• 0

Imate ozbiljan zdravstveni problem, a nije korona, gde ići kad vam je potreban lekar

Ćitav zdravstveni sistem je opterećen u ovoj situaciji

  • 0
Opšta bolnica u Novom Pazaru, medicinski radnici, pomoć

Foto: Tanjug/Lazar Lazarević

Mnoge beogradske bolnice pretvorene su u kovid bolnice, a kako su svi kapaciteti brzo popunjeni, u Areni je otvorena i privremena bolnica u koju se usmeravaju lakši slučajevi. Međutim, gde sad idete ako imate neki zdravstveni problem koji uopšte nema veze s kovidom, navodi Nova.rs.

- Sve kapacitete u kovid bolnicama u Beogradu smo popunili. Dogovorili smo se da pacijente koji su dobrog opšteg stanja iz kovid bolnica prebacimo u privremenu bolnicu - izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Privremena kovid bolnica u Areni juče je primila prve pacijente, i u nju će, kako je najavljeno, biti prebačeni lakši pacijenti iz kovid bolnica “Dr Dragiša Mišović”, Zvezdara, Zemun, Bežanijska kosa i sa Infektivne klinike. I Institut za ortopedsko-hirurške bolesti Banjica danas se vratio u kovid sistem i plan je da tu mahom budu pacijenti s lakšom ili srednje teškom kliničkom slikom.

Na taj način bi mesta u kovid bolnicama trebalo da se oslobode za teže obolele od korona virusa. Međutim, šta je s ostalim, “regularnim” pacijentima? Gde se oni zbrinjavaju dok “oslobađaju” mesta za kovid pacijente? I šta ako sad imate neki hitan slučaj koji nema veze s koronom?

- Što se ortopedije tiče, pacijenti s traumatologije i ortopedske hirurgije usmeravaju se u ustanove koje imaju ortopedska odeljenja koja nisu kovid, a u Beogradu su to Urgentni centar, Klinički centar i VMA. Ostale su kovid bolnice - potvrdio je i Zoran Baščarević, direktor Instituta Banjica.

Lončar je nedavno rekao da hitne pacijente i pacijente sa malignim oboljenjima primaju Klinički centar Srbije i Vojno-medicinska akademija (VMA), a dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, pojasnio nam je kako trenutno funkcioniše zbrinjavanje pacijenata s ozbiljnijim zdravstvenim problemima koji nemaju veze s kovidom.

VMA i Urgentni centar

- Svi pacijenti koji imaju hitne zdravstvene probleme upućuju se na Urgentni centar i VMA, gde se procenjuje da li postoje indikacije za hitnu hospitalizaciju, ili neophodnu hospitalizaciju u slučaju hroničnih bolesti. U tim slučajevima, oni budu pregledani i usmereni na neku od ustanova Kliničkog centra Srbije ili VMA na bolničko lečenje - kaže dr Ercegovac.

Prema njegovim rečima, čitav zdravstveni sistem je opterećen u ovoj situaciji, a nedavno je otkrio da je u Urgentom centru za samo 24 sata bilo i više od 900 pregleda.

Zato je za hronične bolesnike produžena važnost lekarskih recepata na šest meseci ukoliko nije potrebno hitno menjati terapiju, a na sajtu Beograd.rs istaknut je spisak dežurnih zdravstvenih ustanova po danima.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima