Migranti marširaju ulicama Beograda tokom policijskog časa? Da li ste i vi bili neposlušni? (ANKETA)

U Srbiji je za kršenje zabrane podneseno 87 prijava

  • 36
Migranti Printskrin: Twitter

Očekujući praznu ulicu u Beogradu tokom policijskog časa, naši sugrađani pogledali su kroz prozor i usledio je nimalo prijatan prizor - slika je bila sablasna, ali pomalo i jeziva jer, ulica nije bila prazna.

Krupnim koracima njome su koračala trojica migranta, koji se, očito, nisu obazirali na uvedeni policijski čas i slobodno, bez bojazni da uopšte mogu biti kažnjeni, šetali su se ulicama. Ipak, da ih je policija zaustavila, završili bi verovatno u nekom od migrantskih centara, koji su (u situaciji vanrednog stanja zbog korona virusa) za sada zatvorenog tipa i obezbeđuje ih i vojska.

Naime tražiocima azila i iregularnim migrantima koji su smešteni u centre za azil i prihvatne centra privremeno se ograničava kretanje, odlučila je Vlada Srbije pre dva dana.

Napuštanje ovih objekata moguće je samo u opravdanim slučajevima kao što je odlazak kod lekara i to uz posebnu dozvolu Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Ovo je veoma važno ne samo zbog širenja korona virusa, već i zbog opravdanog straha meštana pojedinih delova Srbije, kojima migranti često u toku noći zaposedaju vikendice i kuće, a za sobom ostavljaju štetu. Iako policijski čas, zapravo, znači mnogo bolju sigurnost, ovako kršenje od strane migranata može da dovede do straha, jer građani mogu samo bespomoćno da ih posmatraju kroz prozore stanova i kuća.

Inače, i juče se dogodio jedan incident sa migrantom u Nišu. Jedan Pakistanac je, uprkos zabrani kretanja, sam pošao da potraži medicinsku pomoć zbog povrede noge, pa krvav umesto u dom zdravlja, ušao u nišku opštinu Crveni krst, misleći da je reč o medicinskoj ustanovi.

Mirna noć, uz povremena kršenja zabrane

Inače, noćas je zabeleženo više kršenja zabrane slobode kretanja, od koje su izuzeti samo hitni slučaji i zaposleni sa radnom obavezom. Noć jeste protekla mirno, ali bilo je i nekoliko neprijatnih scena sa ulica grada.

U Srbiji je za kršenje zabrane podneseno 87 prijava, što prekršajnih što krivičnih, rekao je jutros ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Tako je jedan muškarac šetao psa Knez Mihailovom ulicom tokom trajanja policijskog časa, a kada su mu se policajci približili, on se s njima sukobio.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram
Tuča u Knez Mihajlovoj sa policijomОбјава коју дели ⏰60 Second⏰™ (@60video.s) дана

Jedna žena u centru Beograda verbalno se sukobila sa policajcima koji su je, na kraju, "priveli" njenoj kući.

Bilo je i onih koji su manje ili više opravdano morali da prekrše zabranu kretanja. Tako je jedan Farkaždinac (banatsko selo kraj Beograda) morao da pozove komšije u pomoć, jer mu se otelila krava.

Neki ljudi su jednostavno, u ovakvim situacijama, klaustrofobični, pa se uplaše - šta ako im baš u tom trenutku hitno zatreba neka medicinska pomoć, kako da se odvezu kod dežurnog lekara, zubara...

Tu su i beskućnici, koji, hteli to ili ne, ostaju na ulicama i noću.

U problemu su i putnici koji, ako se nađu na drumu, moraju da zaustave vozilo i čekaju 5 sati ujutro, makar bili i na 5 kilometara od kuće.

Policija Bogatić,policijski čas, vanredno stanje, korona virus Foto: Telegraf.rs

Ipak, zabrana slobode kretanja nije baš strogo kažnjiva kao da su uslovi ratni - neposlušni su uglavnom prolazili sa opomenom. Postoji opcija prekršajne i krivične kazne. Verovatno je da će vas policija pustiti ako žurite ka kući, a prekoračili ste 20 sati iz opravdanih ili neopravdanih razloga. Uz nekoliko pitanja: Gde radite, gde ste bili i gde stanujete, može lako da se proceni da li je zakon prekršen nehotice.

Ali, sigurno nećete dobro proći ako šetate psa u Knez Mihailovoj, prkosite policiji ili besciljno tumarate ulicama.

Ima i onih kojima ovakvo stanje nipošto ne smeta. Tako nam se javio i čitalac koji kaže da nikada mirnije i spokojnije nije spavao.

- Nema buke, zna se red, nema vikanja po parkovima, ispijanja piva, nema ni onih kućnih žurki - priča Živorad.

Kakvo je vaše iskustvo iz prve noći policijskog časa?

Video: Čovek krši policijski čas, baulja kod Sajma i viče

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan233

    19. mart 2020 | 13:13

    Je li malo cudno sto vise niko ne spominje migrante? Sve novine su bile pune migranata ali odjednom nisu vise problem nikom?

  • Ljubiša

    19. mart 2020 | 12:08

    Dve petarde i razbežali bi se kao miševi.

  • Voja

    19. mart 2020 | 13:31

    Braco rasterajte to iz države sad je prilika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA