≫ 

Slike Beograda nakon nereda: Uništen i postament skulpture iz vremena Kraljevine Jugoslavije

Sinoćni protest obeležili su i napadi na novinarske ekipe, kamenice, baklje, kordon policije i haos ispred Skupštine Srbije

  • 78
Beograd posle protesta

Foto: Facebook/Горан Весић

Nakon što su se građani nakon sinoćnjeg protesta razišli, u centru grada ostalo je pravi haos - smeće na ulicama, razbijena stakla i polomljeni saobraćajni znaci, slika je Beograda koja je ostala nakon što se masa razišla.

Gradske službe raščišćavale su prostor ispred Skupštine Srbije celu noć, a jedan broj pripadnika policije do kasno uveče, dok se Beograd nije raščistio, bio je ispred zgrade parlamenta.

Tokom sinoćnjeg protesta, koji su obeležili brojni incidenti, povređeno je 19 ljudi, a uhapšeno je i 19 učesnika koji su pravili nerede.

Sinoćni protest obeležili su i napadi na novinarske ekipe, kamenice, baklje, kordon policije i haos ispred Skupštine Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je sinoć da se ispred Skupštine dešavaju brutalne scene nasilja i da je policija morala da reaguje kako bi zaštitila javni red i i mir i imovinu.

- Imamo nasilje i lomljenje prozora na Skupstini i inventara, kamera na zgradi, napad na vrata, i pokušaj da se povrede policajci na koje se baca kamenje - rekao je Stefanović.

Tokom nereda jedan od učesnika zadobio je i povredu nožem.

Osuda nasilja

 

Grad Beograd najoštrije osuđuje nasilje koje si huligani organizovali sinoć u centru našeg grada, napisao je na svojoj fejsbuk stranici zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

- Pogledajte kamene kocke koje su vadili kako bi gađali policiju i uništavali Narodnu skupštinu Republike Srbije.

Pogledajte kako su ove bitange uništile postament skulpture "Igrali se konji vrani" vajara Tome Rosandića postavljene 1939. godine ispred skupštinskog zdanja ondašnje Kraljevine Jugoslavije, a danas Republike Srbije.

Grad Beograd je jutros počeo procenu štete. Čim procena bude završena objavićemo je i poslati krivičnu prijavu i prijavu za naknadu štete Prvom osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Svaka od ovih bitangi koja je uhapšena i za koju se dokaže da je je učestvovala "u nasilnoj skupini" platiće solidarno ovu štetu - istakao je Vesić.

Video: Huligani napali policiju ispred Skupštine, letele su baklje, kamenice i dimne bombe

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kole

    11. jul 2020 | 09:54

    Kako bre vi "pametni" demonstranti ne shvatate da vas pojedini "ljudi" i bivsi politicari koriste i manipulisu vama zarad svojih ciljeva i profita??? Razmislite malo, STA VI DOBIJATE (osim korone) A STA ONI DOBIJAJU... DOZOVITE SE PAMETI. Ako je dosta vas nepismeno, zasto se malo ne raspitate kod onih koji sve ovo bolje vide.

  • Ogi

    11. jul 2020 | 09:54

    Veteran samo od 1992, rezervni policajac.Ja ne bi mogao da nekom ne pokažem da se Srbija voli na drugačiji način.Ne može me niko ubediti da ovi balavci hoće zemlji dobro.Zasto niste tu energiju trošili da ubedite ljude da glasaju za vas?!! Za mene ste mrtvi .

  • Mako

    11. jul 2020 | 10:22

    Zasto se dozvoljava i tolerise unistavanje imovine, ZASTOOOOOOOO I DOKLEEEEEEE??????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA