Zmije se razmigoljile Beogradom: Smuk ispod auta na Dorćolu. Može da ima 2 metra, da pojede vevericu

U Srbiji ima 7 vrsta zmija koje nisu otrovne

  • 4

Posle kiše obično na ulice izlaze žabe, a kako su one, zajedno sa glodarima, glavna hrana beogradskih zmija, osmele se da u naselje kroče i ovi gmizavci, inače potpuno bezopasni za ljude.

Beograđanka Marijana Petrović slikala je, tako, smuka na Dorćolu. Nije nimalo prijatan susret sa smukom, posebno ako se uzme u obzir da je reč o zmiji pozamašne veličine, nekad i preko dva metra.

Smuk je dovoljno velik da pojede čak i vevericu, a može da napadne, ako se oseti ugroženim. Ujed, međutim, čak i ako do njega dođe, nije opasan.

Zmija Foto: Marijana Petrović

- Ako vidite zmiju, nemojte je dirati jer ona gleda da pobegne od vas. Ona će se zavući u najmanju rupu gde može da se zavuče - savetovao je ranije Aleksandar Gavrić, iz udruženja "Animal Rescue Serbia".

Najbolje je, stoga, da ne uznemiravate zmiju i da, ako se ona nalazi na nezgodnom mestu, pozovete ekipu "Veterine Beograd" da je uhvati i vrati u prirodu.

Nemojte se čuditi ako smuka vidite i na drvetu, odličan je penjač, a njegovo stanište obično nije grad, već - šiblje , visoka trava, kamenje, ruševine...

Jedan od beogradskih smukova snimljen je i na Kosmaju.

- Nije mi bilo svejedno! U prvom momentu nisam znao da li je opasna zmija ili ne, jednostavno nam je presekao put. A toliko je dugačak, da smo sačekali da krene ka ivici puta da bismo ga snimili. Tu se nalaze i vikendice, pa je zato strah bio veliki - kaže čitalac Telegrafa Dejan D., koji nam je prosledio snimak.

S druge strane, u gradu ima mnogo više ribarica, takođe bezopasnih zmija, a jedna je nedavno uhvaćena u podrumu jedne zgrade na Vračaru.

- Kada je reč o ribaricama i belouškama, njih ima i na prostoru Slavije, Trga Nikole Pašića i Trga republike. To ljude ne treba da plaši jer su one potpuno bezopasne. Uglavnom se kreću kanalima za odvod atmosferskih voda, a prethodna tri, četiri meseca su im pogodovala jer nije bilo buke niti vibracija pa su mogle "opuštenije" da borave u svom okruženju - rekao je ranije za "Politiku" Rastko Ajtić, herpetolog iz Zavoda za zaštu prirode Srbije.

Zmija Zmija u kanalu u Batajnici, Foto: Mateja Beljan

Zmije su pronalažene i na Novom Beogradu, Kosmaju, a u Rušnju se u jednom šahtu krilo čak 7 jedinki.

Inače, u Srbiji živi sedam vrsta bezopasnih zmija: belouška, ribarica, smukulja, smuk, stepski smuk, prugasti smuk i šilac, koji živi samo u Pčinjskom kraju.

(M. Beljan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    18. jun 2020 | 04:50

    Bezopasne su u smislu da se od njih ne umire. Ali i komarac kad ujede pa se ceskate 3 dana :-) mene je ujeo smuk i znam sta pricam, osim sto sam proveo 3 dana na infektivnom, ostao mi i oziljak...

  • @Kiki

    18. jun 2020 | 01:19

    Znam da je bedograd pun zmija pojedoše srbiju.

  • Lusi

    18. jun 2020 | 22:42

    Zar u Beogradu nisu iskorenjeni zmije, pacovi i narkomani?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA