"Ptičurina me jurila 300 metara i kljucala po glavi": Vrane napadaju ljude, mogu čak i da nas prepoznaju, a ovo je jedini način za odbranu

Brižni roditelji u svetu ptica ne prezaju ni od čega

  • 17

Gnežđenje vrana je počelo, a time i pozornost ovih ptica, koje su spremne i za napad samo da bi odbranile svoje mlade.

- Prolazila sam pored Doma zdravlja u Novom Beogradu i napala me je vrana. Zaista je bilo strašno. Raširila je krila i ščepala me kandžama za kosu. Rukama sam je oterala i počela da bežim, ptičurina me je jurila 300 metara, na kraju sam se odbranila tako što sam stavila tašnu na glavu - priča Danijela A.

Ovakve situacije događaju se svake godine oko maja i tada je najlakše izbeći neprijatne situacije izbegavanjem područja na kom su kolonije vrana.

- Građani treba da imaju u vidu da su u pitanju inteligentne ptice, koje umeju da prepoznaju lica, i neke crte, šešir i odeću i da prepoznaju prolaznika ako ponovo naiđe. Ukoliko vrana napadne trebalo bi staviti nešto iznad glave, pomažu šeširi, a sada po ovom lošem vremenu zgodan bi bio kišobran. Sve je pitanje udaljenost i prostora koji mi ostavljamo pticama da žive  - kaže Saša Rajkov iz Društva za zaštitu ptica.

Borbena gotovost vrana trajaće barem još oko mesec dana.

- Zbog hladnih nedelja pitanje je koliko će trajati, možda će biti nešto duže, neke još nisu počele gnežđenje - dodaje Rajkov.

Zbog vrana ne treba paničiti, a Rajkov dodaje da su one korisni čistači našeg prirodnog okruženja, uklanjaju otpatke sa livada i hrane se uginulim drugim pticama.

Video: Vrane napadaju Beograđane

(M.Ro.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoo Cuvar

    9. maj 2019 | 16:18

    Zato se kaže da su nekom "vrane popile mozak"...Sreca pa nas ima dosta koji nemaju taj problem...

  • B

    9. maj 2019 | 16:10

    Cuj pticurina ...Dokazano da su vrane najpametnije ptice :)Zivele!

  • Jeca

    9. maj 2019 | 16:29

    Pametne, divne ptice!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA