≫ 

Majku i bolesno dete izbacili sa predstave? Stiglo je izvinjenje i objašnjenje beogradskog pozorišta

Dečak ima osam godina i oboleo je od cerebralne paralize; majka sedela blizu prolazu da bi izašla ako se dečak uznemiri

  • 2
Majka i bolesno dete isterani iz pozorišta Foto ilustracija: Telegraf/Profimedia

U Pozorištu "Duško Radović" na Tašmajdanu u Beogradu desio se incident koji je uznemirio javnost. Sa predstave "Pepeljuga" izbačena je majka sa osmogodišnjim sinom, obolelim od cerebralne paralize.

Kako je na svom Instagram profilu ana2cats Ana Janković objasnila, reč je o detetu njene bliske prijateljice. One su sa svoje troje dece prekjuče otišle na predstavu i podelile se - troje u prvom redu, majka sa bolesnim detetom u trećem, na dva sedišta tik do prolaza.

Kako je objašnjeno, njih dvoje inače sede na mestima koji bi im omogućili da lako izađu iz sale, ukoliko za to bude potrebe, tj. ako se dečak uznemiri.

Ovoga puta, situacija je eskalirala, navodi Ana Janković, i njena prijateljica sa sinom izbačena je pre kraja predstave. Ipak, to je shvatila kasno.

- Predstava se završila i bila je zaista prelepa. Okrenula sam se i videla da je nema. A, uznemirio se, sad ćemo je naći! Kad smo izašli, ja sam je zavala i telefon je bio zauzet i onda smo seli na klupu napolju da je sačekamo i ona je došla posle nekoliko trenutaka. Ono što mi je rekla u tom momentu, znate kada vas neko toliko šokira, da ne možete ni da odreagujete... Da sam je razumela na licu mesta napravila potpuni haos. Ona je samo došla do mene i rekla mi je: 'Izbacili su nas'.

Moja prva reakcija je bila: 'Je l' bio bučan?' U tom momentu ja ne shvatam da je bio iza mene i da bih čula. 'Pa, nije, možda se dvaput oglasio' - objašnjava u videu kako je saznala šta se desilo.

Tada su se rastale, ali sa nemirima. Kako kaže, obe su "potpuno prokuvale" i prilikom kasnijeg viđenja, popričale su o tome šta se tačno desilo.

- Čovek koji je, da li redar, sedeo je pored nje i svaki put kada bi ona pomerila dete ili ako bi se on oglasio, kaže da joj je zapevao na uvo: 'Mama, možemo da izađemo ako je dete nervozno. Nema problema, mama, evo, možete ovuda.' Da joj je to rekao jednom, napravila bi se blesava, ali kaže da je dobrih 20-ak minuta sedeo pored nje. Kao da je čekao razlog da joj kaže da izađe napolje. Kada je šesti put to zapevao, ona je izašla sa detetom napolje, a i on je izašao za njom.

Pitala je: 'Dobro, hoćete li mi reći u čemu je problem?' On je rekao da je takva koncepcija predstave. Šta god to značilo. Na to je ona rekla da misli da je to tema o kojoj može da se popriča sa novinarima, a on je odgovorio: 'Nemojte, molim vas, ispašćemo monstrumi. Pa, mi radimo sa takvom decom!' Šta to znači? - opisano je u videu kako je tekla rasprava pred vratima pozorišta.

Utom je, prenosi Ana Janković, njena prijateljica rekla da je bilo druge bučnije dece. Čovek joj je kazao da je upozorio i drugu decu.

- Ali samo ste mene izbacili sa njim - završava se rasprava.

Stiglo izvinjenje Pozorišta

Utom se ispod objave na društvenoj mreži oglasilo i pozorište sa izvinjenjem.

- Draga Ana, upoznati smo sa događajem koji opisujete. Žao nam je što je majka sa detetom doživela neprijatnost u našem pozorištu, posebno što se radi o jednoj veoma osetljivoj situaciji koja je jako bolna. Uveravamo Vas da naš kolega, iako verovatno tako nije izgledalo, nije imao zle namere niti je u mraku spoznao da se radi o detetu koje ima zdravstvene ili razvojne smetnje.

Inače, naše pozorište dugi niz godina, od projekta Pozorište je solidarnost, humanitarnih igranja, predstava poput "Ko je Loret?" i "Miljakovac to jest novi Zeland", ima za cilj podsicanje inkluzije i senzibilisanje vršnjaka da prihvate različitost. Takođe, nam je želja da svoj deci bude dostupno pozorište i da naravno koliko možemo ojačamo njihove porodice. Voleli bismo da ova situacija bude samo povod da razgovaramo o tome šta još bolje možemo da uradimo i radimo za osetljive grupe dece i njihove porodice. Još jednom se iskreno izvinjavamo, nismo imali takvu nameru, stoji u reagovanju Malog pozorišta "Duško Radović".

Međutim, autorka snimka se zahvalila na brzoj reakciji, ističući da njena prijateljica nije dobila izvinjenje, te da im nije ponuđeno da se vrate u pozorište, kao i da "priča o tome da nije shvatio da je u pitanju dete sa invaliditetom ne prolazi".

- Hvala vam na brzoj reakciji. Priča o tome da nije shvatio da je u pitanju dete sa invaliditetom ne može da prođe jer i kada su izašli napolje i kada je video da nosi na rukama dete od 8 godina nije se izvinio i poveo ih nazad. Drago mi je da je situacija došla do vas i da ste spremni da svi zajedno radimo na tome da se svakom detetu ulepša život koliko je u moći svakoga od nas - odgovorila je Ana.

Iz Pozorišta demantuju da je dete isterano

Povodom ove situacije obratili smo se pozorištu direktno i tražili njihov zvanični komentar.

- Ja sam bila prisutna na toj predstavi. Čovek koji je inače biletar kod nas, pa je bio tu u svojstvu razvodnika, predložio je ženi da eventualno izvede dete. Ja sam to čula kao plač neke bebe. Pomislila sam ko je doveo tako malo dete. Nije to bilo ništa strašno niti je ometalo toliko, ali je prosto čovek predložio ako se dete uznemirilo... On nije ni video da je veliko dete, ni uopšte o čemu se radi. Predložio je da se dete smiri, pa da se vrate. Nije bilo ništa zlonamerno. Kad su izašli, on se čovek rasplakao, izvinio se i predložio da se vrate. To je ono što nije ispričano u tom videu - rekla nam je PR Malog pozorišta "Duško Radović" Mirjana Todorić dodajući da majka i dete nisu isterani, te da je im se razvodnik obratio sa predlogom.

Na pitanje o podacima koje se ne poklapaju sa onim što se u videu moglo čuti, ostala je pri izjavi.

- Zaista se izvinio. Kažem, čak se rasplakao. Jeste dečije pozorište takvo da se deca smeju i komentarišu, ali prosto je bio mrak... - dodala je PR.

O tome što se u videu navodi da je žena sa detetom opomenuta nekoliko puta, te da je razvodnik sedeo 20-ak minuta pored njih, kaže da je neistina.

- Priča čovek da se jednom obratio, nije sigurno sedeo 20 minuta. Jednom je rekao: 'Ukoliko dete odbija predstavu možete da se prošetate'. Hajde da čujemo i tu majku, to je opet interpretacija žene koja nije prisustvovala situaciji. Svakako se izvinjavamo svakome ko se oseti neugodno u našem pozorištu. Otvoreni smo razgovor i za dalju saradnju - poručila je Todorić.

Ceo snimak možete pogledati ovde:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA