odbrana od potencijalne opasnosti. Ovo je period kada su ptičice izašle iz jaja u gnezdu i kada vrane druga živa bića posmatraju kao predatore koji mogu da im otmu mlade.

Ako se plašite ovakvih napada, pa čak i ako se ne plašite, ali ne želite da uznemiravate ptice, izbegavajte područja na kojima imaju gnezda.

ptica Ako se plašite, izbegavajte krošnje, Foto: Mateja Beljan

Dobro bi vam došli i šešir, odnosno kapa, a ispod krošnji ubrzajte korake. Ukoliko kod sebe imate štap ili kišobran, podignite ga, vrane će se uplašiti i odstupitui.

Kako kažu ornitolozi, to su veoma inteligentne ptice, koje su u stanju čak i da prepoznaju lice prolaznika, pa da se ponovo uznemire kada on ponovo naiđe.

Ukoliko se desi da vas vrana, svraka ili gačac i fizički napadnu, nanesu povrede kandžama ili kljunom, što je veoma retko i neobično da se uopšte dogodi, možete se obratiti lekaru.

Ubijanje vrana, rasterivanje vazdušnom puškom i slični napadi na njih ne samo da ne predstavljaju odgovoran odnos prema prirodi, već nisu ni dozvoljeni. Vrane se u fazi razmnožavanja i, po zakonu, ne smeju dirati.

A one možda nisu tako prijatnog izgleda, deluje da ih ima mnogo, viđamo ih kako otvaraju svoje velike kljunove i hvataju se kandžama za ograde... Ipak, bez njih bi gradovi bili mnogo prljaviji - one su čistači našeg prirodnog okruženja, uklanjaju otpatke sa livada i hrane se uginulim drugim pticama.

ptica Vrane su korisne u gradu, Foto: Mateja Beljan

"Jurila me je ptičurina..."

Bilo je i slučaja da vrane zaista napadnu ljude. To se dogodilo prošle godine jednoj Beograđanki, Danijeli.

- Prolazila sam pored Doma zdravlja u Novom Beogradu i napala me je vrana. Zaista je bilo strašno. Raširila je krila i ščepala me kandžama za kosu. Rukama sam je oterala i počela da bežim, ptičurina me je jurila 300 metara, na kraju sam se odbranila tako što sam stavila tašnu na glavu - ispričala nam je ona.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sladjana

    21. maj 2020 | 13:31

    To su mame vrane kojima su ispali ptici iz gnezda,napadaju kad procene da im je mladunac ugrozen. Bas isto kao sto bi i vasa mama uradila. Zato,kad cujete jako graktanje,to znaci da osmatraju i cuvaju mlade pa se malo sklonite.

  • dd

    21. maj 2020 | 11:58

    5G BATO

  • Dana

    21. maj 2020 | 12:19

    Zovite kineze da ih pojedu sve!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA